Terorismus nelze vyloučit, říká premiér

  • 29
S blížícím se pražským summitem NATO roste i zájem předních českých představitelů o plánovaná bezpečnostní opatření. Zasedání velících důstojníků policie a dalších bezpečnostních složek se odpoledne účastnil premiér Vladimír Špidla. "Chci být informován, chci klást otázky, abych si ověřil některé věci," řekl po zasedání velitelského shromáždění předseda vlády.

"Česká republika od roku 1989 podobnou akci neorganizovala. Narozdíl od předloňského zasedání finančníků, nelze nyní vyloučit, že se někdo pokusí provést teroristický útok," dodal.

Podle ministra vnitra Stanislava Grosse, který velitelskému shromáždění předsedal, nemají rozvědky informace, že by Praze teroristický útok hrozil. "Nemáme žádnou potvrzenou informaci, že by se měl nějaký útok uskutečnit," řekl bez dalších podrobností.

Velitelského shromáždění se kromě policejních velitelů účastnili také šéfové civilních kontrarozvědek a velící důstojníci hasičského záchranného sboru, který bude při summitu rovněž v pohotovosti.

Policie bude nejviditelnější na 10 místech
Podle ministra vnitra má policie vytipovaných deset míst, kde bude její přítomnost nejintenzivnější.

"Na deseti místech v Praze bude policejní činnost velice intenzivní. Jde o místa, kde se budou konat vrcholné schůzky, kde budou bydlet hlavy států, chráněny budou také objekty s vyšším významem," řekl Gross.

Špidla:
Na vzdušnou ochranu se neptejte

Policie do sebe nenechá bušit
Ministr vnitra potvrdil dřívější informace policejního prezidenta Jiřího Koláře, že policisté budou při demonstracích aktivnější než před dvěma lety při zasedání MMF.

"Naše strategie už nebude záviset jen na obraně Kongresového centra. Policisté budou aktivnější, nenechají do sebe dlouho bušit, pokud do nich bude bušeno," uvedl Gross.

Těžkooděnci mohou proti demonstrantům nasadit víc prostředků. "Nebudou jen nečinně hájit pozice. Policistů v pořádkové výzbroji bude také víc, takže budeme mít možnost je podle potřeby přesouvat po městě."

Bezpečnost summitu závisí na vnitru
Všechnu bezpečnostní opatření, která se týkají summitu, bude podle Grosse řídit jeho ministerstvo. "Vše bude řízeno od nás, až na ochranu vzdušného prostoru," řekl ministr.

"Jeho ochranu bude zajišťovat ministerstvo obrany. My budeme spolupracovat například při leteckých doprovodech vysokých delegací či při ochraně letišť," dodává ministr.


Video