ZÁPISNÍK: České sebebičování. Přijali jsme Mnichov a vůbec

  16:00
Obama přestal kouřit kvůli své ženě a lidem chybí nadhled. Říkáme, že jsme nejhorší a že se Beneš v roce 1938 choval jako "zbabělec".To jsou témata zápisníku "Minulý týden" komentátora MF DNES Michala Musila, který vychází každou sobotu v příloze Kavárna.

Edvard Beneš před svou vilou | foto: Archiv, Slavomír Kubeš,  MAFRA

Je to jasné. Americký prezident Obama je buď zlý nepřítel žen, nebo slaboch, "manžel pod pantoflem".

Ptáte se, jak k tomuto údernému názoru došel autor příspěvku na americkém webu s příznačným názvem "Mr. Conservative"? Jednoduše. Obamu zachytily mikrofony, jak vysvětluje jednomu představiteli OSN, proč přestal kouřit. "Protože se bojím svojí ženy," řekl se smíchem prezident.

Jiný by se žertu zasmál, ne tak skalní americký konzervativec. Jde přece o vážné věci. "Nemůžeme se zbavit pocitu, že když Obama učinil ten vtípek, odhalil též hodně o sobě. Buď je to typ ‚mužského šovinistického prasete‘ z 50. let minulého století, který dělá stereotypní narážky na adresu ‚malé ženy‘, nebo je opravdu manžel pod pantoflem, který se vážně bojí své manželky." (Celý text v angličtině zde.)

Ha, přiznání strachu z ženy je tedy další indicie, že Obama je nejen špatný, ale hlavně "slabý", což každý správný republikán dobře ví a dlouhodobě šíří. Je faktem, že podobných útoků na Obamu kvůli větě o strachu z manželky bylo vcelku málo; myslel jsem si, že jich najdu více. A je také faktem, že podobně přepjatými výroky prosluli i mnozí dnešní Obamovi fanoušci, když stejně úporně útočili na jeho předchůdce, republikána George W. Bushe.

Prosím humor: Neřvěme

Trocha nadhledu a humoru však nechybí jen některým Američanům napravo i nalevo, ale též některým Čechům. Například těm, kteří žijí po celý život v pomyslných zákopech. Z nich buď kážou o zhoubné podstatě pravdoláskařů a Václava Havla, nebo naopak se zachmuřenými tvářemi proroků bijí na poplach před všehoschopným Belzebubem Milošem Zemanem a všemocným Luciferem Václavem Klausem.

V tuto chvíli se patrně všechny zákopy (jinak spolu válčící) shodnou, že situaci nezodpovědně zlehčuji, vždyť jde o sakra vážné věci. Avšak já pouze vyzývám k jemnějšímu tónu a nadhledu. Neberme se všichni tak hrozně vážně, po ulicích přece nepochodují žádné havlistické, klausistické ani zemanovské úderné oddíly v uniformách, v historii už bylo neskonale, neskonale hůře.

Prosím nadhled: Srovnávejme

Podobně přepjaté, a mimochodem velice české (a s předchozí zákopovou mentalitou často spojené) mi připadá neustálé nadávání, jak je to tady hrozné a jak jsou Češi výjimeční svou hanebností. V neděli a v pondělí jsem se do jedné takové debaty zapletl na sociálních sítích. Aby bylo jasno - netvrdím, že zde není spousta věcí špatně a že kritický pohled nepotřebujeme. Jen jde o to, že je absurdní označovat se afektovaně a sebemrskačsky za nejsmrdutější díru uprostřed Evropy, což se bohužel děje.

Pro konkrétní doklad, že se jedná o omyl, mohu ocitovat text Jindřicha Šídla, jednoho ze známých českých politických komentátorů - jenž ovšem také strávil nějaký čas v Británii a má možnost srovnání.

Další články přílohy Kavárna v digitální podobě Čtěte v pátek 27., v sobotu 28. a v neděli 29. října

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

"Česká Sněmovna netrpí o mnoho horšími neřestmi než parlamenty v zemích, které novináři - jako autor tohoto textu - dávali po mnoho let za vzor stabilní a vyspělé parlamentní demokracie s dlouhou tradicí. Například Velká Británie. Westminster, to je důstojnost sama. Kdo jednou vidí tamní interpelace, touží, aby se něco podobně důstojného i zábavného odehrávalo i na Malé Straně. K tomu nám ještě nějaký ten kus chybí - ale dokonce ani v české Sněmovně nepamatujeme, že by si poslanci nechali proplácet porno kanál na kabelové televizi nebo stavbu domečku pro kachny uprostřed jezírka na zahradě rodinného domu," napsal Šídlo tento týden na webu ihned.cz (celý text zde). Na vysvětlenou: Velkou Británií před několika lety skutečně otřásl skandál, kdy se ukázalo, jak moc tamní poslanci zneužívali poslanecké náhrady, nová hadice u tenisového kurtu stála dva tisíce liber, z peněz daňových poplatníků se platilo psí žrádlo a tak dále.

