Zázvor

Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

3. října 2017

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou...

Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

25. září 2017

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze...

Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

7. září 2017

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá....

Regionální kuchyně? Klidně dělejte ve Zlíně humry, říká šéfkuchař

4. září 2017  19:20

Vepřová líčka na zázvoru, smažené dršťky v domácí bulce, šneky po burgundsku a řadu dalších dobrot...

Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

15. srpna 2017

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky...

Sedm potravin, které mohou hrát roli v prevenci rakoviny

11. srpna 2017  1:30

Je to tenký led, na který se vědci pouštějí neradi. Žádné jídlo samozřejmě nedokáže zcela předejít...

Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

5. srpna 2017

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se...

Lidé s hendikepem vaří sirupy. Vede meduňka s dobromyslí i zázvor

22. června 2017  16:48

Sociální podnik Pro-Charitu ukázal moderní výrobnu bylinných sirupů v Červeném Kostelci. Pustil se...

Veselý se léčí zázvorem a říká: Proč by průlom nemohl přijít v Paříži?

29. května 2017  16:27

Paříž (Od našeho zpravodaje) V areálu Rolanda Garrose vládlo dusno, jako by ve vzduchu visela bouřka. A na kurtech „zabouřilo“ i...

Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

23. května 2017

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny...

Marmelády z Děčína oslovily Londýn. Tvůrkyně uspěla s grepem a rumem

21. dubna 2017  11:11

Štěpánka Holcmanová z Děčína dokáže uvařit kvalitní marmeládu nebo džem z jakéhokoli ovoce....

VIDEO: Francouzský umělec vyseděl v inkubátoru z plexiskla kuře

20. dubna 2017  22:08

První kuře se vylíhlo z vajíček, která se v rámci svého projektu rozhodl před třemi týdny vysedět...

Místo alkoholu přešli na „zelené matky“. Syroby teď nestíhají vyrábět

Likérka Kitl z Jablonce nad Nisou
1. dubna 2017

Zatímco metanolová aféra v roce 2011 přinesla výrobcům alkoholických nápojů velké škody, některé...

V pražském bistru vaří kuchařky z ulice. Výdělek jim pomůže splácet dluhy

22. března 2017  15:37

Čočková polévka za 25 korun, špagety za 75 korun, mošty, zákusky i slané koláče - vše veganské....

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

21. února 2017

Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice...

S luštěninami kolem světa. Harira, čočkový dál a kreolské fazole

18. února 2017  1:36

Každá světová kuchyně si s luštěninami rozumí. Nejen proto, že jsou jich stovky druhů a využití...

V zimní zahradě si vytvořte subtropy či tropy. Jaké rostliny vybrat?

15. února 2017

Díky rostlinám může být zimní zahrada mnohem více než jen další obytný prostor. Stane se zelenou...

Vášnivé valentýnské menu. Zázvor, šafrán, chilli a mořské plody

14. února 2017

Dnes je svátek svatého Valentýna, takže nezapomeňte toho, koho máte rádi, obdarovat nějakou...

Horké nápoje pro mrazivé dny. Zahřeje vás zázvor, skořice i rum

9. února 2017  11:04

Po krátké oblevě se zase i denní teploty přesunuly pod nulu, a tak se často vracíme domů se...

Festival dobrého jídla láká na zážitkovou gastronomii za přijatelné ceny

14. ledna 2017  12:05

Rybí tapas včetně pstruha v sherry octu. Sépiová palačinka s treskou skrei, pórkem a salsou z...

Na Vánoce připravili sládci z pivovarů kraje speciály vhodné k zahřátí

17. prosince 2016  8:23

Sládci v Plzeňském kraji připravili na letošní vánoční svátky speciální piva. Ta často vznikají s...

Chřipka a nachlazení: pomůže opravdu zázvor, česnek a citron?

19. listopadu 2016

Při nachlazení není třeba odevzdat v lékárně půlku výplaty. Stačí prozkoumat domácí zásoby a...

Superpotraviny kupují Češi už i psům a kočkám. Byznysu s krmivy se daří

Pořídit si kotě a štěně najednou je ideální, socializují se společně a zvyknou...
12. listopadu 2016

Trend zdravé výživy dorazil už i do kočičích a psích misek. Sušené ingredience a umělé výtažky...

Svatomartinská husa krok za krokem. A rohlíčky jako sladká tečka

10. listopadu 2016  11:04

Na svatého Martina velí česká tradice upéct si husu a zapít ji mladým vínem. Prozradíme vám, jak...

Škola asijské kuchyně: jak zarolovat závitek a dochutit thajskou polévku

5. listopadu 2016

Asijská kuchyně u nás stále nabírá na popularitě. Pokud jste i vy propadli lahodným vietnamským...

Nekonečné možnosti dýní: polévka, kari, bábovka i dort

24. září 2016

Podzim se právě přihlásil o slovo a spolu s ním se můžeme těšit na nové sezónní suroviny. Kromě...

Udělejte si domácí koktejlovou party s těmito úžasnými drinky

27. srpna 2016

Horká odpoledne a vlahé letní večery jsou ideální k uspořádání koktejlové party. Nechte se...

Veganská zmrzlina jde na dračku, fotograf ji dělá i z lišek

19. srpna 2016  7:23

Modré autíčko se stalo ikonou Zelného trhu v Brně. Fotí si ho turisté, kolemjdoucí u něj stojí...

Menu podle Karolíny: marinovaný lilek, candát a čokoládové tartaletky

16. července 2016

Uvařte si skvělé a lehce exotické letní menu spolu s Karolínou Kamberskou. Sladký lilek s mandlemi...

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...
22. června 2016

Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské...

Známe vychytávky, co pomohou předejít nevolnosti a zlobení dětí v autě

21. června 2016

Právě nastává čas rodinných dovolených a obávaných několikahodinových cest s ratolestmi na zadním...

Bobří ocas, vemínka, žáby i veverky aneb gastronomie za Karla IV.

14. května 2016

Období 14. století bylo z gastronomického hlediska docela zajímavé. A i zde zanechal Karel IV. svou...

Přivolejte léto dobrotami jako od moře: pálivé kari, sirnica a flan

12. května 2016

Už se nemůžete dočkat dovolené? Čekání si můžete zpříjemnit jídlem ve stylu oblíbených...

Král sirupů z Kladna začínal doma v kuchyni, dnes vaří tisíce litrů

8. května 2016  10:03

První sirupy na domácí limonády vařil doma v kuchyni. Dnes zpracovává jeho firma tuny ovoce ročně a...

České superpotraviny. Jsou levnější a bližší naší chuti i tělu

5. května 2016

Zamilovali jste si superpotraviny? Našli jsme pro vás spolu se třemi odborníky jejich české...

Sladké brambory si zamilujete zapečené s masem, v salátu i v polévce

6. března 2016

Sladké brambory neboli batáty sice nemají se svými „slanými“ jmenovci botanicky nic společného,...

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti