Zástupci NATO dostanou sklo a becherovku

  • 2
Na listopadovém setkání zástupců států NATO nebude čekat pozvané hosty jen dav odpůrců globalizace, ale i příjemnější zážitky. "Dvoudenní summit bude pro jeho účastníky nejen příležitostí k jednání, ale také příležitostí poznat Českou republiku, její historii a kulturu při doprovodných akcích," řekla mluvčí karlovarské sklárny Moser Martina Poštová.

"Jako vzpomínku si vzácní hosté odvezou nejen svoje zážitky, ale také dárkové kazety s typicky českými výrobky - sklem Moser a bylinným likérem Becherovka," dodala mluvčí.

Na přípravě a výrobě speciální sklářské zakázky pro summit pracovalo více než dvacet pět sklářských mistrů a sedm hranařů po dobu tří měsíců. "Nejdůležitější je první krok - natrhávání, kdy se výrobek tvaruje, a poslední, při které se vázám dodával vysoký lesk leštěním na plstěných kotoučích," popsal hlavní úskalí své práce Arnošt Hnědkovský, který vázy brousil a pracuje ve sklárně Moser jako takzvaný hranař.

Dárkové sady, oficiální dar prezidenta Václava Havla, obsahují originální broušenou lahev z nápojového souboru Argentina a šest sklenic na likér z nápojového souboru Lady Hamilton.

Doplňkem celé sady bude broušená křišťálová váza.


Video