Soud se Saddámem bude za dva měsíce

  • 365
Proces se svrženým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem a dalšími představiteli jeho režimu může začít za dva měsíce. Řekl to v rozhovoru pro panarabský deník Aš-Šark al-Avsat irácký vyšetřující soudce Rad Džuhi, který je pověřen přípravou procesu.

"Saddám by měl stanout před zvláštním iráckým tribunálem za dva měsíce, jakmile právně uzavřeme spis jeho žaloby," řekl Džuhi.

Bez upřesnění dodal, že již bylo uzavřeno 12 bodů žaloby, které mohou vést k odsouzení Saddáma na doživotí nebo k trestu smrti.

Také irácký prezident Džalál Talabání v interview poskytnutém americké zpravodajské stanici CNN koncem května uvedl, že soud se Saddámem začne do dvou měsíců. Přitom poukázal na údajně výrazné přání veřejnosti, aby byl Saddám v případě, že bude shledán vinným, odsouzen k trestu smrti.

Saddáma Husajna zadrželi američtí vojáci v prosinci 2003. Loni v červenci si už vyslechl obvinění z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. - více zde

Od té doby čeká ve vězení na zahájení soudu, který ho má potrestat za zločiny, jichž se dopustil jako vůdce Iráku.

Představitelé speciálního iráckého soudu a jejich američtí poradci dosud označovali za pravděpodobnější termín Saddámova procesu rok 2006.

SOUVISLOSTI
Vše o dopadení Saddáma Husajna

Saddám Husajn se rozčiluje u soudního slyšení v Bagdádu, kde mu bylo sděleno obvinění. (1. července 2004)

,

Video