Petr Zelenka se advokátovi svěřil s obavou, že ho ve věznici odvedou do sklepa a zastřelí.

Petr Zelenka se advokátovi svěřil s obavou, že ho ve věznici odvedou do sklepa a zastřelí. | foto: MF DNES

Advokát: Zelenka má strach, že ho policie zastřelí

  • 82
Policie uzavřela vyšetřování Petra Zelenky, kterého viní ze série vražd a pokusů o vraždy v havlíčkobrodské nemocnici. Jeho advokát Jan Herout na rozdíl od policie tvrdí, že je jeho klient duševně nemocný a žádá přezkoumání. "Zelenka má strach, že ho policie zabije," uvedl v rozhovoru MF DNES.
Petr Zelenka Sériové vraždy v nemocnici
SPECIÁL: info, foto + grafy

Policie údajně v pátek uzavřela vyšetřování případu Petra Zelenky, který měl vraždit v havlíčkobrodské nemocnici, je to pravda?
Ano, policie uzavřela vyšetřování.

Z čeho je tedy nyní váš klient viněn?
Můj klient je obviněn ze sedmnácti vražd a pokusů vražd. Mělo by to být sedm vražd a deset pokusů o vraždu. Nepřepočítával jsem to, ale dvě původní vraždy předělali na pokusy a jeden pokus změnili na vraždu.

Co o stavu Zelenky v době, kdy měl vraždy páchat, řekly znalecké posudky?
Tvrdily, že je úplně zdravý.

Takže není třeba jeho léčení?
Ani mu nenavrhují léčení, podle znalců netrpí žádnou poruchou. Ale můj názor je jiný. Na první pohled je vidět, že to je člověk nemocný.

Vy jste se dozvěděl o ukončení vyšetřování v pátek?
Ano, v pátek odpoledne to bylo ukončeno.

Co nyní bude následovat?
Nyní policie spis předloží státnímu zastupitelství a zastupitelství podá obžalobu.

Co může vašem klientovi polehčit před soudem?Především si myslím, že měl být jeho duševní stav zkoumán ústavem. Je to tak závažný složitý a mimořádný případ, že podle mě si nelze vystačit jen s posudkem jednoho znalce psychologa a jednoho psychiatra.

Můžete to změnit?
Nemohu, jako advokát nemám rozhodovací pravomoc, mohu to jenom navrhovat. Když mi to nedovolila policie, budu to navrhovat soudu.

Co se týče následných okolností rychlého přiznání vašeho klienta, bylo tam vše v pořádku?
Už jsem se k tomu vyjádřil a trvám na tom, že to jeho doznání bylo pod vlivem depresí a ohromného strachu z předchozího použití takzvaných donucovacích prostředků. Údajně měl klást odpor, takže museli použít úderů, kopů a já nevím, jak se to všechno jmenuje, ty donucovací prostředky, bít ho.

Byla by jeho výpověď jiná, kdyby to zatčení proběhlo jinak?
Měla za ním přijít policie, aby napsal, komu dával heparin. On měl napsat asi pět případů a nějaký policista nebo policistka k němu přišli a že jich musí být patnáct, jinak že zase zavolají ty policajty, aby ho znovu zbili - tohle mi říkal. Měl strach.

Tohle se dělo bezprostředně po jeho zatčení?
Ano.

Jaké budou teď vaše další kroky?
Budu čekat na podání obžaloby. Až dostanu zprávu, že byla podána obžaloba, teprve potom mohu dělat nějaké kroky.

Kdy jste mluvil naposledy s panem Zelenkou?
V pátek odpoledne.

Jaký je teď jeho stav?
Podle mě špatný. Pořád se dívá do stropu, na zem, pořád těká očima, hlavou pod stůl, ke dveřím. Mám za to, že vůbec nesleduje, co mu říkám, že se nesoustředí. Má ohromný strach, že přijdou policajti a odvedou ho ve věznici do sklepa a tam ho zastřelí. Takovéhle má řeči.

On ví, co je mu kladeno za vinu?
Ví to, jistěže, dostal písemně, co je mu kladeno za vinu. Ale tam není žádný kriminální motiv, že by to dělal z nenávisti, ze žárlivosti, pro dědictví, tam je evidentně motiv nemocného člověka.

Nemoc vznikla během jeho práce, nebo byla už před tím, nebo se nějak vyvíjela?
Nejsem znalec psychiatr, ale domnívám se, že vznikla během té jeho práce. Vezměte si, že člověk, který tam sedm let pracuje, zachraňuje lidi, je hodnocen jako jeden z nejlepších pracovníků. Dneska jsem četl i posudky, které tam dávala jak nemocnice Havlíčkův Brod a Jihlava, naprosto v pořádku, velice kladně ho hodnotí v podstatě všichni spolupracovníci a teď najednou se stane něco takového, takže asi se muselo stát něco v jeho mozku.

Věděl, kdy se to v jeho mozku stalo?
Nemocný člověk těžko dokáže posoudit sám sebe, uvědomit si to. Když máte zlomenou nohu, víte, že ji máte zlomenou a musíte jít k lékaři. Ale máte-li nemocný mozek, nemocnou hlavu, tak to na sobě asi těžko poznáte. On se na sebe nemůže podívat jako na tu zlomenou nohu.

,

Nejlepší videa na Revue