Tvrdí anarchisté míří do Prahy

  • 140
Kamkoliv přijeli, rozpoutali v ulicích válku. Pokojné demonstrace se pod jejich taktovkou rázem zvrtly v násilné střety s policejními pořádkovými jednotkami. A teď se chystají na pražský summit Severoatlantické aliance. Radikálové nazývaní Black bloc jsou nejmilitantnější skupinou hlásící se k anarchistickému hnutí a podle tajných služeb se už připravují na protesty, které se za dvanáct dnů uskuteční v pražských ulicích.

"Máme informace, že se k nám chystají. Upřednostnili dokonce pražský summit před protiglobalizačními demonstracemi v italské Florencii," řekl včera MF DNES ředitel civilní rozvědky František Bublan.

Na dnešní demonstraci při příležitosti zasedání Evropského sociálního fóra se přitom ve Florencii očekává až sto padesát tisíc protestujících. Podle důstojníka kontrarozvědky už první z aktivistů Black bloc studují okolí pražského Kongresového centra, v němž se sejde mimo jiné šestačtyřicet hlav států a v jehož blízkosti se očekává nejvíce protestních akcí.

"Část aktivistů se skutečně podle všeho v této chvíli pohybuje na našem území," potvrdil zpravodajec.

Československá anarchistická federace, která během summitu připravuje hned několik demonstrací, podle slov svého mluvčího o přípravách Black bloc neví, ale zároveň je nevylučuje.

Black Bloc
*
Jméno si vysloužili podle oděvu: černá kukla nebo šátek skrývající tvář a tmavé nenápadné oblečení.
* Jako jedinou smysluplnou formu protestu uznávají násilné demonstrace. Několikačlenné bojůvky zpravidla rychle udeří a zmizí. Při střetech s policií bojují dělobuchy, zápalnými lahvemi a praky.
"Každopádně se je budeme snažit kontaktovat, aby se prezentovali jako nezávislý subjekt, a veřejnost tak všechny demonstranty neházela do jednoho pytle," říká anarchista Petr Záras.

Ministr vnitra Stanislav Gross opakovně prohlásil, že agresivní extremisty, jejichž jména jsou známa z minulosti, nepustí policie přes hranice. Jenže právě Black bloc díky svým bleskovým akcím zpravidla policistům unikají a jejich totožnost je zpravidla neznámá.

Ale nejde jen o úderné bojůvky Black bloc. Policie už například informovala, že na cestu do Prahy se připravují italští extremisté z hnutí Ya Basta!, kteří by měli do Česka přijet zvláštním vlakem stejně jako před dvěma lety.


Video