World Press Photo 2009: Něco důležitého se stalo

  12:36
Nůžky mezi popisností vítězných fotografií tuzemské soutěže Czech Press Photo a vizualitou světové přehlídky World Press Photo se rozevírají. Je česká fotografie schopna reagovat na světovou soutěž?
World Press Photo 2009. 1. místo v kategorii Každodenní život - série. Fotografka: Brenda Ann Kenneally, USA.

World Press Photo 2009. 1. místo v kategorii Každodenní život - série. Fotografka: Brenda Ann Kenneally, USA.

Začněme hned konkrétním příkladem. Třetí cenu v kategorii Portrét-série letos získal Číňan Li Jiejun za soubor Ikony válečné fotografie. Autor pomocí - pro tu příležitost speciálně vyhotovených - figurek naaranžoval a nasnímal jakési rekonstrukce proslulých válečných snímků.

Kupříkladu střelou zasaženého, k zemi se kácejícího republikánského vojáka z občanské války ve Španělsku (což je parafráze legendárního snímku Roberta Capy z 5. září 1936) nebo vztyčování americké vlajky na ostrově Ivodžima (kde na hoře Suribači exponoval 23. února 1945 Joe Rosenthal jednu z nejslavnějších fotografií druhé světové války).

Tento druh fotografické tvorby si v současné České republice dokážeme daleko pravděpodobněji představit v nějaké sofistikované galerii současného umění, do níž zavítá několik málo diváků denně, než v populární přehlídce žurnalistické fotografie. Ovšem prohlédneme-li si galerii letošních vítězů WPP (viz http://www.worldpressphoto.org), rychle zjistíme, že konceptuální přístup se nevyskytuje zdaleka jen u Číňana Lia Jiejuna, nýbrž i u řady dalších tvůrců, kteří přitom nearanžovali figurky, nýbrž snímali, často bez aranžmá, konkrétní lidi nebo prostředí.

Anthony Suau - vítězná fotografie World Press Photo 2009

Tímto se vizuální jazyk World Press Phota zásadně liší od Czech Press Phota (http://czechpressphoto.cz), přehlídky české a slovenské novinářské fotografie. I na ní se v posledních ročnících objevilo několik příspěvků, u nichž lze pozorovat autorskou ambici nebýt "pouhým", tradičně reportérským otiskem viděného, nýbrž interpretovat a ukazovat realitu skrze promyšlený přístup. Konkrétněji řečeno: skrze přístup, jenž neodvisí výhradně od žurnalistické pohotovosti nebo od odvahy fotoreportéra, nýbrž je utvářen na základě určitého myšlenkového a obrazového konceptu. Jenže tyto práce v Czech Press Photu stojí na okraji zájmu jak porot, tak publika, což je dáno vyřčeným i nevyřčeným diktátem doslovnosti a lidovosti Czech Press Phota.

Názorně je to vidět na takzvaných Fotografiích roku, tedy na snímcích, které jsou v obou soutěžích vyhlašovány coby absolutní vítězové. Nůžky mezi vizuální a významovou popisností laureátských děl tuzemské soutěže a vizualitou světové přehlídky se rozevírají.

Vzpomínka na loňského vítěze

Už vloni jsem od jednoho kolegy dostal "zkušební“ otázku, co říkám na fotografii roku 2008, na níž Tim Hetherington zachytil vysíleného, za hlavu se držícího vojáka v bunkru v afghánském údolí Korengal, kde americká armáda krvavě bojovala proti militantním islámským jednotkám. Ten snímek je z hlediska "tradičních“ pravidel a kritérií nedokonale ostrý a exponovaný, příliš se toho na něm neděje, při reprodukci v tisku vychází dost rozpačitě.

Ano, fotografie roku 2008 se jeví být poněkud "nejasná“, tedy pokud je naším nárokem přehlednost, okamžitá čitelnost a bombastičnost (čeština teď pro to má jeden módní výraz: musí to být "pecka“). Ale jakmile těmto "našim“ nárokům odepřeme primát, uzříme vynikající emotivní záběr, vystihující zjitřenost vojákova rozpoložení, jeho emoční šok z prožívaného; a uzříme také fotografii upomínající na klasickou malbu.

World Press Photo 2008 - vyčerpaný americký voják v Afghánistánu

Ostatně ozvuk malířského klasicismu nevykazoval jen loňský vítěz, nýbrž i třeba vítězka pro rok 2000, Američanka Lara Jo Regan, či laureát fotografie roku 1997, Alžířan Hocine. Právě druhé a další obrazové a významové plány postrádají téměř všechny snímky na přehlídkách Czech Press Phota. Paradoxně má tak svým způsobem k World Press Photu blíž jiné tuzemské klání, soutěž pro profesionální umělecké fotografy Frame (www.fotoframe.net), kde samozřejmě nenarazíme na žurnalistické aktuality, ale nejeden soubor usiluje o podobný kreativní přístup jako třeba autoři, kteří byli letos ve WPP oceněni v kategorii Umění a zábava.

