Vozil jsem nejmocnější muže světa

  • 1
Praha - Před hotelem Holliday Inn u Kongresového centra v Praze zastavuje jedna ze dvou obrněných limuzín amerického prezidenta George Bushe. Nejmocnější muž světa v ní však není. K cestě do Kongresového centra totiž zvolil druhý, navlas stejný vůz, který přijel o několik minut dříve. Pancéřovaný nablýskaný kolos s americkou vlajkou na přídi okamžitě budí zájem všech kolemjdoucích. "Blíž už nechoďte," varuje řidič.

Vládcem volantu speciálu je asi pětatřicetiletý, světlovlasý bývalý příslušník americké armády.

"Své jméno vám pochopitelně neřeknu," předesílá. Ochotně však pouští všechny pokukující k limuzíně. Nejblíž ale jen na jeden metr.

"Blíž opravdu nemůžete," oboří se nekompromisně na zvědavce, kteří pomyslnou čáru překročí. Radši nedomyslet, co by se stalo, kdyby někdo neposlechl.

Černý prezidentský cadillac, s nímž po Praze jezdí, je rok starý. "Vozový park obměňuje prezidentská kancelář každých pět až šest let," upřesňuje.

Právě tento cadillac byl vyroben loni. Pražský řidič prezidenta Bushe vozil už i několik jeho předchůdců. Na vizitku by si tak klidně mohl dát parafrázi Hrabalovy knihy: Vozil jsem nejmocnější muže světa.

"Není pravidlem, že by prezidenští řidiči museli být vojáky, jsou mezi námi i bývalí policisté," říká s úsměvem a profesionálním způsobem dává najevo, že na další otázky už odpovídat nebude.

Musí být znovu připraven k okamžitému startu. Buď poveze prezidenta světové velmoci číslo jedna, nebo bude dělat "volavku" a mást případné útočníky prázdným vozem. To ještě neví ani on sám.

Limuzína amerického prezidenta projíždí ulicí na pražských Hradčanech. (20. listopadu 2002)


Video