Ukrajina chce vstoupit do NATO

Praha - Ukrajinský ministr zahraničí Anatolij Zlenko po dopoledním jednání Komise NATO – Ukrajina, vyjádřil zájem své země na udržení euroatlantické orientace. Současně uvedl, že cílem Ukrajiny je členství v NATO. Spolupráce s Aliancí by v nejbližším období měla pokračovat na bázi jednání společné komise a v rámci programu Partnerství pro mír. Ukrajina rovněž přijala akční plán na rok 2003.

"Naším jediným cílem, je plné členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci," prohlásil Zlenko.

V otázce ukrajinských dodávek radarového systému Kolčuga do Iráku stále není jasno. Ze slov ministra zahraničních věcí, která zazněla na dnešní tiskové konferenci během jednání summitu NATO v Praze, nevyplynulo, že by se ukrajinské delegaci podařilo rozptýlit pochybnosti partnerů z Aliance, zvláště USA a Velké Británie.

Ministr uvedl, že veškeré dostupné informace v záležitosti dodávaných zařízení byly americké a britské straně poskytnuty, ale s odůvodněním, že se jedná o obchodní tajemství neposkytli Ukrajinci seznam zemí, do kterých svá zařízení dodávají.
Ukrajinský ministr zahraničí poté odmítl na tiskové konferenci odpovídat na otázky novinářů.

Ukrajina oznámila v květnu svůj úmysl usilovat o začlenění do Severoatlantické aliance poté, co sousední Rusko, které dlouho protestovalo proti rozšiřování NATO, podepsalo s aliancí dohodu o užších vztazích.

Generální tajemník Aliance Geroge Roberston a zástupci dalších členských států ocenili velký pokrok Ukrajiny a přivítali její ambice získat plné členství.
Zároveň však vyzvali k trpělivosti a realismu a dali najevo, že před zahájením rozhovorů musí země přijmout řadu reforem.

Ruský ministr zahraničí Igor Ivanov však již před summitem NATO v Praze předeslal, že má velké pochybnosti o možném připojení Ukrajiny nebo Běloruska k NATO nebo k Evropské unii během následujících několika let.

Naopak polský prezident Aleksander Kwaśniewski varoval před izolací Ukrajiny. Aktivní politika Aliance vůči Kyjevu není podle slov Kwaśniewského "pouze v zájmu Polska jako sousedního státu, ale je v zájmu celého NATO".

Politika izolace Ukrajiny by, podle jeho vyjádření na tiskové konferenci, působila kontraproduktivně také s ohledem na prezidentské volby, které se budou na Ukrajině konat za 22 měsíců. Volební kampaň přitom neoficiálně začne již za deset měsíců. Riziko vítězství představitele některého z ortodoxních proudů ukrajinské politické scény je přitom poměrně velké.

Aliance by v tomto smyslu měla usilovat o pokračování dialogu s Ukrajinou, ale při zachování kritického tónu zvláště v takových případech, jako byla dodávka radarového systému do Iráku.


Video