Taliban se sice nerovná al-Káida, nicméně pro Západ je zcela nevypočitatelný

  17:45aktualizováno  22:16
Analýza Richarda Weitze, vysoce postaveného člena Hudsonského isntititu, sídlícího ve Washingotnu, zřetelně naznačuje západní perspektivy v Afghánistánu. Klid v téhle zemi jen tak nenastane a pro Spojené státy a jejich spojence to je a zůstane zatraceně drahá záležitost.

Prezident Karzáí odvolil a dokazuje to prstem namočeným do inkoustu. | foto: AP

Obamova administrativa potvrdila, že podporuje myšlenku mírových jednání mezi afghánským Talibanem a afghánskou vládou, ačkoliv se jich nebude přímo účastnit. Toto kývnutí z Bílého domu následovalo po zveřejnění zpráv, podle nichž zástupci afghánského prezidenta Hamída Karzáího zahájili předběžné rozhovory na vysoké úrovni o vytvoření možné koaliční vlády a o dohodnutém harmonogramu stahování vojáků NATO z Afghánistánu.

Otázka jednání o navázání přátelských styků mezi afghánskou vládou a Talibanem je bezpochyby kontroverzní. Panují naděje, že vedení Talibanu není soudržné – tedy že zatímco někteří jeho členové jsou pravděpodobně oddáni absolutistické ideologii al-Káidy, jiní by mohli akceptovat kompromisní dohodu.

Šéf Pentagonu Robert Gates s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím (8. prosince 2009)

Šéf Pentagonu Robert Gates s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím (8. prosince 2009)

Afghánistán. Hamíd Karzáí se setkal s Barackem Obamou

Afghánistán. Hamíd Karzáí se setkal s Barackem Obamou

Nezaručené hranice

Karzáí a západní představitelé opakovaně zdůraznili, že jejich nabídka usmíření se nevztahuje na členy al-Káidy. Ti jsou pokládáni za cizorodé zahraniční živly, nepřijatelné jako partneři k jednání kvůli jejich extremistickému přesvědčení a dřívějším teroristickým aktivitám. Ačkoliv al-Káidu a Taliban spojuje touha vystrnadit z Afghánistánu západní vojáky a znovu v zemi zavést striktně islámskou vládu, v níž budou mít monopol na politickou a náboženskou moc, někteří talibanští vůdci by mohli přijmout i umírněnější cíle.

Prezident Hamíd Karzáí řeční před delegáty Lója džirgy (2. června 2010)

Prezident Hamíd Karzáí řeční před delegáty Lója džirgy (2. června 2010)

Ještě důležitější je, že Taliban ve vládě by nemusel nutně podporovat islámská povstání v jiných zemích ani se podílet na teroristických útocích ve vzdálených západních státech, zatímco al-Káida by to téměř jistě dělala. Zástupci Talibanu v posledních letech u vědomí všeobecné dychtivé touhy ukončit desítky let trvající boje v zemi opakovaně zdůrazňují, že se jejich politické ambice omezují na Afghánistán. Naproti tomu předáci al-Káidy zůstávají oddáni cíli nastolit radikální islamistické režimy v celém muslimském světě a vést válku s dlouhou řadou vlád, které pokládají za nepřátelské vůči tomuto cíli.

Půjdou proti souvěrcům?

Klíčovou nejistotu představuje otázka, zda by afghánská vláda s účastí Talibanu mohla zabránit a zabránila al-Káidě v opětovném vytvoření základen v oblastech ovládaných taliby. Někteří lidé tvrdí, že by si Taliban v touze po návratu k moci chtěl usmířit mezinárodní společenství nebo přinejmenším zamezit dalším vojenským úderům Západu. Lze si však jen těžko představit, že by Taliban použil sílu, aby svým spojencům z al-Káidy zabránil v opětovném ustavení vojenské přítomnosti v Afghánistánu a ve využití této přítomnosti k organizování dalších teroristických útoků v jiných zemích. Bojovníci Talibanu a al-Káidy jsou na operativní úrovni v Afghánistánu úzce integrováni a členové al-Káidy se podílejí na nejvýznamnějších terénních operacích Talibanu.

