Saddám se vzdal bez boje

  • 1359
Dámy a pánové, máme ho, potvrdil zadržení Saddáma Husajna americký správce Iráku Paul Bremer na tiskové konferenci. Spojenci diktátora zadrželi v sobotu večer. Byl zakopán ve sklepním úkrytu patnáct kilometrů od Tikrítu. Nekladl odpor a vzdal se bez výstřelu.

PŘÍLOHA:
Vše o dopadení Saddáma

Poté, co Bremer potvrdil, že spojenci opravdu zadrželi Saddáma Husajna, ovládl konferenční místnost potlesk.

"Dnes je velký den. Po desetiletí jste trpěli v rukách tohoto krutého muže. Nyní je čas dívat se do budoucnosti. Tyran je uvězněn," pokračoval Bremer. Zároveň vyzval Saddámovy stoupence, aby vystoupili z opozice a chopili se nové příležitosti.ˇ

Na Saddáma se 600 vojáky
Pak se slova ujal velitel koaliční jednotek Ricardo Sanchez, který popsal, jak došlo k zadržení exprezidenta. "V posledních měsících jsem sledovali jeho činnost a v sobotu jsme dostali poslední informace," řekl a dodal, že šlo o informace od vojenských zpravodajců.

Spojenci nejprve vytipovali dvě místa, kde by se Saddám mohl skrývat. Po setmění, zhruba  v šest hodin večer místního času, zaujalo na 600 vojáků pozice. "Zachytili obě místa, ale cíl neviděli," pokračoval Sanchez.

Koaliční vojáci pak podle něj oblehli starý venkovský dům s chatrčí v Daúru, vzdáleném asi 15 kilometrů od Tikrítu, Saddámova rodného města. Ve sklepě domu pak našli exprezidentův úkryt. Byl pod cihlami a špínou. "Byla to jáma hluboká asi 6 stop a umožňovala člověku, aby ležel," dodal.

Unavený, ale v pořádku
Akce se obešla bez výstřelu a nikdo nebyl zraněn. Při operaci byli zadrženi ještě dva Iráčané, kteří ještě nebyli identifikováni. Vojáci v Saddámově úkrytu našli mimo jiné i pistoli, 750 tisíc amerických dolarů ve stodolarových bankovkách a dvě auta taxi.

Zadržený irácký vůdce s vojáky mluvil a spolupracoval. "Vypadal unaveně a podle mě působil dojmem člověka, který rezignoval na svůj osud," popsal americký generál Sanchez, který se se Saddámem po zatčení setkal. 

V sobotu zhruba ve 21 hodin byl Saddám ze svého úkrytu odvezen na prohlídku k lékaři, který konstatoval, že zadržený není zraněn a je v dobrém stavu. Zatím není zřejmé, jak dlouho 66letý Saddám v úkrytu žil.  "Nyní je pod kontrolou koaličních sila a na neznámém místě," podotkl Sanchez.

Kdo dostane odměnu?
Zástupci koalice novinářům na tiskové konferenci promítli videozáznam zatčeného Saddáma při lékařské prohlídce a záběry jeho úkrytu. Porovnali rovněž jeho snímky těsně po zatčení, kde byl muž s prošedivělým plnovousem a delšími vlasy, s fotografií po ostříhání a oholení a staršími portréty. Promítání snímků provázeli někteří novináři emotivními výkřiky.

Američané se dosud nerozhodli, zda Saddáma předají iráckému soudu. Zástupci irácké vládní rady chtějí, aby Husajn stanul před tribunálem pro válečné zločiny, který byl vytvořen minulý týden.

Spojené státy na Saddámovu hlavu vypsaly odměnu 25 milionů dolarů. "Nemohu dát informace," komentoval Sanchez otázku, kdo peníze dostane. Bývalý irácký prezident vede karetní seznam amerického ministerstva obrany 52 představitelů svrženého režimu. - více zde

Pomohla DNA a Tárik Azíz
Hlava prozatímní irácké rady Abdul-Azíz Al-Hakim oznámil, že test DNA potvrdil podezření, že člověk zadržený v Iráku je bývalý prezident.

"Mám to potěšení oznámit jménem iráckého lidu, že Saddám Husajn byl zadržen," řekl na společné tiskové konferenci se španělským ministrem zahraničí v Madridu. "Už to ukázal test DNA."

