Summit omezí město, připustil Vondra

  21:29
Nefunkční metro, ucpané silnice, přeplněná hromadná doprava - takový je obrázek dnešní Prahy. Hlavní město na tom však může být ještě hůře v listopadu při summitu NATO, kdy k omezením ještě přispějí tisíce demonstrantů a delegátů. "Okolí Kongresového centra bude úplně uzavřeno. Do zóny se dostanou jen účastníci summitu a na občanský průkaz lidé, kteří zde bydlí," řekl na tiskové konferenci vládní zmocněnec pro konání summitu Alexandr Vondra.

"Centrum Prahy bude ve zvláštním režimu. To znamená určité omezení pro obyvatele Prahy," připustil Vondra.

Zatím není jisté, zda Praha v průběhu summitu úplně uzavře součást severojižní magistrály, Nuselský most. Podle vládního zmocněnce se s uzavřením magistrály počítá. "Auta tu jezdit nebudou," tvrdí.

Pražský magistrát je v této věci opatrnější. "Uzavření magistrály u Nuselského mostu je věc, která se teprve vyhodnocuje. Je také důležité, jak pojede trasa metra C," říká ředitel magistrátu Zdeněk Zajíček.

Při zasedání MMF a SB před dvěma roky byl na mostě původně vyhrazen jeden pruh pro rezidenty a účastníky jednání. Během demonstrací ho však uzavřely policejní transportéry.

O summitu jednala bezpečnostní rada

V Praze před 19. hodinou skončilo jednání Bezpečnostní rady státu. Premiér Vladimír Špidla řekl, že záplavy nijak výrazně nezasáhly do příprav summitu. Jen dva hotely, v nichž měli být ubytováni účastníci, byly zaplaveny. Náhradní prostory však již organizátoři podle Špidly zajistily. Ministr vnitra Stanislav Gross ujistil, že bezpečnostní a dopravní opatření v době konání summitu se dozví magistrát i Pražané včas.

Nejezděte do Prahy, vyzvou organizátoři
Organizátoři summitu chtějí Pražany vyzvat, aby zbytečně do centra nevjížděli, návštěvníky hlavního města chtějí naopak požádat, aby se do metropole během zasedání nevydávali vůbec.

"Vše se budeme snažit veřejnosti vysvětlovat. Budeme pro obyvatele hledat vyžití na okraji města. Mimopražským budeme doporučovat, aby se vyhnuli centru," řekl Vondra.

Trasa C bude Vyšehradem jen projíždět
Situace kolem Kongresového centra je o to složitější, že kvůli následkům povodní není v provozu celá trasa metra C. "Určitě pojede metro alespoň na Muzeum, ale spíš až na Hlavní nádraží," říká šéf magistrátu.

To pořadatelé summitu vítají. "Netlačíme na město, aby nejprve zprovoznilo trasu C. Ale vzhledem k tomu, že je trasa vedena nejméně hluboko, asi to bude nejjednodušší," dodal Vondra.

Podle něho ale nebude během zasedání metro ve stanici Vyšehrad stavět. "Stejně jako při MMF bude metro stanicí zřejmě jen projíždět," soudí vládní zmocněnec.

Vyšehrad bude uzavřen

Národní kulturní památka Vyšehrad bude ve dnech listopadového summitu NATO v Praze pro veřejnost dočasně uzavřena. V sousedství této památky, se očekávají rozsáhlé protestní akce. Nelze vyloučit, že se zde shromáždí velký počet lidí a určité skupiny to zneužijí k narušení pořádku, zdůvodnila městská rada své rozhodnutí na internetových stránkách magistrátu.

Horší než povodeň summit nebude, uklidňuje Vondra
Na otázku TV Nova, zda summit městu vzhledem k dnešní kolapsové dopravě spíše neuškodí, než pomůže, vládní zmocněnec odpověděl: "Myslím si, že horší než dnes provoz nebude. Summit není povodeň, není to žádná katastrofa," prohlásil Vondra.

Provoz na magistrále a v okolí Kongresového centra v Praze 4 bude podle Vondry omezen časově, nebo místně. Jaké konkrétní ulice budou uzavřeny, však nevěděl. "O všem budeme včas informovat. Na projektu dopravy při summitu se pracuje, ale ještě není dokončen."

Nyní nás čeká nejvíc práce, říká zmocněnec
Podle Vondry čeká organozátory nejvíc práce právě teď, tři měsíce před konáním summitu.

