Diskuze

Spisovatelka Procházková postavila Palachovi pomník z papíru

Prozaička Lenka Procházková románově uchopila příběh studenta, který se upálil. Záměr je lepší než výsledek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

bolan

9. 10. 2008 9:46
Ta naše povaha

...a staří lide maji obecne tendenci kapitulovat, podřídit se, "rýt držkou v zemi". Ano, mladí lidé mají ideály, sny,iluze. To všechno , co je potřeba k velkým činům a třeba i sebeobětování. Proto ve válkách umírají mladí lidé. Proto utíkali za války do Anglie mladí lidé, aby bojovali ve službách RAF.  Staří, zaprdění mudrlati seděli doma a sedí dodnes a svůj mindrák z toho, že za celý život nebyli schopni sebemenšího vzdoru si obhajují tím, jak zbytečné umíráníi bylo těch druhých. Bohužel  a nebo spíš bohudík, smrt Jana Palacha měla neměřitelně větší význam než "žití" milionů kolaborantů a zbabělců, kteří přece "museli" spolupracovat s režimem  protože chtěli žít své zbytečné životy. Není divu, že pak dehonestují čin Jana Palacha - zbytečný pro bezpáteřní, veliký pro mravné. Díkubohu za mladé lidi plné ideálů.Jak vypadá svět který řídí ti staří, moudří , rozvážní....to vidíme všude kolem sebe a je to vskutku trudný pohled.Češi se svým hrdinům jen smějí.Inu Švejkové.

0 0
možnosti

jmen0.prijmeni

9. 10. 2008 10:26
Re: Ta naše povaha

Kždý má jinou povahu a nemá cenu se hádat co je lepši a co horší. Ale mě jste ve vašem přispěvku vystihl celkem přesně. Držím se hesla "Schopný člověk se přizpůsobí, neschopný se snaží situaci změnit". Jsem taky mladý člověk mající své ideály. Ale všechno má své meze. Nenapadá mě jediná věc, za kteou bych byl ochotný položit život. V případě napadení je lepší se vzdát než prolévat krev. Když to bude hodně zlé, tak uteču. Ano, jsem srab a zbabělec.

Ale k věci. Smrt Palacha neměla vůbec žádný smysl. Obrovský význam mělo zmedializování tohoto případu. A jak už to tak bývá, média si všechno za ty roky přikrášlila a překroutila fakta. Kdo by to jinak četl, že? Znám více případů, kdy náhodná smrt někoho naprosto bezvýznamného byla po 89 díky médiím povýšena na obětování se režimu a dnes jim tam k pomníkům nosí lidé květiny.

Pouze se kriticky dívám na věci kolem sebe. Snažím se zjistit více faktů a neberu pouze to, co je napsané v novinách.

0 0
možnosti

Hariet

9. 10. 2008 10:31
Re: Ta naše povaha

Nejhorší je, když se někdo uchýlí k paušalizaci. Všichni mladí jsou hrdinové, a ti  starší jsou opatrní a "Švejkové.." Ono to tak ve skutečnosti není. Mladí   jsou nerozvážnější, víc podléhají emocím - a pak jednají - někdy v zájmu věcí dobrých, ale někdy i  špatných. Vidíme to kolerm sebe. Velikost Palachova činu je nesporná, jeho oběť měla  veký společenský přesah i význam. Bohužel, mladí lidé si někdy berou život i kvůli věcem malicherným, což svědčí  o jejich duševní nevyzrálosti. Román Lenky Procházkové o J. Palachovi je podnětný čin, díky za kritiku, pane Chuchmo.... Možná časem někdo jiný zpracuje danou látku jinak, výstižněji. Ale díky za něj...R^ [>-]

0 0
možnosti