Američané oznámili, že jim pomáhal i bývalý náměstek iráckého premiéra Tárik Azíz. "Husajnovu totožnost jsme zjistili i s pomocí Tárika Azíze," řekl Reuters člen americké zprávy v Iráku, který si nepřál být jmenován.

KDO ZRADIL?

Informace o úkrytu Saddáma Husajna prý pocházela z iráckých zdrojů. Agentura AP tvrdí, že Husajn byl zatčen na základě informace člena jemu blízké rodiny, a agentura Reuters napsala, že údaj o Saddámovi poskytl Američanům Iráčan zatčený v minulých dnech.  Podle AP velitel čtvrté pěší divize armády USA, která Saddáma dopadla, generál Raymond Odierno řekl, že informace o úkrytu pocházela od člena rodiny, která měla k Saddámovi blízko.

Azíze zadrželi američtí vojáci v dubnu při obsazení bagdádského letiště. Bývalý náměstek iráckého premiéra pomáhal Američanům i při určení totožnosti Saddámových synů Udaje a Kusaje, kteří byli zastřeleni v červenci. - více zde

První informovali Kurdové
"Potvrzuji, že Saddám byl zadržen," prohlásil jako první v neděli dopoledne pro íránskou agenturu IRNA Nazem Dabag, zástupce Vlastenecké unie Kurdistánu v Íránu.

"Saddám Husajn byl zajat živý ve svém rodném městě Tikrítu," přidal se později pro agenturu AP člen prozatímní irácké vládní rady. Radu o zadržení informoval telefonicky americký správce země Paul Bremer.

"Bremer potvrdil vládní radě, že Saddám byl zajat v Tikrítu," upřesnil pro AP člen rady Dara Núraddí.

Lidé oslavují
Iráčané zprávu o zadržení svého bývalého diktátora přivítali střelbou do vzduchu v ulicích některých iráckých měst. Ulicemi Bagdádu se podle svědků ozývala střelba z automatických zbraní, řidiči troubili a prsty ukazovali symbol písmene V na znamení vítězství.

V severoiráckém městě Kirkuku, kde žijí převážně Kurdové, v ulicích oslavovaly tisíce lidí. Podobně to vypadalo i na jihu země v Basře, uvedla agentura Reuters.

Přehled hlavních událostí kolem zadržení Saddáma Husajna
(časové údaje jsou v SEČ)

SOBOTA 13. prosince
8:15 - Americké jednotky v Iráku dostaly informaci, že se Saddám Husajn skrývá na farmě u města Daúr nedaleko Tikrítu. Zhruba 600 vojáků ze čtvrté pěchotní divize a příslušníků speciálních jednotek dostalo jednoznačný rozkaz - zadržet nebo zabít bývalého diktátora.

16:00 - Rozběhla se operace nazvaná: Rudý úsvit. Pod záštitou tmy začali vojáci zaujímat postavení kolem vytipované farmy, jejich pozornost se soustředila zejména na dva domy, označené Wolverine (Vlkodlak) 1 a 2.

18:00 - Americké jednotky zahájily útok, prohlídka vybraných domů ale nepřinesla žádné výsledky. Vojáci proto přikročili k podrobnému zkoumání okolí. Během něj upoutalo jejich pozornost oplocené místo s kůlnou, které zdánlivě sloužilo jako skladiště.

18:30 - Při bližší prohlídce objevili vojáci díru, maskovanou zeminou a cihlami. V úkrytu, zvaném ve vojenské terminologii "pavoučí díra", hlubokém zhruba dva metry a vybaveném ventilací, našli Saddáma Husajna. Bývalý prezident, maskovaný hustým plnovousem, nekladl při zatýkání odpor.

19:15 - Saddám byl po zatčení převezen na neznámé místo, kde podstoupil lékařskou prohlídku.

NEDĚLE 14. prosince
10:58 - Agentura Reuters s odvoláním na íránskou agenturu IRNA citující kurdské představitele oznámila, že Saddám Husajn byl zadržen.

11:30 - Člen prozatímní irácké vládní rady Dara Núraddín s odvoláním na amerického správce Iráku Paula Bremera pro agenturu AP uvedl, že Saddám byl skutečně zadržen.