"Je to stejné, jako když čekáte návštěvu doma," říká Vondra. "Nejdříve jde vše v klidu, ale čím víc se návštěva blíží, tím je vše hektičtější. Povodně nám situaci zkomplikovaly, hlavně co se týče dopravy. Ale je to řešitelné," dodal.

Auta zajistí škodovka s Volkswagenem

Šéf Kongresového centra: Jsme připraveni
Jediní, kdo mohou říci, máme hotovo, jsou lidé z Kongresového centra, kde se summit bude konat. "Budova jako taková je díky přestavbě před zasedáním měnového fondu na summit NATO vpodstatě připravena," řekl iDNES František Dušek, generální ředitel Kongresového centra Praha (KCP).

"Zbývá nám doladit pár minimálních věcí. Budou se přidělávat paravány s logy NATO, zkrátka spíše věci výstavního typu. Díky rekonstrukci před zasedáním měnového fondu se centrum dostalo do stádia, kdy summit s jeho počtem delegátů bez problémů zvládne," říká šéf KCP.

Podle Duška se stejně jako před dvěma lety změní garáže Kongresového centra v tiskové centrum. Novinářů je totiž na akci nahlášeno přibližně stejně jako delegátů, tedy tři tisíce.

"Množství lidí, kteří summit navštíví, bude tedy menší než při fondu. Neměl by být problém je pojmout. Větší nároky budou samozřejmě na bezpečnost delegátů a po povodních i na dopravu," dodává Dušek. 

O bezpečnostních opatřeních ale ředitel KCP mluvit nemůže. "Dohodli jsme se, že veškeré informace o zasedání zprostředkovává ministerstvo zahraničí. Pokud se sejde na 40 představitelů států a stejný počet ministrů zahraničí, jde o akci významem větší, než bylo zasedání MMF," doplnil ředitel.

NATO: Přípravy pokračují dobře
Pražského summitu NATO, který se bude konat poprvé za někdejší železnou oponou a uskuteční se poprvé od loňských teroristických útoků na USA, se zúčastní zástupci 19 členských států NATO a 27 zemí zapojených do programu Partnerství pro mír.

Očekává se, že právě v Praze by mohly další země dostat pozvánku do tohoto vojenského uskupení. Do Prahy se sjedou 20. listopadu večer. Summit potrvá asi 48 hodin a skončí 22. listopadu odpoledne.

Velení Severoatlantické aliance je s přípravami pražského summitu zatím spokojeno. Generální tajemník NATO George Robertson minulý týden poděkoval českým organizátorům a veřejnosti, že navzdory potížím způsobeným povodní pokračují s přípravou.

Organizací vrcholného zasedání se zabývala Rada NATO na úrovni velvyslanců na první schůzi po prázdninách.

Šéf přípravného týmu NATO Bernd Goetze na základě informací z Prahy uvedl, že povodeň se dotkla jen okrajově infrastruktur potřebných k uspořádání summitu. Pokud některé zatopené hotely nebudou do té doby v provozu, jsou už vytipovány náhradní.

Vymyšleny byly také rezervní dopravní trasy pro pohyb kolon, kdyby některé ulice nebyly do listopadu průjezdné.

"Chápeme dodatečné obtíže, které s tím Češi mají, a oceňujeme, že summit připravují za ztížených podmínek. Víme o starostech s dopravou, zejména s podzemní dráhou," řekl ČTK mluvčí NATO Yves Brodeur.

Brodeur podotkl, že česká strana však nikdy ani nenaznačila možnost rokování přesunout někam jinam. "Vždy říkali, že stojí o to být hostiteli."

Listopadový summit Severoatlantické aliance se podle prezidenta Václava Havla zapíše do českých dějin jako zlomový okamžik. Havel povečeřel na Pražském hradě s generalitou NATO (10. září 2002).

Autoři:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Tři roky po Zadehově propuštění padly v jeho daňové kauze další dva tresty

16. dubna 2024  14:02

Další dva tresty padly v úterý u Krajského soudu v Brně v daňové kauze kolem podnikatele Shahrama...

Zákazy nikdy dobře nefungují. K látkám jako HHC se mají dostat už jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno 

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

Při MS v hokeji bude policie řešit falešné vstupenky v kamionu hned u O2 areny

16. dubna 2024  13:54

Na podvodný prodej vstupenek během mistrovství světa v hokeji, které se koná v Praze a Ostravě od...

Kdybych byl v Praze sám, stačí mi garsonka, řekl Bek k náhradám za bydlení

16. dubna 2024  13:47

Ministr školství Mikuláš Bek se ohradil proti slovům poslanců, kteří se kriticky vyjádřili vůči...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...