Saddám padl, Bagdád ovládli Američané

  18:04
Americká armáda ukončila boj o Bagdád. Válka může trvat už jen pár dní, míní. Čekají se boje na severu a v nezajištěných čtvrtích metropole, kde vojáci symbolicky svrhli Saddáma, když povalili jeho sochu. Irácká vláda neexistuje, tvrdí spojenci, podle nichž do Bagdádu už brzy dorazí humanitární pomoc.

ÚDER NA IRÁK
on-line reportáž

"Konflikt se dostal do bodu, kdy i obyčejní lidé začínají chápat, že Saddámova éra končí. Operace ovšem pokračuje," oznámil americký generál Vincent Brooks z centrálního velitelství spojenců v Kataru.

Několikahodinovému strhávání Saddámovy sochy na náměstí Firdos v centru hlavního města přihlíželo mnoho televizních štábů. Americkým vojákům se monument podařilo strhnout až s pomocí ženijního tanku. Na torzu sochy začaly okamžitě tancovat desítky Iráčanů.

Americká armáda ovládla Bagdád a nemusí o něj prakticky už bojovat. "Ne každá oblast je zajištěna, ale srdce města jsme dobyli," řekl generál Buford Blount, velitel americké 3. pěší divize.

Podle něj je konec bojů otázkou několika dnů. "Bude se možná válčit na severu, ale v Bagdádu a na jihu země je válka minulostí," řekl v irácké metropoli generál Blount, podle něhož irácká vláda už neexistuje. "Prohledali jsme vládní budovy a nebyl v nich nikdo, s kým by bylo možné hovořit."

Ve východní části Bagdádu vítaly americké vojáky stovky místních obyvatel. Mladíci tancovali a troubili na trubky u projíždějící kolony americké námořní pěchoty. Další vykřikovali hesla proti Saddámovi. "Jsou to mimořádné scény," uvedl Sean Maguire, reportér Sky News.

Pád režimu oslavují nejen stovky lidí v metropoli, ale například i v severoiráckém Irbílu. Mávají kurdskými vlajkami a skandují "Amerika, Amerika!" Jásotem a květinami přivítali americké vojáky obyvatelé východního Bagdádu. Ve městě propuklo v uvolněné atmosféře rabování.

Američané ovládli centrum Bagdádu
Odpoledne dorazilo na dvacet tanků a obrněných vozidel na náměstí Tárír v centru Bagdádu. Další pokračovaly k hotelu Palestina, který obývají novináři. Kolonu chránily děla a houfnice. Na ulicích bylo živo, lidé se sbíhali kolem tanků.

Na svém tažení městem obsadili Američané ústředí tajné služby DGS, která vyšetřovala politické zločiny. Budovu vyplenilo několik stovek místních obyvatel, kteří se přidali k vlně rabování. Uvnitř zůstaly spisy a plynové masky.

Vozidla Červeného kříže se připletla v Bagdádu do přestřelky mezi Američany a ostrůvkem iráckého odporu. Jeden člověk byl vážně zraněn. Organizace přerušila kvůli nebezpečné situaci v Bagdádu činnost, oznámil její mluvčí. - více

Lidé rabovali obchody
Bagdád už dopoledne zachvátila vlna rabování. Lidé odnášeli zboží z obchodů, kusy nábytku, pneumatiky i muzeální vázy. Lup si odváželi na vozících, v autech i náklaďácích.

VÁLKA V IRÁKU

ON-LINE ZPRAVODAJSTVÍ

Humanitární pomoc
Bagdád je noční můrou zdravotníků

Strategie
Američané odhalují tajemství podzemí

Bilance
Obětí války přibývá na obou stranách

Iráčtí hrdinové
Snipes a Stallone jsou hvězdami Bagdádu

Češi ve válce
Kubal: Válka nás poprvé přímo zasáhla

Osud diktátora
Poslední možnosti Saddáma Husajna

Irák po válce
USA chystají dočasnou správu

Chemie
Spojenci nad chemickými zbraněmi tápou

Útok na Saddáma
Saddám dostal 12 minut
Spojenci věří, že zabili Saddáma

Válečný deník
Den 20: Noc v paláci

Incident
Tank zabil reportéry v hotelu

Česko
Poslanci zařadí na program nemocnici

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA iDNES
* články * infografika * profily *
* Irák v datech * foto * pozadí krize

Televize Sky News ukázala rozzuřené muže, jak ničí portrét Saddáma Husajna. Podle svědků není v ulicích ani stopy po policii nebo jiných oficiálních složkách.

