Sníh padal v Buenos Aires naposledy na sklonku první světové války

Sníh padal v Buenos Aires naposledy na sklonku první světové války | foto: Enrique Marcarian, Reuters

Sníh překvapil v Buenos Aires i nejstarší pamětníky

  • 20
V argentinském Buenos Aires v pondělí po dlouhých desetiletích padal sníh. Na zemi se sice udržel jen ve vyšších polohách kolem města, obyvatele i tak překvapil. Podle argentinského meteorologického střediska v metropoli naposledy sněžilo 22. června 1918.

Nynější vlna chladného počasí si v Argentině vyžádala dva mrtvé. Nebývalé chladno postihlo zemi už v květnu. Teploty se tehdy dostaly na minimum za minulých 40 let, přispěly k energetické krizi a vyžádaly si 23 mrtvých.

Sníh padal v Buenos Aires naposledy po první světové válce

Sníh neudělal radost pouze dětem. "I když jsem stará, v Buenos Aires jsem sníh ještě neviděla," zapátrala v paměti dvaaosmdesátiletá Jauna Benítezová. Jeden rozjařený občan považoval za nezbytné vysvléci se k uvítání sněhu do trenýrek. Z několika předměstských ulic byly hlášeny drobné dopravní nehody, jelikož řidiči nezvládali jízdu na kluzkých silnicích.

Sněžení vytvořilo netradiční kulisu oslavám Dne nezávislosti. Rozhlasové stanice do éteru pohotově vyhrávaly tango Jak krásná noc inspirované sněhem z roku 1918.

Sníh padal v Buenos Aires naposledy po první světové válce

Méně příjemně se zima projevila na úbočí And, kde na některých místech zaznamenali i sněhovou vánici. Kvůli sněhu a vichřici o síle 140 kilometrů v hodině musel být uzavřen tunel Krista Vykupitele na argentinsko-chilské hranici. V oblasti uvízlo na tři tisíce kamionů.

Nebývalou sněhovou nadílku dostala také Bolívie. Sníh tam na několika místech zablokoval hlavní silniční tahy a musela kvůli němu být uzavřena letiště, včetně mezinárodního El Alto u La Pazu.

,

Video