Fotbal na kulturním a sportovním dnu Umíme se domluvit skončil rvačkou. | foto: Reuters

Akce Umíme se domluvit vyvrcholila rvačkou

Zásahem policie a velkou ostudou skončil v sobotu v Olomouci sportovní a kulturní den. Pro příslušníky národnostních menšin ho pod názvem Umíme se domluvit pořádal krajský úřad a radnice. Během fotbalového utkání se ale na hřišti strhla hromadná bitka. Dva rváči skončili na policii.

Rvačka se strhla při fotbalovém zápase mezi Romy a týmem olomouckého magistrátu. Přímí účastnici popsali, že ke střetu došlo těsně před koncem utkání.

"Po běžném souboji jsme si v zápalu boje vyměnili s jedním z protihráčů pár nadávek, ale on mě vzápětí přetáhl pěstí přes krk. Tak jsem mu to vrátil a on se složil," popsal hráč z radničního týmu, jehož konflikt celý následující incident odstartoval.

Stejně jako další účastníci a svědci si však nepřeje zveřejnit jméno.  "Řvali na nás, že si nás najdou a že povraždí naše rodiny, nechci nic riskovat," podotkl mladý muž, který v následné šarvátce utrpěl množství škrábanců a pohmožděniny.

Ihned poté, co soupeři oplatil ránu, se na něj totiž vrhlo několik desítek dalších Romů, kteří utkání sledovali. "Měli tam za postranní čárou takový fanklub, asi padesát fanoušků. Jakmile se ti dva do sebe pustili, hnali se na něj. Myslel jsem, že je po něm," popsal jeden ze svědků bitky.

"Bylo to docela drsné. Ne, že by se to řezalo pěstmi, to ne. Jen jsme se je snažili odstrkávat pryč, aby se tam uprostřed neušlapali," podotkl další z hráčů, kteří se do šarvátky zapojili.

Policie přijela po pár minutách
Po pár minutách na místo přijely tři policejní vozy. Přímo před zraky policistů pak postupně dva další Romové znovu zaútočili na fotbalistu, který byl u zrodu celého incidentu.

"Už jsem odtamtud se svými dětmi odcházel, protože jsem o ně měl strach. Ale v tom ke mě jeden z nich přiběhl a praštil mě do brady. Druhý mě trefil pěstí dokonce ve chvíli, kdy jsem mluvil s policisty," podotkl napadený.

"Šestice policistů byla přítomna konfliktu dvou hráčů romského mužstva s jedním soupeřem. Dva nejagresivnější muže policisté předvedli na služebnu a po zjištění totožnosti a krátkém výslechu propustili. Případ vyšetřujeme jako přestupek," řekla mluvčí olomoucké policie Marta Vlachová.

Podle Romů vše vyprovokovali úředníci
Agentura ČTK v neděli citovala organizátory akce, kteří událost popisovali značně odlišně. "Byl to zcela podružný incident, nikdo si žádného pekla nevšiml," řekl jeden z pořadatelů Dušan Dvořák. Renáta Köttnerová, koordinátorka pro národnostní menšiny krajského úřadu, který se na přípravě akce podílel, uvedla, že podle zástupců Romů střet vyprovokovali úředníci magistrátu.

"Předsedkyně Společenství Romů na Moravě upozorňovala v průběhu zápasu, že člen družstva úředníků zranil jednoho hráče a napadl nezletilého, a vyslovila podezření, že mužstvo úředníků je pod vlivem alkoholu," řekla Köttnerová.

"Věc musí být pořádně vyšetřena. Romové akci opouštěli s pocitem křivdy, že jim nikdo věřit nebude. Důvěra mezi majoritní společností a Romy se buduje velmi obtížně a křehké navázané vztahy se mohou během několika hodin zcela zbortit," dodala.

Podle účastníků sportovního a kulturního setkání národnostních menšin událost poznamenala i zbytek celodenní akce. "Večer tam byla zábava s hudbou, ale zůstala už jen asi desetina lidí. Všechny to znechutilo a raději odešli," podotkl jeden z návštěvníků.

Kvůli rasovým útokům jsme diskusi pod tímto článkem zrušili.
redakce iDNES

,

Video