Pao Si-šun je znovu nejvyšším mužem planety.

Pao Si-šun je znovu nejvyšším mužem planety. | foto: Reuters

Souboj o největšího dlouhána vyhrál Číňan

  • 9
Guinnessova kniha rekordů vrátila titul nejvyššího muže na světě Číňanovi Pao Si-šunovi poté, co se Ukrajinec Leonid Stadnyk odmítl nechat změřit podle nových pravidel. Pao Si-šun, který měří 236 centimetrů, se těšil z titulu rok, pak jej ale v roce 2006 "přerostl" Stadnyk, dosahující úctyhodné výšky 257 centimetrů.

Zatímco Číňana měřili komisaři knihy rekordů, která požaduje, aby byla jeho výška kontrolována šestkrát během jediného dne vstoje i vleže, Stadnyk odmítl. Titul mu byl udělen na základě prohlášení jeho lékaře.

"Uvědomili jsme si, že vzhledem k zájmu je pro nás výška příliš důležitá kategorie, než abychom to ponechali jen na jediném lékaři," řekl Glenday. Podle něj žádali komisaři pro zápisy do knihy rekordů Stadnyka od roku 2004 – kdy se o něm organizace poprvé doslechla – zda by ho mohli poměřit.

Ale on prý řekl, že si nepřeje být obtěžován. Pao Si-šun, pastevec z Vnitřního Mongolska, však publicitu miluje a byl "trochu deprimovaný", když zjistil, že ho o titul připravil Stadnyk. Vůbec nejvyšším člověkem planety byl Američan Robert Wadlow (1918–1940), který měřil 272 centimetrů.

Nejvyšším Čechem je Tomáš Pustina s 226 centimetry. Nejvyšším Čechem v historii byl Josef Drásal (1841–1886) s výškou 242 centimetrů.

, ,
Témata: Zajímavosti

Video