Ukázka z dílu Punisher Max: Dole je nahoře, černá je bílá

Ukázka z dílu Punisher Max: Dole je nahoře, černá je bílá | foto: BB/art

Punisher - komiks, který slabé povahy asi nerozdýchají

  • 5
Nekonečnou cestu pomsty započal roku 1974 a od té doby plní stránky komiksových knih. V mafiánské přestřelce přišel o celou rodinu a vyhlásil válku všem, kteří ve vraždění nevinných nevidí problém. Jmenuje se Frank Castle, avšak svět ho zná pod přízviskem Punisher.

Komiks pro dospělé je na vzestupu. Oprostil se od superhrdinů s nadpřirozenými schopnostmi, komických sekvencí a zářivých barev. Vládnou pochmurná atmosféra, vážná témata a propracované detaily. Do této kategorie se řadí i série Punisher MAX od Gartha Ennise. Příběh muže, který se nezastaví před ničím, zasazuje do reálného světa. Hlavní hrdina prošel válkou ve Vietnamu, čelil IRA či ruské mafii. Aby se realističtějšímu ražení přizpůsobila i grafická stránka, ironického Steva Dillona, s nímž libretista Ennis nadále spolupracuje na sérii Preacher, nahradil surový Leandro Fernandez či Dougie Braithwaite.

Obálka dílu Punisher Max: Dole je nahoře, černá je bílá

Série knih o Punisherovi se opírá o bezcitné zabíjení. Hrdina bloudí světem a vraždí zloduchy ve velkém - ve jménu pomsty. Tak by se dala shrnout zápletka všech čtyř dílů verze MAX, která se snaží komiks přiblížit i dospělým (respektive: dílů ze série Punisher MAX bylo přeloženo již pět, ale svazek s podtitulem Od kolébky do hrobu se ze série vymyká, neboť se na něm podílelo několik kreslířů a sestavá z několika samostatných menších příběhů). Výsledek je mnohem podobnější akčnímu temnému filmu, v němž divák pouze počítá mrtvoly a není těžké odhadnout, že příliš postav nakonec nepřežije. Právě proto se ovšem - paradoxně - spíše než dospělému publiku, které ocení ironii a drsnější humor, nová podoba Punishera zamlouvá mladší generaci, pro niž je měřítkem kvality množství prolité krve.

V předešlých třech dílech se úměrně s počtem mrtvých odhalovala i minulost hlavního hrdiny, kdežto v nejnovější knize -  s podtitulem Dole je nahoře, černá je bílá – je tomu poněkud jinak. Frank Castle už bojoval s ruskou mafií a ochočil irské povstalce, na jednu osobu však zapomněl. Mafiánovi Nickymu Cavellovi se podařilo setkání s Punisherem přežít a od té doby si láme hlavu s tím, jak legendu pomsty přemoci. Když se po dlouhé době Cavell vynoří z gangsterského podsvětí, přinese s sebou i plán, který zasáhne jediné slabé místo jeho úhlavního nepřítele.

Ukázka z dílu Punisher MAX: Matička Rus

Ve čtvrtém díle Punishera MAX se čtenář setkává s množstvím tváří známých z předešlých svazků - kromě hlavního hrdiny se vrací například sympaticky přidrzlá O´Brianová a její ušláplý parťák Roth. Na rozdíl od předchozí knihy, nejnovější komiks nepřichází s nezávislým příběhem, nýbrž nabízí logické vyústění již dříve nastíněné dějové linie. Proto díl obsahuje daleko více akčních scén a překvapivých propojení jednotlivých vztahů.

Punisher s podtitulem Dole je nahoře, černá je bílá pracuje s několika prostředími a osudy, které se navzájem prolínají. Ennis tím dosáhl maximální vyprávěcí gradace. Děj je navíc okořeněn momentem, který v celé sérii Punisher MAX předtím nenastal – do života hlavního hrdiny vstupuje žena. Těžko říct, zda milostná úroveň neubírá komiksu na jeho charakteristické samotě a chladu, který je vlastní i citově apatickému Franku Castlovi. Řekněme to takto: ke komiksu pro dospělé i milostné zápletky patří.