Mírové rozhovory mezi Talibanem a a afghánskou vládou vede bývalý prezident Burhánuddín Rabbání

Mírové rozhovory mezi Talibanem a a afghánskou vládou vede bývalý prezident Burhánuddín Rabbání

Vedení Talibanu prozatím Karzáího předběžné rozhovory o usmíření veřejně odmítá. Inauguraci mírové džirgy v červnu 2010 například přivítalo raketovými útoky a sebevražednými útočníky. Zástupci Talibanu až dosud požadovali, aby všichni západní vojáci opustili Afghánistán, než vůbec začnou uvažovat o účasti na přímých rozhovorech s afghánskou vládou. Karzáí se snaží tuto záležitost urovnat tvrzením, že mírová dohoda o ukončení povstání by zároveň znamenala stažení všech zahraničních vojenských sil.

Co sotva přijmou

Další překážkou je odpor mnoha talibanských vůdců proti současné afghánské ústavě, která byla přijata poté, co Taliban přišel o moc. Ústava totiž obsahuje řadu liberálně-demokratických principů, které mnozí talibové pokládají za problematické, ne-li přímo rouhavé.

Zdrojem velkých sporů je například ustanovení zaručující ženám rovná práva. Z obavy ze ztráty zaručeného školního vzdělání pro dívky a dalších práv se řada organizací bojujících v Afghánistánu i jinde za práva žen staví proti jednání s Talibanem. Rovněž bonnská dohoda z roku 2001, londýnská smlouva z roku 2006 a bukurešťská deklarace NATO z dubna 2008 vytyčují Afghánistánu řadu politických, hospodářských a sociálních cílů, které jsou v mnoha případech v rozporu s talibanskými hodnotami. Organizace bojující za lidská práva mají podezření, že i když se afghánská vláda a zástupci Talibanu přihlásí v jakékoliv budoucí mírové dohodě k dodržování ústavy, nebudou v praxi některá její ustanovení vymáhat.

Operace Dragon Strike. Američtí vojáci se snaží vyčistit okolí Kandaháru od Talibanu

Operace Dragon Strike. Američtí vojáci se snaží vyčistit okolí Kandaháru od Talibanu

A i kdyby vedoucí představitelé Talibanu potvrdili svou ochotu k rozhovorům, jejich záměrům by se jen těžko důvěřovalo. Snadno by totiž mohli napodobit severovietnamskou strategii: prohlásit, že akceptují kompromisní mírovou dohodu, aby dosáhli stažení zahraničních armád, a poté obnovit útočné operace proti stále slabým afghánským bezpečnostním silám, které zatím neprokázaly velkou vojenskou efektivitu.

Pákistánský Taliban použil v minulosti variaci na tuto strategii, když naoko vyjednával příměří s armádou, aby umožnil svým jednotkám odpočinek a přeskupení sil, a krátce poté obnovil útoky. Na rozdíl od Pákistánu by navíc afghánští povstalci mohli obnovit boje v očekávání, že mezinárodní jednotky coby jejich úhlavní nepřítel budou ve své reakci značně svázané, protože západní veřejnost bude svým vládám bránit ve vyslání vojáků zpět do boje.

Ozbrojenci z Talibanu zapálili u Islámábádu 27 cisteren s palivem pro NATO (4. října 2010)

Ozbrojenci z Talibanu zapálili u Islámábádu 27 cisteren s palivem pro NATO (4. října 2010)

Bojovat, dokud to jde

Jedním z důvodů, proč je pokrok v procesech usmiřování pomalejší, než se čekalo, je skutečnost, že západní vlády netlačí na Karzáího, aby vedl skutečná mírová jednání s předáky Talibanu, dokud mají koaliční jednotky možnost zvrátit zhoršující se situaci na bojišti. Zejména američtí politici chtěli využít probíhajícího navyšování počtu bojových jednotek NATO v Afghánistánu – v srpnu jejich počet dosáhl 150 000, z čehož byly dvě třetiny Američanů – k tomu, aby otřásli přesvědčením velitelů Talibanu, že vyhrávají válku.

Bylo by chybou oddělovat situaci na bojišti od procesu usmíření. Budou-li jednotky NATO pracovat dostatečně dobře, mohly by oslabit povstání natolik, že se afghánská armáda ukáže jako dostatečně silná, aby překonala zbývající zastánce tvrdé linie, a to i poté, co se počet zahraničních vojáků v několika příštích letech přestane zvyšovat a jejich přítomnost zeslábne.

Copyright: Project Syndicate, 2010, z angličtiny přeložil Jiří Kobělka. Titulek a mezititulky jsou redakční.

Autor:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...