V čem se Obama inspiroval u republikánského herce Reagana

  14:19
Slušnost v politice není jen politickým pamlskem. Lídr, jenž respektuje své protivníky, si získá respekt s vyšší pravděpodobností než ten, který zpochybňuje jejich vlastenectví a nesnáší jejich kritiku, píše rektor Oxfordské univerzity Chris Patten ve své úvaze.

Zdá se, že účast obou hlavních stran na dění v zemi dostává od nástupu prezidenta Obamy do Bílého domu na frak.

Zdálo by se, že systém účasti obou hlavních stran na dění v zemi dostává od nástupu amerického prezidenta Baracka Obamy do Bílého domu na frak. Podobně jako většina nedávných amerických prezidentů, i Obama založil prezidentskou kampaň na slibu, že bude v zájmu obecnějšího blaha země spolupracovat s politickými soupeři.

Bill Clinton prohlašoval před svým zvolením totéž a poté strávil první funkční období pěstním soubojem s republikánskou většinou Newta Gingriche v Kongresu a druhé funkční období snahou odvrátit impeachment.

Rovněž George W. Bush tvrdil, že podá ruku těm, kdo s ním nesouhlasí. Nakonec se proměnil v nejstraničtějšího a nejideologičtějšího prezidenta moderní doby, k čemuž ho podněcoval jeho viceprezident Dick Cheney.

Smutný příklad zaslepenosti

V Obamově případě se už dnes zdá, že prezident zašel v prosazování dvoustranického přístupu dál než jeho předchůdci. Výběr republikánů na klíčové posty - včetně zachování Roberta Gatese ve funkci ministra obrany - vzbudil mezi jeho přívrženci mírný údiv. Především se však usilovně snaží zajistit si podporu republikánů ve svém úsilí zabránit pádu ekonomiky do hluboké propasti recese. Pouze tři svobodomyslní republikánští senátoři se nicméně postavili za Obamovy návrhy ve snaze dosáhnout přijetí plánu. Ve Sněmovně reprezentantů republikáni jednohlasně odmítli všechny jím navrhované úpravy, všechny kompromisy a všechny laskavosti.

republikáni a demokraté

Snaha předejít si soupeře může mít někdy své nevýhody. Pokud se protistrana evidentně mýlí, proč jí dělat milosti?

Někteří komentátoři naznačují, že Obama udělal velkou chybu. Zaprvé slíbil zapojení obou stran, ale byl tvrdě odmítnut. Zadruhé on a jeho administrativa v usilovné snaze dosáhnout konsenzu rozředili některé životně důležité prvky stimulačního balíku a nedokázali ho účinně bránit před republikánským útokem.
 
Snaha předejít si soupeře může mít někdy své nevýhody. Pokud se protistrana evidentně mýlí, proč jí dělat milosti? Někteří republikáni si pak dovolili kritizovat zvýšení rozpočtového schodku USA i poté, co se americký státní dluh za osm let Bushova prezidentského působení zdvojnásobil. Přesvědčení republikánů, že zotavení přinesou pouze daňové škrty, nikoliv veřejné výdaje, je navíc smutným příkladem ideologické zaslepenosti.
 
Existují však i pozitivnější důvody Obamovy snahy o dvoustranický přístup. V jakémkoliv demokratickém systému kontrolních a vyvažovacích mechanismů potřebují vůdci obvykle koalice, aby dosáhli, čeho chtějí. Konsenzuální styl je navíc dobrá politika. Většině voličů - přinejmenším těch přelétavých, kteří obvykle rozhodují volby - se stranické půtky nelíbí stejně, jako se líbí některým politikům a jejich stoupencům. Moudrý, umírněný a přelétavý volič koneckonců nepřelaďuje rozhlasové stanice, aby si vyslechl arcikonzervativce typu amerického komentátora Rushe Limbaugha.

Brát vážně své soupeře

Když se politická situace zhorší, k čemuž ve většině světa dojde, protože se potýkáme s dopady globální recese, každá rozumná vláda se pokusí opřít o dobrou vůli. V politice je to nejdůležitější atribut. Občané vědí, že vedení země je obzvláště v těchto dobách obtížné. Jsou připraveni ušetřit vládu přílišné kritiky, pokud si myslí, že se kabinet snaží dělat, co je pro všechny správné. A nelibě nesou vládu, která musí dělat nepopulární věci a sama přitom působí úzkoprse a malicherně.

Ronald Reagan s manželkou Nancy
Velmi důležité také je vnést do politických sporů větší zdvořilost. Ronald Reagan projevoval silnou ideologickou náklonnost. Přetvořil americkou politiku a vychýlil střed silně doprava. Nikdy však přitom nevyvolával zdání, že svými protivníky pohrdá nebo shazuje jejich záměry. Obamovi spolupracovníci přiznali, že současný prezident modeloval svůj volební program právě podle oslnivé a optimistické slušnosti tohoto republikánského herce.
 
Slušnost v politice není jen politickým pamlskem. Lídr, jenž respektuje své protivníky, si sám získá respekt s vyšší pravděpodobností než ten, který zpochybňuje jejich vlastenectví a nesnáší jejich kritiku.
 
Jedním z důvodů všeobecné úcty k Nelsonu Mandelovi je i skutečnost, že ani po mnohaletém vězení nezatrpkl. Džaváharlál Néhrú byl nesmírně populární, protože o něm bylo známo, že úzkostlivě chrání svobodu slova, bere vážně názory svých kritiků a hájí jejich právo s ním nesouhlasit. Jeho role při zavádění trvalé demokracie v Indii z něj navzdory napětí mezi příslušníky různých kastovních, etnických, náboženských a regionálních skupin učinila jednu z největších postav dvacátého století.

Dost cárů a cucek!

Doufám tedy, že se Barack Obama nenechá odradit od snahy spolupracovat s protivníky, vytvářet konsenzus a jednat zdvořile i s těmi, jejichž názory se mu mohou od základu příčit. Osobně si myslím, že u voličů nezískávají velký respekt nebo podporu ti, jejichž filozofie odsuzuje vládu jako instituci, avšak jen do chvíle, kdy od ní žádají, aby zachraňovala firmy nebo banky, a kteří tvrdí, že nabízejí lepší budoucnost sflikovanou z cárů a cucků politiky, jež přispěla k dnešní hospodářské katastrofě. Dokonce ani ve Washingtonu neexistuje mnoho argumentů, proč být stranický, nepopulární a pomýlený.
 
© Project Syndicate.

Autor: , Kavárna

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...