Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Český podvodník téměř zlikvidoval korejského dodavatele pro Hyundai

  • 68
Ostravské policii se podařilo překazit podvod za 260 milionů korun. Šestadvacetiletý mladík vyrobil falešnou směnku, kterou údajně podepsal statutární zástupce korejské firmy dodávající díly na automobily Hyundai pro továrnu v Nošovicích. Hrozilo, že ji společnost bude muset zaplatit a zkrachuje.

Na směnce byl podpis statutárního zástupce korejské společnosti z osmnáctého března 2008. Podle kriminalistů reálně hrozilo, že ji společnost bude muset zaplatit a zkrachuje.

Zástupci korejské společnosti se na českou policii obrátili poté, co jim šestadvacetiletý podnikatel z Českého Těšína poslal prostřednictvím právníka upomínku k zaplacení. Hrozil tím, že se obrátí na soud. "Rychle jsme sestavili jedenáctičlenný tým vyšetřovatelů a zahájili rozsáhlé vyšetřování," řekl kriminalista Jiří Jícha.

Policie sledovala schůzku dosud netrestaného podvodníka se zástupci firmy a hned po ní mladíka zatkla. Nyní je ve vazbě, byl obviněn z trestného činu padělání a pozměňování peněz. Za podvodný pokus vylákání tak vysoké částky mu hrozí deset až patnáct let vězení.

"Padělaná směnka byla na první pohled v pořádku, padělatel si někde ve veřejném prostoru sehnal podpis statutárního zástupce firmy," upřesnil kriminalista.

Korejci policistům řekli, že pokud by museli směnku proplatit, znamenalo by to pro jejich firmu totální krach. "Výše směnky byla dvakrát větší, než je základní jmění té korejské firmy. Vážně ohrožena by byla dokonce i výroba v nošovické automobilce," řekl kriminalista Jiří Jícha.

Ačkoli vedení firmy vědělo, že žádnou půjčku za dvě stě šedesát milionů korun nepřijalo, a také ihned po výzvě zavolalo policii, podle kriminalistů ani tak nebylo vyloučeno, že by firma musela za směnku zaplatit.

"Soud zkoumá jen formální stránku směnky, pokud by mu připadala v pořádku, mohl by vydat příkaz k proplacení. Jistě, proti němu se může firma odvolat, ale otázkou je, jak by celá věc dopadla," řekl kriminalista.

Ostravští kriminalisté uvedli, že se dosud s padělanou směnkou na tak vysokou částku ve své praxi nesetkali. "Někdy před osmi lety jsme řešili pokus o podvod, kdy padělaná směnka byla na sto padesát milionů korun," řekl vedoucí odboru hospodářské kriminality Martin Válek.

,

Video