Západní média summit nezajímá

Ačkoli Česko už stříhá metr a čeká na to, až se do Prahy příští měsíc sjedou pohlaváři Severoatlantické aliance, západní média setkání špiček NATO příliš nezajímá. Na summitu si všímají hlavně toho, co to přinese místním lidem a turistům. Média například informovala o očekávaných problémech s dopravou. Polská verze týdeníku Neewsweek zase mimořádná bezpečnostní opatření přirovnala k válečným manévrům.

Větší pozornost vzbudilo vrcholné setkání jen u slovenských sousedů. Ti informují své čtenáře, posluchače a diváky prostřednictvím pražských zpravodajů. Přípravě summitu spojené se změnou Prahy v "nedobytnou pevnost" se například věnoval list Národná obroda.

Zájem o summit začal v Bratislavě už v srpnu, kdy se spekulovalo o tom, zda nebude kvůli velké vodě zrušen.

Setkání Slováci spojují s "téměř jistou" pozvánkou do aliance. Proto se do českého hlavního města chystají desítky slovenských novinářů a fotografů. Otázky o summitu nechybějí ani v rozhovorech českých politiků pro místní média.

Také Maďarsko si vzhledem k očekávanému přizvání některých sousedů k členství summitu všímá alespoň jednou týdně. Maďaři tvrdí, že summit bude jednat především o modernizaci NATO.

Zato zájem ruských i západních médií o summit a s ním spojené diskuse o přijetí nových členů aliance je minimální. Pražský summit NATO zůstává na okraji zájmu například i u polských deníků. Důležitost pražské vrcholné schůzky polské listy zdůraznily jen během zářijového neformálního jednání ministrů obrany členských zemí NATO ve Varšavě.

Také západní novináři místo rozšíření NATO v posledních týdnech pečlivě rozebírají spíše plánované rozšíření Evropské unie. Americký tisk rozšíření NATO zmiňuje v širších americko-evropských souvislostech, z nichž na první místo staví rozpory ohledně Iráku.

Když v květnu perspektivu rozšíření NATO hodnotil list The Washington Post, napsal, že Evropa a USA v tomto směru naštěstí nejdou rozdílnými cestami a že se na přijetí možná až sedmi nových členů shodují.

Francouzský deník Le Monde se naposledy vyhlídkám jednotlivých kandidátských zemí věnoval před třemi měsíci v souvislosti se schůzkou jejich představitelů v Rize. Zmínky o rozšíření NATO se ve francouzském tisku objevily i po zářijových volbách na Slovensku, jejichž výsledek byl interpretován jako zásadní krok na cestě země do euroatlantických struktur.

V Německu, jehož vláda si přeje co nejrozsáhlejší rozšíření Severoatlantické aliance, si sice zatím sdělovací prostředky listopadového summitu v Praze také nevšímají, termín schůzky je však pro německou zahraniční politiku důležitý. Do té doby chce německá strana odstranit napětí ve vztazích se Spojenými státy, které vyvolala protiamerická rétorika kancléře Gerharda Schrödera a ministra zahraničí Joschky Fischera na mítincích před zářijovými volbami.

I britské deníky se o summitu NATO zmiňují jen výjimečně, většinou v souvislosti s jinými otázkami: s přijetím toho či onoho státu, s potřebami zvýšení vojenských výdajů nebo s Irákem.

Deník The Guardian nedávno připomněl, že prezident George Bush se bude snažit, aby ostatní přijali jeho koncepci preventivního úderu, ale že by se mu v tom mělo zabránit.

Připravovaný summit NATO v Praze zůstává na okraji zájmu i belgických médií. Všímají-li si ho belgické listy, jde spíše o připomínku, že některé uchazečské země o vstup do EU čekají také v listopadu pozvánku do NATO.

,

Video