Kulový blesk vyletěl od okna ke stropu, pak k zemi, odrazil se znovu ke stropu a nakonec sletěl k zemi a náhle zmizel. Ilustrační snímek

Kulový blesk vyletěl od okna ke stropu, pak k zemi, odrazil se znovu ke stropu a nakonec sletěl k zemi a náhle zmizel. Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Byla to koule s dvoumetrovým ocasem, popisuje dispečerka kulový blesk

  • 69
Liberecká záchranka odstranila závady, které jí v neděli ráno způsobil kulový blesk. Dispečerka Lenka Barretová ho popisuje jako světelnou kouli dvakrát větší než tenisový míček, s téměř dvoumetrovým elektrickým "ocasem".

"Blížila se bouřka, tak jsme byli ve střehu, aby se nám něco nestalo s technikou. Venku ale zatím jen pršelo a trochu hřmělo," líčí Barretová, co přesně se v neděli brzy ráno stalo. Kulový blesk se objevil chvíli poté, co si šla uvařit kávu.

"Čekala jsem v křesle, až se uvaří voda, a najednou se ozvala strašná rána. Vymrštilo mě to, já se podívala za sebe a už to tam bylo. Přímo za oknem," vypráví dispečerka.

Kulový blesk pak zhruba opsal tvar znaménka pro odmocninu. Vyletěl od okna ke stropu, pak k zemi, odrazil se znovu ke stropu a podél něj se sunul dva až tři metry. Nakonec sletěl k zemi a najednou zmizel.

"V tu chvíli jsme ucítili zápach elektřiny a spálených kabelů. Mysleli jsme, že něco chytlo. Byli jsme pořádně vyděšení, ale museli jsme se rychle uklidnit a zkontrolovat škody," vypráví Barretová. Systém záchranářů v tu chvíli zkolaboval. Ukazoval pět minut po druhé hodině.

Blesk nakonec spálil jen ředitelův monitor

"Počítače se zasekly. Nevypnuly se, jen zamrzly. Nešly vysílačky, telefony, ani linky integrovaného systému. Neměli jsme spojení s jinými stanicemi. Museli jsme si proto vystačit s mobilem, papírem a tužkou," vzpomíná dispečerka.

Ke všemu byla víkendová noc, takže služba nepatřila k nejklidnějším. "Do pěti do rána bylo pořád co dělat," podotýká Barretová.

Závady začali okamžitě odstraňovat technici. Do večera byl dispečink opět plně automatizovaný. Nyní se už dodělávají jen drobnosti.

"Když pomineme škody způsobené tím, že blesk vyřadil veškerou techniku, tak nakonec vlastně ani nic nezničil. Jen ředitel má vypálený monitor počítače," poznamenala mluvčí záchranky Lenka Markovičová.


Video