Nehoda na Plzeňsku

Nehoda na Plzeňsku - Dopravní nehoda u obce Chotíkov v okrese Plzeň-sever. Při srážce osobního a nákladního vozu zemřel jeden člověk. (16. května 2005) | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Černé pondělí: zemřelo pět řidičů

  • 12
Zatímco o víkendu si řidiči dávali pozor na policejní kontroly, začátek týdne poznamenala série tragických nehod. Od nedělní noci zahynulo na silnicích pět lidí. Dva mladíci ráno nepřežili srážku u Náchoda. Další tragédie se odehrály na Plzeňsku a v Karlových Varech.

Krátce před sedmou hodinou ráno jel dvaadvacetiletý řidič BMW po silnici z Náchoda do České Skalice. Nad autobazarem Branka se ale čelně střetl s protijedoucím golfem, který řídil dvacetiletý řidič z Hustířan.

Na místo dorazili hasiči a záchranáři s vrtulníkem. Oba mladí šoféři na místě zahynuli. "Spolujezdec z golfu byl s těžkým zraněním letecky přepraven do Fakultní nemocnice v Hradci Králové," sdělila iDNES policejní mluvčí Libuše Dvořáková.

Policie hlavní silnici na dvě a půl hodiny uzavřela kvůli vyšetřování a odstranění následků nehody. Podle ÚAMK se jeden z řidičů snažil předjíždět. Škodu, která při nehodě vznikla, policisté zatím nevyčíslili.

Řidič nepřežil střet s náklaďákem
Také za další srážku zaplatil řidič životem. Škoda Fabia se krátce po poledni srazila s nákladním autem na Karlovarské silnici v Košutce. Přestože hasiči dorazili téměř okamžitě, řidiči už nemohli pomoci. Další člověk byl zraněn.

Policie zveřejnila výsledky nedělní dopravně-bezpečnostní akce. Ta se původně měla konat o týden dříve, policie ji ale přesunula. Chtěla tak dohlédnout na průjezd milionářského závodu Gumball Českem.

Po celé republice zkontrolovali policisté celkem 17 900 automobilů a zjistili bezmála pět tisíc přestupků.
Nejvyšší povolenou rychlost překročilo 2642 řidičů, devětapadesát šoférů usedlo za volant pod vlivem alkoholu.

U 684 aut byl problémem nevyhovující technický stav, přes pět set čtyřicet lidí nebylo v autě připoutáno. Sto osmdesát řidičů vjelo na dálnici bez dálniční známky. Policisté zjistili i deset přestupků cyklistů.

Nejvíce hříšníků nachytali středočeští policisté, naopak nejslušnější byli řidiči na severu Moravy.

"Zraněného odvezla záchranná služba. Hasiči odpojili u havarovaných vozidel akumulátory, uklidili silnici a zlikvidovali uniklé provozní kapaliny," uvedl mluvčí hasičů František Vaško. Silnice byla téměř tři hodiny neprůjezdná.

Další smrtelná nehoda se odehrála na silnici I/21 v okrese Plzeň-sever. "U obce Nová Hospoda poblíž sjezdu z dálnice D5 jeden člověk zahynul, další je těžce zraněn," uvedl dispečer ÚAMK.

Silnice je podle něj neprůjezdná v celé šíři a policie odklání dopravu po vedlejších komunikacích.

K tragickým nehodám došlo po relativně klidném víkendu plném policejních kontrol. Policisté se soustředili hlavně na účastníky automobilového závodu Gumball 3000, kterého se účastní celebrity. - více zde

V létě přibývá nehod motorkářů
Tragický den na silnicích ale začal už v neděli v noci. V Karlových Varech havaroval německý motocyklista. S Yamahou vyjel v zatáčce ze silnice a vrazil do svodidel. Z motorky pak vylétl a tělem narazil do sloupku dopravní značky.

"Motocyklistu jsme našli ležet asi sto metrů od motorky. Zdravotníci ale už pouze konstatovali smrt," sdělil iDNES mluvčí karlovarské záchranky Lukáš Hutta. Dodal, že nehod motocyklistů přibývá s teplým letním počasím.

Dvě hodiny po půlnoci zase havaroval motorkář na Karlovarské silnici v Plzni – Bolevci. Zraněného muže sanitka odvezla do nemocnice.


Video