12:00 - Poradkyně prezidenta George Bushe pro národní bezpečnost Condoleezza Riceová dostala informaci, že zadrženým mužem je skutečně Saddám Husajn.

12:12 - Zadržení Saddáma Husajna potvrdil také britský premiér Tony Blair.

13:00 - Americký civilní správce Iráku Paul Bremer na tiskové konferenci oficiálně oznámil zatčení Saddáma Husajna. "Dámy a pánové, máme ho," řekl za potlesku přítomných. Novinářům ukázal také záběry zadrženého exprezidenta.

(ČTK)

Irácké děti oslavují v ulicích Bagdádu zatčení bývalého prezidenta Saddáma Husajna, 14. prosince 2003

Televizní záběr ukazuje bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna při lékařské prohlídce. Podrobil se jí po zatčení spojenci, 14. prosince 2003

Televizní záběr ukazuje bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna po zatčení spojenci, 14. prosince 2003

Snímky zadrženého Saddáma Husajna. Vpravo je těsně po zatčení, vlevo po oholení. Fotografie zveřejnili zástupci spojenců na tiskové konferenci v Bagdádu, 14. prosince 2003

Velitel koaličních vojsk Ricardo Sanchez (vlevo) a civilní správce Iráku Paul Bremer na tiskové konferenci v Bagdádu. Potvrdili zatčení Saddáma Husajna, 14. prosince 2003

Irácký policista se sdítětem na ruce raduje z toho, že spojenci zatkli bývalého diktátora Saddáma Hsajna, 14. prosince 2003

Iráčané se radují pod Sochou svobody v Bagdádu ze zadržení bývalého prezidenta Saddáma Husajna, 14. prosince 2003

Lidé tančí v ulicích Bagdádu. Oslavují tak zatčení bývalého diktátora Saddáma Husajna, 14. prosince 2003

Ze zprávy o zadržení bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna mají radost i dva muži v Kuvajtu, 14. prosince 2003

Americký prezident George Bush reagoval na zatčení Saddáma Husajna až po sedmi hodinách. Řekl, že bývalý diktátor stane tváří v tvář spravedlnosti. Už se nemusíte bát jeho vlády, vzkázal Iráčanům, 14. prosince 2003.

Saddám Husajn byl zakopán ve sklepním úkrytu patnáct kilometrů od Tikrítu. Takzvaná pavoučí díra byla kryta cihlami a haraburdím. Hluboká byla zhruba 180 centimetrů a umožňovala člověku, aby ležel, 14. prosince 2003.

Saddám Husajn byl zakopán ve sklepním úkrytu patnáct kilometrů od Tikrítu. Takzvaná pavoučí díra byla kryta cihlami a haraburdím. Hluboká byla zhruba 180 centimetrů a umožňovala člověku, aby ležel (na vchod ukazuje šipka), 14. prosince 2003.

Saddám Husajn byl na seznamu hledaných Iráčanů číslem jedna. Pentagon mu v symbolickém ztvárnění, které dostalo podobu hracích karet, přiřknul pikové eso, 14. prosince 2003.

Ulicemi severoiráckého města Kirkúk se valily tisíce slavících lidí. Zpráva o dopadení bývalého diktátora Saddáma Husajna se šířila jako lavina, 14. prosince 2003.

Snímek okolí místa, kde se skrýval Saddám Husajn. Američani měli zprávu, že se bývalý diktátor ukrývá někde v okolí domků označených jako 1 a 2. Našli ho zhruba uprostřed mezi nimi, 14. prosince 2003.

Zadržený irácký vůdce Saddám Husajn s vojáky mluvil a spolupracoval. "Vypadal unaveně a podle mě působil dojmem člověka, který rezignoval na svůj osud," popsal americký generál Ricardo Sanchez, který se se Saddámem po zatčení setkal, 14. prosince 2003.

Bezprostředně po zatčení prohlédl Saddáma Husajna americký vojenský lékař. Konstatoval, že zadržený není zraněn a je v dobrém stavu. Zatím není zřejmé, jak dlouho 66letý Saddám v úkrytu žil, 14. prosince 2003.

Americký správce Iráku Paul Bremer sleduje na tiskové konferenci video z dopadení iráckého vůdce Saddáma Husajna. "Dámy a pánové, máme ho!" řekl novinářům, 14. prosince 2003.


Video