Vlasta a Václav Malí, kteří se z hořícího domu ve Vítkově dostali ven

Vlasta a Václav Malí, kteří se z hořícího domu ve Vítkově dostali ven | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Byli ti „Romáci“ problémoví, nebo ne? mudrují lidé ve Vítkově

  • 1411
Trafikantka v krámku na náměstí ve Vítkově má před sebou na pultě snad poprvé v životě narovnaná všechna dostupná periodika s hlavními zprávami z Vítkova. Není na to ale vůbec pyšná. "Nechápu, proč starosta všude říká, že to je slušná rodina, já si to nemyslím," říká drobná blonďatá žena. "Od rána jsem rozčilená."

"A proč to tedy říkal?" ptá se jeden z ranních zákazníků.

"Já to netuším, vím jen, že někdo z toho baráku kdysi okradl tchyni," zlobí se prodavačka.

Vedoucí sociálního odboru vítkovské radnice Hana Klapetková ale tvrdí, že s rodinou opravdu nebyly problémy. "V naší evidenci není, děti chodí do školy, rodiče se starají, všechno je v pořádku."

Proč někdo na rodiny Malých a Sivákovu zaútočil, to si vysvětlit nedovede. "Dosud ve Vítkově byly jen drobné spory." A nemohou být za útokem třeba nevyřízené dluhy? "Někteří lidé asi zadluženi jsou, ale ani za nic to nechtějí přiznat, takže oficiálně se o lichvě nedozvíme."

Hana Klapetková přiznává, že ve Vítkově Romy nezastupuje nikdo, komu by komunita důvěřovala a kdo by jí pomáhal třeba při jednání na radnici. "Místní romské rodiny spolu příliš nedrží, bohužel nemají nikoho, komu by důvěřovaly."

Na prosluněném vítkovském náměstí je v úterý dopoledne podle místních obvyklý kolorit: po lavičkách posedává pár bezdomovců, na zahrádce u cukrárny pije parta kamarádů první ranní piva a kousek odtud tři Romové, jeden už mírně opilý, hlasitě řeší okolnosti nedělního žhářského útoku.

"Neměli si nechat pojistky a uzávěr vody před barákem. A vůbec, Romáky by měl zastupovat nějaký kapitán, chytrý člověk, protože jinak s námi vždycky vyj...," křičí chlapík s velkým knírem a pak nejistým krokem zamíří kamsi do uliček u náměstí.

I první ranní pivaři mluví o popálených lidech z vyhořelého domu. "Jako té holčičky je mi fakt líto, ale ti Romáci se tady chovají fakt hrozně," rozumuje jeden z návštěvníků ranní pivní seance.

Azylové ubytování obýval bezdomovec

Všichni zmlknou, když jdou kolem manželé Malí, kteří utekli z hořícího domu nezraněni s vnoučaty. "Jdeme si stěžovat na ubytování v azylu, které nám poskytli. Jsou tam pročůrané a pokálené deky a molitany, smrdí to tam, jako by tam ležely mrtvoly. Vždyť tam dlouho byl jen bezdomovec, na tom jsme fakticky spát nemohli," popisuje Václav Malý.

Po několika desítkách minut jde celá rodina i se dvěma úřednicemi sociálního odboru do azylového domu. "Ne, nechte nás pracovat," odpovídá jedna z úřednic na dotaz, zda si můžeme prohlédnout "nouzový byt". Na místě je jasné, proč se prohlídce bránila.

Nepovlečené, zpuchřelé, smrduté a flekaté molitany i deky na železných pryčnách. "Na tomhle měly spát tři malé děti?"

"Však je nikdo nenutil, mohli jít k příbuzným a taky že šli," rozčiluje se úřednice. Václav Malý jen trpně přihlíží a raději neprotestuje, rodina je ráda i za dvě malé místnosti. "Nechceme se hádat, pomůžeme uklidit a pak se pokusíme to tu aspoň chvíli vydržet."


Video