Vatikán

Vatikán | foto: Profimedia.cz

Vatikán připsal smrtelné hříchy, peklo hrozí i drogově závislým

  • 124
Vatikán, centrum katolické církve, přidal do svého seznamu smrtelných hříchů několik dalších lidských činností. Vedle užívání drog je to i znečišťování životního prostředí, manipulování s genetickým materiálem a také sociální a ekonomické křivdy.

V rozhovoru pro list L´Osservatore Romano představil nový seznam biskup Gianfranco Girotti, který stojí v čele jednoho z hlavních soudů papežské kurie, Soudu apoštolské penitenciárie.

Paenitentiaria Apostolica řeší otázky svědomí a zpovědního tajemství, uděluje kajícníkům rozhřešení, milosti, dispenze a odpustky.

"Až dosud jsme mezi sedm smrtelných hříchů řadili pýchu, lakotu, závist, hněv, smilstvo, obžerství a lenost. Ty mají ale značně individuální rozměr," řekl biskup vatikánskému deníku.

Definice nových smrtelných hříchů, jak je nyní Vatikán formuloval, je zaměřena na věřící - má je vést především k poznání, že svými skutky zasahují jak své bližní, tak i své okolí, a to včetně přírody.

"Svým způsobem je třeba těmto hříchům věnovat větší pozornost než třeba závisti, kterou člověk škodí především sám sobě. Následkem globalizace jde dnes hlavně o velký společenský dopad konání jednotlivce," zdůraznil Girotti.

Nových sedm smrtelných hříchů tvoří podle Vatikánu znečišťování životního prostředí, genetická modifikace potravin, pokusy na lidech, sociální nespravedlnost, ožebračování lidí, shromažďování nemravného bohatství a distribuce drog včetně jejich užívání.

Girotti v souvislosti s novým seznamem hříchů poukázal na "určité porušování základních práv lidské přirozenosti, k němuž dochází například prostřednictvím pokusů, genetických manipulací". Upozornil také, že drogy "oslabují mysl a zatemňují inteligenci" a odsoudil narůstající společenské a ekonomické rozdíly mezi bohatými a chudými, které "mají za následek neúnosnou sociální nespravedlnost".

Biskup rovněž připomněl, že katolická církev je nadále zneklidněna dalším hříšným konáním, jako je například umělé přerušování těhotenství či pedofilie. Tradičních sedm smrtelných hříchů vypočítává katolická tradice od pontifikátu papeže Řehoře I. Velikého, který řídil chod křesťanské církve v letech 590 až 604.

,

Video