Libor Šmoldas Quartet - Petr Beneš (Fender Rhodes piano), Libor Šmoldas (kytara), Josef Fečo (basa), Tomáš Hobzek (bicí)

Libor Šmoldas Quartet - Petr Beneš (Fender Rhodes piano), Libor Šmoldas (kytara), Josef Fečo (basa), Tomáš Hobzek (bicí) | foto: www.liborsmoldas.cz

Stáhněte si živé album výtečného kytaristy Libora Šmoldase

  • 3
Nejnovější CD jazzového kytaristy Libora Šmoldase vychází jeho vlastním nákladem s podporou sponsorů a nabízí se i ke stažení (zdarma) na internetu. Lze očekávat, že této metody použijí i další jazzoví hudebníci: zejména lze-li nahrávku pořídit poměrně jednoduchým záznamem živého vystoupení. To ovšem předpokládá dobře sehraný soubor s vyzkoušeným a usazeným repertoárem - a takovou podmínku toto kvarteto zcela splňuje.

Základní osu téhle sestavy tvoří Šmoldasova elektrická kytara a piano Fender Rhodes v rukách z nahrávek dosud ne tak známého Petra Beneše. Oba nástroje se k sobě pojí nejen společnou barvou, ale i spřízněným způsobem rozvádění improvizace. Kterýkoliv z nich může stát v popředí nad doprovodem toho druhého a celkový dojem přitom vytváří kompaktní tvar; častější je však dialog hlasů, které se proplétají někdy až kontrapunktickým způsobem.

Libor Šmoldas Quartet - Libor Šmoldas (kytara), Josef Fečo (basa), Tomáš Hobzek (bicí)

Libor Šmoldas Quartet - Libor Šmoldas (kytara), Josef Fečo (basa), Tomáš Hobzek (bicí)

Nedostatek kontrastu, který by z takové práce mohl vyplývat, se Šmoldas pokouší řešit odlišností témat: všech devět skladeb alba napsal sám a jejich řazení většinou přináší potřebnou změnu v náladě i stylizaci. Zejména působivý je začátek alba: roztančený Christophers´ Dance, osobitá zvukomalba v Blues in the Shower i přemýšlivé hledání v The Quest nabízejí náladově širokou paletu. V dalším průběhu se takovou odlišnost možná vždycky nedaří udržet na stejné úrovni: hned další skladba Tram Line 57 snad až příliš nápadně připomíná náladu té předcházející. Ale jedna věc je CD, druhá živý koncert - návštěvníci jazzklubů dobře vědí, že ne každý týden bývá pomlázka, a své hodnocení zakládají na výsledném dojmu z celého večera - a ten je v tomto případě zdařilý. Svým autorským albem Šmoldas plně potvrzuje své postavení mezi nejlepšími kytaristy naší třicátnické generace.

Libor Šmoldas Quartet

Libor Šmoldas Quartet

Jenže jeho kvarteto má ještě dvě další esa v rukávě! Basista Josef Fečo dosud na žádném albu nedostal tolik příležitosti jako zde. Jeho sóla v Christopher´s Dance, Blues in the Shower. J.T. Blues, nebo Funky Piece vykazují mimořádnou melodickou vynalézavost a pro celkový zvukový obraz kvarteta znamenají nedocenitelné oživení. Bubeník Tomáš Hobzek se už mohl představit i na pozoruhodném vlastním CD, ale jeho výkon na živé nahrávce z klubu opět potvrzuje, co umí jako řadový člen kteréhokoliv souboru.

Jako ukázka toho, co je možné alespoň občas slyšet v pražském jazzklubu, představuje toto album svůdné pozvání.

Libor Šmoldas Quartet

Libor Šmoldas Quartet

O albu

Libor Šmoldas Quartet: Live at the Jazz Dock

CD, celková stopáž 72:09 minut, Vydal Univent/Šmoldas 001

Album zde stáhnout ZDE

Obsazení:
Libor Šmoldas - kytara
Petr Beneš – Fender Rhodes piano
Josef Fečo – kontrabas
Tomáš Hobzek – bicí

Skladby
1 Christopher’s Dance 6:45
2 Blues in the Shower 10:30
3 The Quest 8:03
4 Tram Line 57 7:17
5 One for Kenny Burrell 7:33
6 Levitation 4:21
7 J.T. Blues 10:14
8 Lydian Blues 7:29
9 Funky Piece 9:40



Video