Čarnogurskému juniorovi hrozí 12 let

  • 3
Synovi slovenského ministra spravedlnosti Jánu Čarnogurskému mladšímu hrozí dvanáct let vězení. Krajský vyšetřovatel v Žilině ho spolu s bývalým statutárním zástupcem Středoslovenských energetických závodů Róbertem K. obvinil z podvodu za 15 milionů korun.

Podle sekretariátu krajského prokurátora v Žilině, již spis s  obviněním leží na prokuratuře.

Vyšetřovatel: Ministrův syn byl upřednostněn
Jak informoval ve středu slovenský deník Nový čas Róbert K. prý ministrova syna, který je advokátem, upřednostnil, když s ním uzavřel smlouvu o poskytnutí právní pomoci.

Podle policie Robert K. údajně uzavřel s ministrovým synem smlouvu o poskytování
právní pomoci pro SEZ. Čarnogurský junior měl zastupovat žilinské energetické závody ve věci týkající se směnky na 30 miliónů dolarů.

Tu loni předalo bývalé vedení energetických závodů prešovskému podnikateli Jozefu M.. Ten za směnku SEZ slíbil půjčku 20 milionů dolarů. Tu však Jozef M. podniku nikdy nevyplatil.

Policie: Byly vystaveny dvě faktury na fiktivní služby
Vyšetřovatel vidí trestný čin v tom, že advokát Čarnogurský vystavil pro SEZ za fiktivní právní služby dvě faktury. Na místo právního zástupce SEZ navíc nebyla vypsána veřejná soutěž.

Vyšetřovatel přitom obvinil statutárního zástupce SEZ Miroslava R., který předmětnou směnku vystavil. Prokurátor však toto obvinění označil za nezákonné. Mluvčí vyšetřovatelské sekce ministerstva vnitra Stanislav Ryban řekl, že v kauze budou obviněni všichni podezřelí.

Vyšetřovatel je zaujatý, říká Čarnogurský junior 
Čarnogurský junior tvrdí, že vyšetřovatel je zaujatý a že obvinil nesprávné lidi. Podle něj by měli být stíháni také ti, kdo tuto směnku vydali. Odmítá také jakoukoli souvislost mezi postavením svého otce a získáním zakázky.

K případu se pro média vyjádřil také ministr Čarnogurský, který řekl, že je přesvědčen o synově nevině.

,

Video