Ponuré atmosféře je přizpůsobeno i grafické ladění knihy. Temné barvy prosvětlí pouze agresivní záře výstřelů a krvavě rudá; zbytek čtvrtého dílu se halí do tmavé zelené a modré. Kreslíř tak sugestivně podporuje depresivní vyznění komiksu a potvrzuje náturu hrdiny, který se nikdy neusmívá.

Nicméně stylová jednolitost knihy zde ne vždy a zcela funguje. Vzhledové odlišení by si zasloužily flashbacky, které čtenáře seznamují s minulostí Nickyho Cavella, a čtenář si zprvu není jistý, zda se přenesl pouze na jiné místo, nebo došlo i ke změně časové roviny. Přitom u Ennisových děl, konkrétně u slavného Preachera, jasné oddělení pracuje skvěle. Pomocí jiného spektra barev či stylu kresby dává kreslíř jasně na srozuměnou, že se jedná o jinou rovinu vyprávění.

Zatím poslední díl Punishera ukazuje, že jeho hlavní hrdina ani po tolika letech nepatří do starého železa. Brutálnější komiks by se v Enissově tvorbě hledal jen těžko.

Ukázka z dílu Punisher MAX: Irská kuchyně

Série Punisher v pražském nakladatelství BB/art

Nejprve vycházela série Punisher I-IV

Punisher I.
Garth Ennis, Steve Dillon 
Překlad: Štěpán Kopřiva
Vyšlo 9. 6. 2004
144 stran, cena 299 korun

Punisher II.
Garth Ennis, Steve Dillon 
Překlad: Štěpán Kopřiva
Vyšlo 9. 9. 2004
144 stran, cena 299 korun

Punisher III.
Garth Ennis, Steve Dillon 
Překlad: Štěpán Kopřiva
Vyšlo 29. 11. 2005
168 stran, cena 299 korun

Punisher IV. (Punisher)
Garth Ennis, Steve Dillon 
Překlad: Šimon Španihel
Vyšlo 13. 2. 2008
160 stran, cena 399 korun

Obálka dílu Punisher IV.

NÁSLEDUJE SÉRIE PUNISHER MAX

Punisher MAX: Na začátku (Punisher MAX: vol. 1-6)
Garth Ennis, Lewis Larosa
Překlad: Šimon Španihel
Vyšlo 17. 9. 2008
136 stran, cena 349 korun

Punisher MAX: Od kolébky do hrobu (Punisher MAX: Born 1-4, The Tyger, The Cell, The End)
Garth Ennis, Richard Corben, Lewis Larosa, Darick Robertson, John Severin,
Překlad: Šimon Španihel
Vyšlo 24. 6. 2009
240 stran, cena 499 korun

Punisher MAX: Irská kuchyně (Punisher MAX (#7-12)
Garth Ennis, Leandro Fernandez
Překlad: Richard Podaný
Vyšlo 24.11.2010
144 stran, cena 399 korun

Punisher MAX: Matička Rus (Punisher MAX 3: Mother Russia)
Garth Ennis, Dougie Braithwaite
Překlad: Richard Podaný
Vyšlo 25. 5. 2011
144 stran, cena 399 korun

Punisher Max: Dole je nahoře, černá je bílá (Punisher Max vol. 4: Up is Down and Black is White)
Garth Ennis, Leandro Fernandez
Překlad: Richard Podaný
Vyšlo 14. 9. 2011
144 stran, cena 399 korun

Obálka dílu Punisher MAX: Irská kuchyně

Garth Ennis

Irský scenárista

Garth Ennis (nar. 1970) se specializuje na drsnější scénáře, z jeho dílny pochází například Soudce Dredd či Hellblazer. Nejčastěji Ennis spolupracuje s kreslířem Stevem Dillonem, z jejich tvorby se nejvíce proslavil ironický Preacher. Kromě rozsáhlých komiksových sérií se Garth Ennis věnuje i drobnějším pracím, za zmínku stojí například postapokalyptický příběh Just a Pilgrim nebo The Pro, jenž ukazuje, co se stane, když se k týmu superhrdinů přidá profesionální prostitutka.

Garth Ennis


Video