Richard Holbrooke: Vrah a lhář Karadžič je konečně před haagským soudem

  16:00
Karadžič šířil zcela lživou fámu, že jsme s ním ministryně zahraničí Madeleine Albrightová a já uzavřeli dohodu, že pokud se stáhne a nebude veřejnosti na očích, NATO se jej nebude snažit dopadnout, píše Richard Holbrooke, bývalý americký velvyslanec při OSN a hlavní architekt Daytonské mírové dohody. "Konečně je jeden z těchto ukrutných vrahů v Haagu. Je nezbytné, aby se na tuto jednosměrnou cestu za Karadžičem vydal i Mladič," píše dále Hoolbrooke.

Radovan Karadžič u soudu v Haagu (30. července 2008) | foto: Reuters

Když jsem se Slobodanem Milosevićem před 13 lety stál na verandě vládního loveckého zámečku za Bělehradem, zahlédl jsem v dálce dva muže. Vystoupili ze svých bratrských mercedesů a ve slábnoucím světle se vydali k nám. Cítil jsem, jak mi tělem proběhl záchvěv; ti dva byli nezaměnitelní. Ratko Mladić v polní uniformě, podsaditý, s chůzí, jako by se brodil močálem, a Radovan Karadžić, vyšší, v obleku, typický svou bujnou, ale pečlivě sčesanou bělavou kšticí.

Karadžićovo zatčení a jeho příjezd před haagský tribunál pro válečné zločiny mě ve vzpomínkách vrátily do dlouhé noci konfrontace, dramatu a vyjednávání – jediného okamžiku, kdy jsem se s ním setkal. Bylo 5 hodin odpoledne 13. září 1995 a vrcholila válka v Bosně. Po letech chabé reakce Západu a Organizace spojených národů na srbskou agresi a etnické čištění Muslimů a Chorvatů v Bosně zahnalo Srby do obrany bombardování NATO pod vedením USA. Náš malý diplomatický vyjednávací tým se pokoušel ukončit válku, která stála život bezmála 300 tisíc lidí.

Milošević, Mladić a Karadžić byli hlavní příčinou války. Mladić a Karadžić tehdy už byli obžalováni Mezinárodním trestním soudem pro bývalou Jugoslávii jako váleční zločinci. (Milošević byl obviněn až v roce 1999.)

Schůzka
Při změně strategie se vyjednávací tým rozhodl Karadžiće a Mladiće marginalizovat a přinutit Miloševiće, nejvýše postaveného Srba v regionu, aby převzal odpovědnost za válku a vyjednávání, které ji podle našich nadějí ukončí. Teď Milošević chtěl vtáhnout oba muže zpět do diskusí, zřejmě proto, aby ze sebe sňal část tlaku.

Tento moment jsme očekávali a předem jsme se dohodli, že sami sice nikdy o schůzku s Karadžićem a Mladićem nepožádáme, ale pokud Milošević takové setkání navrhne, přijmeme – ale jen jedinkrát a za přísných pravidel, která budou vyžadovat, aby Milošević zodpovídal za jejich chování.

Prezident Clinton, ne Carter
Všem členům našeho vyjednávacího týmu jsem řekl, ať se sami rozhodnou, zda si s masovými vrahy podají ruku. Cítil jsem k těm mužům za jejich skutky odpor. Mezi jejich zločiny patřila nepřímo i smrt našich tří kolegů – Boba Frasura, Joea Kruzela a Nelsona Drewa, již zahynuli, když jsme se po jediné možné trase, nebezpečné polní cestě, která procházela Srby ovládaným územím plným odstřelovačů, snažili proniknout do Sarajeva a obrněný transportér, v němž cestovali, se zřítil do strže.