Nájezdům neuniklo ani ústředí Spojených národů v hotelu Canal nebo obchody v okolí sídla iráckého Olympijského výboru, tedy v bezprostřední blízkosti bývalého úřadu Saddámova syna Udaje.

Boje ještě neskončily, varuje velení
Americký vojenský mluvčí v reakci na nejnovější události v Bagdádu uvedl, že je příliš brzy na to, považovat válečnou operaci za skončenou. "Koaliční síly možná čeká ještě mnoho těžkých bojů," varoval Frank Thorp.

Mluvčí připomněl, že území severně od Bagdádu ještě není pod americkou kontrolou. Letadla tu útočí především na Saddámovo rodiště Tikrít.

Britský premiér Tony Blair se domnívá, že Irák ztrácí nad Bagdádem kontrolu. "Velení a správa Bagdádu se rozkládá," oznámil na brífinku premiérův mluvčí. Nevyloučil ale, že koaliční vojska mohou ještě čelit vzdoru polovojenských jednotek.

Vojáci kontrolují Saddámovo Město
Během noci obsadili američtí vojáci rozlehlé severovýchodní předměstí. "Neslyšel jsem jediný výstřel," uvedl reportér Sean Maguire, který pěchotu doprovází. Vojáci postupovali doslova blok po bloku.

V takzvaném Saddámově Městě žijí asi dva miliony převážně chudších šíitů. Lidé tradičně odstrkovaní Saddámovým sunitským režimem jsou příchodem Američanů potěšeni, tvrdí reportér Reuters. Nadšení lidé vítají vojáky přímo na ulici.

Od vojenského letiště Ar-Rašíd z jihovýchodu města míří posily. V centru Bagdádu se chtějí potkat s mariňáky postupujícími od severovýchodu. V průmyslovém objektu na předměstí našli spojenci na pět set protitankových střel.

Pešmergové ovládli horu nad Mosulem
Kurdští bojovníci už po půlnoci dobyli s podporou amerických speciálních jednotek klíčovou horu, odkud Iráčané bránili severoirácké město Mosul. S odvoláním na vysokého kurdského představitele to uvedla agentura Reuters.

"Z našeho pohledu je to zatím nejdůležitější zisk na severní frontě," řekl Hošjár Zibárí. Poradce šéfa Demokratické strany Kurdistánu se domnívá, že Pešmergové budou pokračovat na Mosul, vzdálený od hory Maklúb asi patnáct kilometrů.

Podle Zibárího utrpěli Kurdové minimum ztrát. Iráčané prý kladli nečekaně slabý odpor. V okolí hory se našlo množství protiletadlových zbraní. Podle CNN zatím Američané dopravují do Kurdistánu další vojenskou techniku.

Bagdád prožil noc bez bomb
Kolem sedmé hodiny ranní místního času (5:00 SELČ) se na jihu Bagdádu rozhořely po první klidné noci nové boje. Zhruba po hodině bojů přeletěly nad městem bojové letouny.

V centru města se podle zpravodaje Reuters bojovalo spíše sporadicky. Občas se ozvaly výstřely. Protitanková střela přiletěla přes řeku Tigris do areálu prezidentského paláce, kde hlídkují americké tanky.

Spojenecké jednotky ostřelovaly v úterý do pozdního odpoledne centrum města. Večer tu ale zavládlo relativní ticho, přerušované jen sporadickými výbuchy.

Ulice se vyprázdnily, nebylo v nich vidět žádné vojáky. Město se kvůli výpadku elektřiny ponořilo do tmy. Jen občas přeletěly nad městem bombardéry.

Co je se Saddámem?
Klid byl od večera i v prezidentském komplexu Saddáma Husajna, který přes den uhájili koaliční vojáci. O osudu prezidenta Saddáma kolují stále jen dohady.

Britský tisk se na základě informací z tajných služeb domnívá, že diktátor a jeho synové nejspíš pondělní útok přežili. Podle listu The Times britská špionáž informovala Američany, že Saddám opustil dům těsně před bombardováním.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ
Iráčané ztrácejí nad Bagdádem kontrolu

Američtí vojáci ničí v centru Bagdádu sochu iráckého prezidenta Saddáma Husajna. (9. dubna 2003)

Autor:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž se dnes zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...