Prostě když se nebudeme pořád dívat jen sami na sebe, ale i za naše hranice a budeme poctivě srovnávat, poznáme, co je nikoli jen místní problém - a co je naopak to opravdu bolavé české místo. Jinak půjde jen o nesmyslné plácání.

Prosím fakta: Neurážejme

Velká záminka k sebebičování, že jsme nejhorší, přišla tento týden s připomínáním 75. výročí od podpisu mnichovské dohody, jejíž podmínky donutily předválečné Československo odstoupit Hitlerovu Německu pohraniční území obývaná Němci.

Názor, že československá politická elita byla tehdy v září 1938 zbabělá, že jsme měli "bojovat", není nikterak nový - nové však patrně je, že letos do debat vstoupili hodně Češi na sociálních sítích. "Byli jsme a budeme národ přizdi..ů a zlodějů," zněl jeden komentář na Facebooku. Takový názor prosím není fér k mnoha statečným Čechům, a že jich v historii nebylo málo. Není fér k parašutistům, co zabili jednoho z nejnebezpečnějších nacistů Heydricha, k odbojářům, kteří umírali v Hitlerových věznicích a na popravištích, i k českým vojákům bojujícím na západní i východní frontě.

Prosím kontext: Buďme poctiví

Zmíněný výrok o zbabělcích byl reakcí na příspěvek publicisty a někdejšího vysokého představitele polistopadového Občanského fóra Jana Urbana. Ten předložil na webu aktuálně.cz sice vyostřený, opět však vcelku klasický český pohled na Mnichov. Dozvíme se, že československý prezident Edvard Beneš nebyl odvážný, "nebyl vlastenec", nerozhodl se pro odpor vůči Německu, přitom krizi ze září 1938 mohl předvídat už dlouho.

Jeho pohled a souhlasné reakce na sociálních sítích jdou proti přání historika Petra Zídka vyslovenému minulou sobotu v rozsáhlém článku v Lidových novinách, abychom se na Mnichov konečně začali dívat racionálně. Zídek se snaží Beneše pochopit a vysvětlit jeho jednání v dobovém kontextu. Zpochybňuje také ex post tvrzení českých intelektuálů o zlomené "morální páteři národa" v důsledku rozhodnutí nebojovat.

Zídkův text nevzbudil zdaleka takový ohlas - a nemůže za to po mém soudu jen fakt, že nebyl dostupný zdarma na internetu. Petr Zídek byl zkrátka málo sebemrskačský. Kdybych si však já měl vybrat mezi přístupem jeho a Jana Urbana (celý text zde), určitě bych si vybral onoho historika, jakkoli ne se vším souhlasím (text Petra Zídka z 21. září ve verzi pro iPad a iPhone lze koupit zde).

Mnichov byl dlouhodobým důsledkem československé politiky. Ta mimo jiné nebyla schopna po celou dobu existence první republiky přivést ohromnou německou menšinu na svou stranu a zahrnout ji plně do standardního procesu politického rozhodování. Vina za to mimochodem nepadá tolik na Beneše, ale mnohem více na české nacionalisty.

Je tragické, že se sudetští Němci ve snaze o sebeurčení spojili s Německem Adolfa Hitlera. Avšak ani Češi, ani Britové či Francouzi, dokonce ani Němci tehdy nevěděli, co přesně přijde a jak daleko německý diktátor zajde. Totální válku, jež se prožene napříč Evropou, a vraždění Židů v plynových komorách si lidé vůbec neuměli představit.

Bojovat proto, abychom zabránili německé menšině dostat se do Německa - to tehdy nevypadalo jako přesvědčivý důvod k válce a značná část světové veřejnosti by to tak chápala. Jistě, Hitler byl diktátor a někteří už ho v té době vyhodnotili jako nebezpečného, na druhé straně musíme znát dobovou atmosféru. Řeči o krizi demokracie se vedly všude, i v Československu. Demokracie se zdála neschopná zabránit bídě hospodářské krize a pro mnohé byl před válkou fašismus svůdným řešením.

Nejsem žádným Benešovým fanouškem, mám pochopení pro názory, že rozhodnutí nebojovat za Mnichova nějakým způsobem negativně ovlivnilo národní mentalitu. Ale dilema, před nímž stál, bylo nezáviděníhodné. A moc rád bych viděl jeho dnešní soudce, co by dělali, kdyby neseděli na gauči roku 2013, ale na Pražském hradě v září 1938 - jen s těmi informacemi, které tehdy Beneš měl.

Aktuální komentáře autora můžete sledovat na jeho twitterovém účtu zde.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:44

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...