Zadržený Slovák Kristian Danev

Zadržený Slovák Kristian Danev | foto: Policie ČR, koláž iDNES.cz

Podezřelého z vraždy dopadli v Argentině, vydávací dohoda je však neplatná

  • 5
Česko nemá s Argentinou smlouvu, na jejímž základě by mohlo požádat o vydání zadrženého slovenského občana Kristiana Daneva. Muž je podezřelý z vraždy spáchané v roce 2009 v Poděbradech, argentinská policie ho zadržela před pár dny.

Dvoustranná extradiční dohoda, o jejímž sjednání informovalo ministerstvo spravedlnosti před dvěma lety, totiž ještě nevstoupila v platnost. K vydání Daneva ČR bude muset využít tzv. ujištění o vzájemnosti.

Třiatřicetiletého Kristiana Daneva dopadla argentinská policie na základě mezinárodního zatykače ve spolupráci s Interpolem. O zadržení informovala minulý týden. Muž je v tamní vazbě, Česko prozatím žádost o extradici nevzneslo.

 „Ministerstvo spravedlnosti aktuálně připravuje podklady potřebné k tomu, aby bylo možné co nejdříve požádat Argentinskou republiku o vydání K. Daneva k trestnímu stíhání do České republiky,“ sdělil Říman.

O vydání musí Česko žádat na základě takzvaného ujištění o vzájemnosti, tedy slibu, že v obdobném trestním případě se ČR vůči Argentině zachová stejně. „Dvoustranná smlouva mezi Českou republikou a Argentinskou republikou o vydávání zatím nevstoupila v platnost,“ sdělilo ministerstvo.

Na základě vzájemnosti Argentina například vydala do ČR v listopadu 2014 českolipského podnikatele odsouzeného za podvod při mezinárodní přepravě zboží.

Po Danevovi vyhlásila česká policie pátrání v červnu 2009, několik měsíců po nálezu těla čtyřiadvacetiletého muže v domě v Poděbradech. Mezinárodní zatykač následoval v roce 2013.

,

Video