Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dělnická strana „peče“ s neonacisty už rok a půl, tvrdí vyloučený člen

Exkluzivně   17:29
Bývalý člen předsednictva Dělnické strany Ladislav Malý tvrdí, že se tato krajně pravicová strana už loni na jaře domluvila na spolupráci s neonacistickým hnutím Národní odpor. Podrobnosti o domluvě na vzájemné podpoře zveřejnil na internetu. Předseda "dělníků" Tomáš Vandas to odmítá. "Malý se mstí, že jsme ho vyloučili," řekl iDNES.cz.

Předseda Dělnické strany na neonacistickém německém festivale Fest der Völker. | foto: Soňa LechnerováiDNES.cz

Až dosud o uzavření paktu mezi ultrapravicovou Dělnickou stranou a militantními neonacisty nebyl žádný důkaz. Tomáš Vandas dokonce několikrát zopakoval, že žádný Národní odpor nezná.

Vymstila se mu ale roztržka s dnes už bývalým členem rozhodčí komise a předsednictva strany Ladislavem Malým.

"Někdy (loni) na jaře došlo k gentlemanské dohodě mezi Dělnickou stranou a Národním odporem k vzájemné podpoře. Současně byli do strany přijati i lidé z hnutí Autonomních nacionalistů," uvedl Malý.

Dělnická strana následně poprvé zaštítila tradiční neonacistickou oslavu Prvního máje, která se uskutečnila v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad. Na kandidátkách do krajských voleb se poté objevila jména z neonacistického prostředí.

Spolupracují už rok a půl

Podle Ondřeje Cakla z občanského sdružení Tolerance a občanská společnost spolupráce "dělníků" a Národního odporu de facto začala už v listopadu 2007, kdy neonacisté plánovali pochodovat pražským židovským městem.

"Dělnická strana vydala prohlášení, že tito mladí lidé nemůžou vyjádřit politický názor," řekl Cakl iDNES.cz. Vazby se podle něj prohloubily o několik měsíců později na demonstraci ultrapravičáků v Plzni. "Do té doby Vandas chodil na demonstrace Národních korporativistů, na Odporu byl až v březnu v Plzni," dodal Cakl.

Dělnická strana - hitlerovi pohrobci?

Odpadlík Malý toto spojení označil za rozumný tah. "Vedl ke sjednocení pravicových subjektů, ale hlavně k zmohutnění a zviditelnění strany a jejího předsedy," uvedl Malý.

Ze svých řad ho Dělnická strana vyloučila loni v prosinci. Do té doby za stranu vystupoval na několika demonstracích, například ve Svitavách, kde lobboval za propuštění Vlastimila Pechance, odsouzeného za vraždu Roma Oty Absolona.

Tomáš Vandas říká, že z Malého mluví zklamání z předčasného konce kariéry ve straně. "Žádná dohoda mezi Dělnickou stranou a Národním odporem neexistuje, to je jen tvrzení frustrovaného Malého. Chápu jeho zklamání, že jsme neposlouchali jeho ortodoxní křesťanské myšlenky," reagoval předseda Dělnické strany pro iDNES.cz.

Tajná schůzka na severu

Jenže proti Vandasovi mluví i zjištění iDNES.cz, podle kterého policie zdokumentovala schůzku předsednictva českých ultrapravičáků a neonacistů s německými souputníky loni v srpnu. Po demonstraci DS v Hradci Králové usedli k jednomu stolu v pensionu v Kostelci nad Ohří.

České rasisty zastupovalo předsednictvo Dělnické strany, vůdčí osobnosti Národního odporu a ženského hnutí Resistance Women Unity, německé zástupci Národnědemokratické strany Německa z Chemnitz (NPD) a aktivisté Svobodného odporu Dortmund.

"Jednal jsem jen s představiteli NPD. O žádných členech Národního odporu nevím," tvrdí Vandas. Podle kriminalistů v pensionu "prodiskutovali svoje politické postoje a vzájemnou spolupráci".

Nejvyšší správní soud se zřejmě ještě do konce roku bude zabývat návrhem ministerstva vnitra Dělnickou stranu rozpustit. První pokus pro tehdejšího šéfa resortu Ivana Langera dopadl fiaskem. Jeho nástupce Martin Pecina na druhý pokus najal renomovaného právníka Tomáše Sokola. Dělnickou stranu bude zastupovat sám Vandas.

Přesně takové důkazy jako svědectví o spolupráci DS s Národním odporem před půl rokem soudu chyběly. Sokol ale nechce předjímat, zda soudci nyní uznají, že DS ohrožuje demokracii a má být rozpuštěna.

"Nechci ten návrh nyní detailně rozebírat, podle mě ale obsahuje vše podstatné, co se nyní k této věci dalo získat. Rozhodně nesázíme všechno na jeden argument," řekl MF DNES Sokol.

Neonacisté v Dělnické straně

Pavel Andrle - člen Dělnické strany, kandidát ve volbách. Patří k hlavním osobnostem Autonomních nacionalistů Plzeňsko a hnutí Národní odpor. Jako organizátor se účastnil pochodu "Za svobodu slova" ze dne 1.3.2008 v Plzni a demonstrace proti černému rasismu v Rokycanech dne 6. 9. 2008. Vystupoval jako člen Ochranných sborů.

Petr Andrle - člen Dělnické strany, kandidát ve volbách. Patří k hlavním osobnostem Autonomních nacionalistů Plzeňsko. V roce 2008 trestně stíhán za fyzické napadení Roma s rasovým podtextem v obci Rokycany. Je zaznamenána také jeho účast na setkání pravicových extremistů nejen v ČR, ale i v Itálii, Maďarsku. Vystupoval jako člen Ochranných sborů.

Iveta Machová - členka Dělnické strany, kandidátka ve volbách. Patří mezi nejaktivnějších aktivistky ultrapravice na severní Moravě, dříve byla vůdčí osobností Národních korporativistů v Ostravě a stále se pohybuje a aktivně spolupracuje s aktivisty Národního odporu Slezsko. Účastnila se například akce organizované Národním odporem v roce 2008 v Jihlavě, kde uctila památku vojáků Wehrmachtu.

Martin Anlauf - člen Dělnické strany, kandidát ve volbách. Dlouho patří k čelním představitelům neonacistického hnutí v Havířově. V roce 2007 při silvestrovských oslavách ve středoslovenské Krupině napadl několik Romů, které nejprve slovně urážel, hajloval a vyhrožoval jim "kulkou do hlavy".

Mirko Musil - člen Dělnické strany, zasedá v revizní komisi, kandidát ve volbách. Je členem Národního Odporu Slezsko, v minulosti byl rovněž aktivním členem Národního sjednocení a účastnil se také celé řady akcí krajní pravice pod hlavičkou "Anti-Antifa".

Tomáš Kebza - několikrát odsouzený člen Dělnické strany. Ve vězení je i nyní. Svou politickou aktivitu začal již v roce 1992 v tehdejší SPR-RSČ. Jeho články ve stranickém týdeníku Republika byly v roce 1999 důvodem k zákazu publikační činnosti na deset let. Kebza patřil k hlavním představitelům hnutí Blood nad Honour dnes Národního odporu.

Autoři: ,
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...