Členové hlídek rozdávali kolemjdoucím letáky a lákali je do svých řad.

Členové hlídek rozdávali kolemjdoucím letáky a lákali je do svých řad. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Do ulic Chomutova vyšla domobrana. Odpůrci jí vyčetli, že se ozbrojuje

  • 123
První akce domobrany v ulicích Chomutova vyzněla rozpačitě. Členové hlídek v neděli večer na náměstí 1. máje nejprve pózovali novinářům a pak se pohádali s odpůrci. Ti jim vytýkali, že se chtějí ozbrojovat. Vzápětí se od domobrany distancovali romští předáci. Hlídky totiž tvrdí, že s Romy spolupracují.

"Klidně choďte, buďte vidět. Ale proč u sebe chcete mít pepřový sprej a obušek?" namítala Tereza Dvořáková z organizace Člověk v tísni. Na prezentaci hlídek přišla, jak zdůraznila, sama za sebe.

"To nejsou obušky, ale teleskopické tyče," argumentoval Petr Kubaczka, který podle svých slov domobranu založil poté, kdy dvě ženy v chomutovském parku zbily jeho dceru (o přípravách domobrany čtěte zde).

Kubaczka nechal na ministerstvu vnitra zaregistrovat občanské sdružení Občané sobě, jehož členové budou procházet ulicemi Chomutova v tříčlenných hlídkách se psem. Všichni v reflexních vestách s nápisem Stop kriminalitě, rasismu a nepořádku. Zbraně prý mají mít na obranu proti zločincům.

"Dozvíme se o deviantech před školou. Můžeme je omezit na osobní svobodě až do příjezdu policie," tvrdí Kubaczka, který už vyjadřováním nezapře, že býval 19 let strážníkem. Tereze Dvořákové pak několikrát předkládal, že pokud by ji v parku někdo znásilňoval, uvítala by jakoukoli pomoc bez ohledu na to, zda by byla od policie nebo hlídek.

Další z kritiků namítl, že mu hlídky připomínají německé party z 30. let. "My nejsme jako Národní gardy v Maďarsku. My chceme policii pomáhat, spolupracovat s ní," reagoval Kubaczka. Obě strany se pak vzájemně obviňovaly ze lží a vyhrožování. Nakonec se ale všichni v klidu rozešli.

Start hlídek až příliš připomínal divadlo

Zvláštní byl už začátek večerní akce. Členové hlídek neskrývali, že se chtějí mediálně zviditelnit, aby jich posléze bylo více. A podle toho to i vypadalo. "Pojďte proti mně, teď pomaleji, běžte ještě jednou tudy," zněly pokyny kameramana soukromé televize. A hlídky ochotně poslouchaly.

"Chceme dát najevo, že nejsme radikálové. Nevymezujeme se proti někomu, ale něčemu. Proti násilí a kriminalitě," vykládal Kubaczka.

Poté na náměstí dorazili dva Romové, aby si i oni oblékli reflexní vesty domobrany. "Co se tady děje, je hrozné. A je jedno, jestli je to český člověk nebo romská komunita," sdělil jeden z nich, jednapadesátiletý nezaměstnaný Peter Ondráš.

Po pár minutách, kdy si fotografové Romy vyfotili, sundal s kolegou vestu a oba odešli. "To jsou opravdu naši členové, asi teď neměli čas," ujišťoval šedesátiletý člen hlídky František Císař.

On sám, jak říká, se k hlídkám přidal, protože měl osobní špatnou zkušenost. Před šesti lety si zkracoval cestu lesíkem mezi Jirkovem a Chomutovem a přepadla ho banda násilníků. "Chtěli peníze a cigarety. Zbili mě a sebrali hodinky. Když jsem začal řvát, naštěstí utekli," řekl.

Nyní proto chce pomoci tomu, aby ve městě bylo bezpečněji. "Před třemi roky byla v parku znásilněna holka. S tím už se musí něco udělat. Lidi se tady bojí chodit," říká Císař rozzlobeně.

Domobrana bude přitahovat extremisty, obávají se Romové

Podle Kubaczky ale členové sdružení nebudou jen hlídkovat v ulicích. "Budeme doprovázet na objednávku lidi pohybově postižené nebo seniory, kteří by se mohli stát obětí trestného činu," říká.

Ještě v neděli večer reagovala na akci Rada Romů města Chomutova.

"Představitelé občanského sdružení, které domobranu zřídilo, podporu Rady Romů deklarují, nemají k tomu ale důvod. My považujeme aktivity občanského sdružení na hraně zákona tím spíše, že hlídky, kterými hodlá zajistit občanské sdružení bezpečnost ve městě, budou ozbrojeny," napsal předseda rady Jan Sipos.

Rada Romů si je podle svého prohlášení vědoma, že bezpečnostní situace především na sídlištích není dobrá. "Jenže činnost uskupení bude přitahovat osoby blízké extremistickým hnutím a přispěje k růstu napětí ve městě," dodal Sipos.

Ani chomutovští policisté nejsou z pomoci domobrany příliš nadšeni. "Pan Kubaczka si neuvědomuje, jakému nebezpečí se může vystavit," uvedl zástupce ředitele chomutovské policie Zbyněk Dvořák. Podle něj se může stát, že samy hlídky překročí zákon a spáchají při nějakém zásahu trestný čin. 


Video