Rukou jsem si s nimi nepotřásl, ač se o to Karadžić i Mladić pokusili. Někteří z našeho týmu jim ruku podali, jiní ne. Dominantní osobností onoho večera nebyl Karadžić, ale Mladić. Když jsme seděli naproti sobě u stolu, některým členům našeho týmu hleděl dlouze do očí a čekal, zda uhnou pohledem. Karadžić zprvu mlčel. Měl mohutný obličej se silnými čelistmi, jemnou bradu a překvapivě mírné oči. Když si vyslechl náš požadavek na okamžité ukončení obléhání Sarajeva, vybuchl. Karadžić, který studoval v Americe, vstal od stolu a obstojnou angličtinou se začal rozčilovat nad "pokořeními“, jimiž trpí jeho národ.

Připomněl jsem Miloševićovi jeho slib, že k takovým výlevům nedojde. Karadžić zareagoval emocionálně a řekl, že zavolá bývalému prezidentu Jimmymu Carterovi, s nímž byl podle svých slov v kontaktu, a obrátil se k odchodu. Jen jednou během onoho dlouhého večera jsem Karadžiće oslovil přímo a řekl jsem mu, že pracujeme pouze pro prezidenta Billa Clintona, a že pokud si přeje, může Carterovi zavolat, ale my odcestujeme a bombardování zesílí. Milošević něco řekl Karadžićovi srbsky; ten se posadil a jednání se dostalo k jádru věci.

Po deseti hodinách jsme dospěli k dohodě, která po více než třech letech války obklíčení ukončila. Hned další den jsme mohli letět na znovu otevřené letiště v Sarajevu. Toto nezdolné město se už začínalo vracet k životu. Dva měsíce nato válka skončila v Daytonu a nikdy už se nevrátila.

Směšné smyšlenky
Přestože však Daytonská dohoda dala NATO pravomoc zatknout Karadžiće i Mladiće, první byl zatčen až po téměř 13 letech. Během této doby Karadžić šířil zcela lživou fámu, že jsme s ním ministryně zahraničí Madeleine Albrightová a já uzavřeli dohodu, že pokud se stáhne a nebude veřejnosti na očích, NATO se jej nebude snažit dopadnout. Samozřejmě že šlo o další směšnou smyšlenku muže, který kdysi proslul výrokem, že bosenští Muslimové sami ostřelovali své vesnice, aby vlákali NATO do války. Konečně je jeden z těchto ukrutných vrahů v Haagu. Je nezbytné, aby se na tuto jednosměrnou cestu za Karadžićem vydal i Mladić.

Karadžićovo zatčení je tím důležitější, že jej provedly srbské orgány. Srbský prezident Boris Tadić si za tento zásah zaslouží uznání, zejména proto, že v roce 2003 zemřel rukou atentátníka Tadićův dobrý přítel Zoran Djindjić, tehdejší ministerský předseda Srbska, v přímém důsledku své odvahy zatknout Miloševiće a poslat jej roku 2001 do Haagu. Karadžićovo zatčení není pouhým střípkem dějin; odklízí ze scény muže, který stále podrýval mír a pokrok na Balkáně a jehož zapálená obhajoba etnických čistek je důvodem k ráznému zavržení. Rovněž přibližuje Srbsko ke členství v Evropské unii.

Karadžićovo zatčení je navíc další připomínkou významu tribunálů pro válečné zločiny. I když 13 let je téměř neomluvitelně dlouhá doba, obvinění ze spáchání válečných zločinů drželo Karadžiće na útěku a znemožnilo mu opětovný návrat. Súdánský prezident Omar Hasan al-Bašír, čerstvě obžalovaný Mezinárodním trestním soudem, by tomu v dalekém Chartúmu měl věnovat bedlivou pozornost.

© Project Syndicate, 2008.

. Richard Holbrooke

Autor, bývalý americký velvyslanec při OSN a náměstek ministra zahraničí pro evropské záležitosti, byl hlavním architektem Daytonské mírové dohody. Každý měsíc píše komentáře pro list The Washington Post.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...