Nabízí silný zážitek, říká o Okarizové švédská politička. Ilustrační foto

Nabízí silný zážitek, říká o Okarizové švédská politička. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

„Umělkyně“ propaguje feminismus veřejným močením

  • 156
Dvaačtyřicetiletá newyorčanka Itziar Okarizová by ráda zpopularizovala feministické myšlenky. Aby k sobě přitáhla pozornost, rozhodla se šokovat. Třeba tím, že močí vestoje před publikem. Prý aby zbořila zažitá klišé o ženách.

Okarizová, původem Španělka, je horlivou feministkou. Močením vestoje před diváky prý nesleduje nic menšího, než boření tabu a zažitých konvencí. Jak takové boření vypadá, se můžete podívat zde.

Vystoupení spočívá v tom, že se po pas nahá "umělkyně" pořádně napije, rozkročí a pokropí jeviště. Kdo by si myslel, že její počínání nemůže brát nikdo vážně, ten by se mýlil. Okarizová má své horlivé zastánce i mezi politiky. Přesněji mezi političkami.

Newyorčanka vystoupila například v rámci kulturního festivalu pořádaného švédskou státní operou Umeaa. Její vystoupení přišlo švédské daňové poplatníky na deset tisíc švédských korun a úhradu letenky z New Yorku.

Britt-Mari Lövgrenová, levicová komunální politička, která na akci přiklepla veřejné peníze, si akci pochvaluje: "Je jasné, že toto je umění. Nabízí silný zážitek, jinak by lidé nebyli zasažení. Okarizová otvírá tímto silným projevem diskuzi o předsudcích," argumentuje Lövgrenová.

Feministky se přirozeně zastává i dramaturgyně festivalu. Tina Eriksson-Fredriksson pro hlavní švédský deník Aftonbladet zdůraznila, že "umělkyně močí od roku 2001". Představení prý považuje za příspěvek ke genderové debatě.

A jak je to s úklidem? Podle Eriksson-Fredrikssonové si po sobě "výtvarnice" uklízí sama. "Pokud by však potřebovala pomoci, jsem připravená," dodává její obdivovatelka.


Video