Hledání nového jazyka

I letošní snímek roku, jehož autorem je Američan Anthony Suau, jenž pro týdeník Time fotografoval následky ekonomické krize, pro leckoho pravděpodobně vyznívá jako nenápadný až nenápaditý. Ozbrojený detektiv Robert Kole "úřaduje“ v opuštěné nemovitosti v Clevelandu, v americkém státě Ohio; majitelé domu nebyli schopni splácet hypotéku, příbytek opustili a policista musí zjistit, zda v objektu někdo přece jen nepřebývá a není ozbrojen.

World Press Photo 2009. 1. místo v kategorii Každodenní život - série. Fotografka: Brenda Ann Kenneally, USA.   World Press Photo 2009 (snímek Giulia Di Sturco)

"Máme před sebou něco, co je vizuálně názorné a zároveň komplexní. Nezobrazuje to přímo problémy. Rok 2008 byl rokem konce dominantního ekonomického systému, tudíž potřebujeme nový jazyk, abychom se naučili zobrazovat naše životy,“ uvažovala nad vítěznou fotografií Ayperi Ecerová, členka poroty WPP 2009, jinak viceprezidentka agentury Reuters. Jiný člen jury, fotograf Akinbode Akinbiyi, argumentoval: "Je to velice dvojznačná fotografie. Musíte se do ní ponořit. Teprve pak si lidé na celém světě uvědomí: Tohle se přece děje nám všem.“ Jsou to slova poněkud nadnesená, jak už to u porotců bývává, více jejich formulace vypovídají o tom, co posuzovatelé (a možná obecněji lidé, kteří profesionálně a odpovědně pracují s obrazem) v těchto nejen ekonomicky pohnutých týdnech cítí, o čem přemýšlejí. Nicméně lze jejich volbě porozumět.

Skutečnost, že Anthony Suan se s cyklem Americká ekonomika v krizi umístil v kategorii Každodenní život-série až na druhém místě, nic neznamená; v minulosti WPP se již nejednou stalo, že Fotografie roku byla vyňata z cyklu. Rovněž tak nelze nic dalekosáhlého usuzovat z faktu, že Suanův záběr je černobílý. V letošní plejádě vítězů převažují barevné práce, ale černobílý jazyk není ani passé, ani ovšem není něčím víc, "umělečtější“. Už naštěstí běží pouze a jen o to, zda si barevná skladba snímku rozumí s námětem a tématem fotografie.

World Press Photo 2009 (snímek Vincenta Laforeta)  World Press Photo 2009. 3. místo v kategorii Sportovní zajímavosti. Fotograf: Tomasz Gudzowaty, Polsko. Dětský žokej, Mongolsko.

V tomhle může za příklad posloužit citlivá volba černobílé škály Kanaďanem Julianem Abramem Wainwrightem, jenž na olympiádě v Pekingu nasnímal skokany do vody z desetimetrové věže (3. cena v kategorii Sport-série) a neméně vhodná volba Američana Vincenta Laforeta, který na témže sportovním podniku barevně fotografoval rovněž skokany do vody (1. cena v kategorii Sport-série).

Češi v útlumu

Soutěž World Press Photo se postupně a vědomě vyvinula coby platforma pro uplatnění a šíření těch prací, které zdaleka ne vždy mají v novinách a časopisech zelenou, ačkoliv jejich autory jsou členové nebo spolupracovníci těchto redakcí. To je důležitá strategie, která má svůj význam jak žurnalistický, tak humanistický, protože poskytuje prostor námětům a tématům, která média jinak prezentují velmi selektivně a redukovaně. Neméně důležité ovšem je, že poroty WPP reflektují na proměny vizuality a že autoři, kteří posunují představy o tom, co také může být žurnalistickou fotografií, World Press Photo obesílají.
 
Ve světle tohoto vývoje je momentální pozice české žurnalistické fotografie, nebo lépe řekněme fotografie, která je schopná a ochotná reagovat na World Press Photo, silně utlumená. Pokud jsem dobře počítal, bodovali letos ve WPP hned čtyři Poláci, v několika minulých ročnících zaujali svou tvorbou Dánové. O nástupu čínských autorů, kteří vizuálně patří na WPP k těm nejprogresivnějším, ani nemluvě - to je téma samo o sobě…

Vítězná fotka Czech Press Photo 2008 - hromadná havárie na dálnici D1

Autor: , Kavárna

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Izrael udeřil na severu Sýrie nedaleko skladů zbraní. Nejméně 36 lidí zemřelo

29. března 2024  3:39,  aktualizováno  4:05

Při izraelských náletech nedaleko oblasti Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...