(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Yan Renelt, MAFRA

Hackeři prolomili systém na udělování víz do ČR, vydělali stovky milionů

  • 138
Hackeři podle zjištění MF DNES prolomili systém udělování víz zvaný Visapoint, který do loňského listopadu sloužil cizincům k registraci termínu pro žádost o víza do Česka. Policie v úterý oznámila obvinění osmi lidí původem z Ruska a Vietnamu, kteří tímto způsobem kupčili s termíny a vydělali si tak stovky milionů korun. Pomohla je odhalit i česká kontrarozvědka BIS.

Jde o další závažný útok na počítačové systémy českého ministerstva zahraničí, který vyšel najevo za poslední dva roky. Loni v únoru se ukázalo, že hackeři byli schopní stáhnout ze serverů státu komunikaci nejvyšších představitelů Černínského paláce. Nerušený přístup k citlivým informacím mohli mít dokonce déle než rok. 

Kontrarozvědka přitom nyní zkoumá, zda manipulace s vízy, která hackerům přinesla stamiliony, nemá s předchozím průnikem na servery ministerstva souvislost.

Ministerstvo zahraničí ovšem nechce kvůli policejnímu vyšetřování záležitost komentovat. Stejně tak ani BIS. „Můžu jen potvrdit, že jsme se na odhalení podíleli,“ konstatoval mluvčí BIS Ladislav Šticha. 

Visapoint, který dodávala soukromá firma AbsolutNET, fungoval od roku 2009 až do loňského října a umožňoval cizincům online zarezervovat termín schůzky pro podání žádosti o víza na zastupitelském úřadě, celkem fungoval v 37 zemích.

V praxi však měli v řadě zemí systém téměř plně pod kontrolou překupníci, kterým zájemci museli platit. Týkalo se to například Ukrajiny, Mongolska či Vietnamu. Jestli je právě zjištění, že byl systém prolomen důvodem k tomu, že ho ministerstvo zrušilo, zahraničí nekomentuje.  Loni ministerstvo zahraničí Visapoint vypnulo a nahradilo ho telefonickým a e-mailovým objednáváním. 

Spekulace o překupnictví s termíny v on-line objednávkovém systému Visapoint běžely už několik let. „Podle informací, které slyšeli konzulové, si zřejmě zneužívači najali agenturu v Indii, kde dvacet Indů 24 hodin denně klikalo, aby zabrali všechny vypsané termíny ve Visapointu,“ uvedl loni pro MF DNES Martin Smolek, náměstek ministra zahraničí.

Ještě na konci roku 2016 tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek tvrdil, že problém Visapointu je v jeho přetížení z důvodu převisu žádostí a nikoliv kriminality. „Problematickou v dané věci tedy není nedostupnost registračního systému, ale obsazenost volných míst pro podání žádostí o pobytová oprávnění, která je dána vysokým zájmem žadatelů o česká pobytová oprávnění a zároveň malou kapacitou ZÚ ČR v některých destinacích,“ napsal Zaorálek v dopise tehdejšímu místopředsedovi vlády Andreji Babišovi.

Hackeři skončili ve vazbě

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v úterý oznámili, ze letos 18. září zadrželi osm lidí, kteří s blíže neurčeným systémem manipulovali. 

„Ještě téhož dne byly všechny osoby obviněny ze spáchání zločinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ uvedla státní zástupkyně Petra Ullrichová. Čtyři z nich jsou stíháni také za legalizaci výnosů z trestné činnosti.

„Uvedených zločinů se obvinění měli dopustit tím, že neoprávněně zasahovali do činnosti registrační systémů určených k podávání žádostí o povolení k pobytu na území České republiky, čímž měli narušit činnost ministerstva zahraničních věcí. Trestnou činností získali obvinění prospěch v řádech stovek milionů korun,“ doplnila Ullrichová. Podle informací MF DNES policie stíhaným zadržela stovky milionů korun. 

Kromě BIS spolupracovali policisté i s vietnamským ministerstvem veřejné bezpečnosti.  Cizinci si podle zdrojů z ministerstva zahraničí klíčové systémy umožňující udělování víz a povolení k trvalému pobytu zvládli „ochočit“ sami. Nikdo zevnitř jim v tom podle informací, se kterými pracuje policie, nepomáhal.

,

Nejlepší videa na Revue