Průvodce Rathem: ohlédnutí za kariérou muže, jehož chování opět jitří emoce

  16:14aktualizováno  21:50
Středočeský hejtman David Rath už je zase ve svém živlu. Sotva byl minulé pondělí uveden do funkce, rozjel své "čistící" akce: o místa rázem přišli ředitelé pěti krajských nemocnic i členové jejich představenstev. Rath je označil za prominenty ODS a svůj postup zdůvodnil tím, že jinak by ČSSD nemohla splnit předvolební slib a zrušit regulační poplatky.

Jeden z problémů, který se Rathovy pověsti nemile dotkl, se jmenoval lékařské licence. | foto: Josef VostárekMF DNES

Současná poslankyně KSČM a středočeská zastupitelka Jiřina Fialová, jejíž strana pomohla Ratha do křesla hejtmana zvolit, byla podle svých slov rychlostí jeho kroků překvapena.

Rath se přitom chová podobně jako před třemi lety, kdy coby sociálnědemokratický ministr zdravotnictví vyhlásil nucenou správu nad VZP. Tehdy také argumentoval propojeností pojišťovny s ODS a nadelegoval do ní "své lidi". Pro lepší pochopení Rathova jednání připomeňme tři kapitoly z jeho minulosti.

I. Příliš pracovitý civilkář

Jeden z problémů, který se Rathovy pověsti nemile dotkl, se jmenoval lékařské licence. Revizní komise České lékařské komory v roce 2003 dospěla k závěru, že je získal neoprávněně. O co šlo?

Názorové veletoče

Poslanec a hejtman ČSSD David Rath požaduje zrušení poplatků. Před třemi lety je však prosazoval. Názorovou změnu vysvětlil Hospodářským novinám: "Ne že bych se chtěl srovnávat sMasarykem, ale víte, že na přelomu století byl velkým bojovníkem za Rakousko-Uhersko a setrvání Čechů v monarchii? Teprve před první světovou válkou začal názor měnit a stal se bojovníkem za samostatné Československo. Není to podobné?" Oponenti mu vytýkají, že prosazuje  neziskové nemocnice, ale zároveň zprivatizoval polikliniku. Rath kontruje, že ČSSD podporuje privatizace ambulantních zařízení.

Rath jako lékař disponuje dvěma licencemi. Jedna umožňuje výkon samostatné praxe a druhá je nutná, když se chce lékař stát primářem. Pro tyto "glejty", které uděluje Česká lékařská komora, je klíčový počet odpracovaných let. Rath však do obou žádostí o licence započítal dobu, kterou strávil v civilní vojenské službě.

O Davida Ratha a lékařskou komoru se v minulosti dlouhodobě zajímal časopis Týden. Našel svědky, kteří s Rathem v době jeho civilní služby pracovali. Shodli se, že působil zejména v sekretariátu pražské Všeobecné fakultní nemocnice, a nikoli jako lékař.

Navíc – podle zákona ani nemohl na "civilce" jako lékař pracovat. A i sám Rath, když v roce 1992 žádal o zápis do lékařské komory, v dopise napsal: "V roce 1991 jsem pracoval pouze dvacet dní jako lékař, zbytek roku jsem vykonával civilní vojenskou službu."

Zjištění revizní komise ohledně svých licencí však Rath odmítl. Během civilní služby podle svých slov jako lékař pracoval, požadovaný počet let tedy splnil, a jestli prý někdo porušil zákon, byli to jeho tehdejší nadřízení.

Na autorku článku, která psala o jeho "licenčním problému", Rath podal trestní oznámení pro podezření z pomluvy a na vydavatele časopisu Týden žalobu (policie případ odložila a Rath po čase žalobu stáhl).

Představenstvo lékařské komory, kde seděli zejména Rathovi spojenci, označilo přístup revizní komise za "tendenční, neobjektivní a ledabylý".
O Rathovy lékařské licence se postupně začala zajímat další média. Například Radiožurnálu problém vysvětlil následovně: "...Dnes těžko můžu rozklíčovávat a rozplétat své motivy před deseti lety, proč jsem neuvedl jaksi údaje, které by se zakládaly na pravdě."

A je tu ještě jeden zajímavý moment souvisící s Rathovou pracovní výkonností. Nepřehlédnutelný politik ČSSD dnes říká, že chce zvládat funkci hejtmana i poslance. Jak uvidíme na příkladu z roku 1999, nemělo by mu to činit obtíže.

V té době byl Rath prezident ČLK a vykazoval, že pro komoru pracoval 8,6 hodin denně včetně svátků a víkendů. Zároveň pracoval na plný úvazek v motolské nemocnici a na necelého tři čtvrtě úvazku jako vedoucí lékař na záchrance v Kralupech nad Vltavou. Svou výkonnost zdůvodnil: "My lékaři nemáme osm pracovních hodin, ale skutečně celých 24 hodin."

II. Obchodníkem v komoře

Když David Rath v 90. letech šéfoval Lékařskému odborovému klubu, který založil, ostře se pustil do vedení ČLK. Vinil komoru z neprůhledného hospodaření a odmítal s kolegy odboráři platit "komorové" příspěvky.

V roce 1997 Rath komoře napsal: "Mohu se domnívat, že dochází v horším případě k rozkrádání majetku komory a v lepším případě k šlendriánství při správě našeho společného majetku."

Za několik let se situace otočila. Rath se stal prezidentem komory a byl to on, komu kritici vytýkali netransparentní hospodaření. Už jsme zmínili revizní komisi České lékařské komory, která poukázala na Rathovy licence.

Kamarádka Eva

Břeclavská lékařka Eva Klimovičová byla v době Rathova šéfování ČLK jeho hlavním spojencem. Měla na starosti časopis Tempus Medicorum, kde inzerovaly farmaceutické firmy. Před dvěma lety policie vyšetřovala Ratha a Klimovičovou kvůli podezření z korupce právě kvůli časopisu Tempus. Rathův případ policie odložila, Klimovičovou osvobodil soud.

Stejná komise se v roce 2003 zabývala také auditem, který měl k hospodaření Rathovy komory výhrady. Ty se týkaly zejména časopisu Tempus Medicorum, jenž patří komoře a lékaři (zhruba 40 tisíc členů platících komoře příspěvky) ho dostávali bezplatně do schránek.

V časopisu Tempus Medicorum hojně inzerovaly farmaceutické firmy. A pozoruhodné bylo, že příjmy z inzerce od těchto firem nešly do komory, ale do společnosti Meditempus Evy Klimovičové, Rathovy blízké kolegyně. Mimochodem, když Rath získal onu kritizovanou primářskou licenci, byla právě Klimovičová předsedkyní licenční komise České lékařské komory.

Rathovi kritici z řad revizní komise poukazovali na závěry auditu.
Ten konstatoval, že společnost Meditempus každoročně sdělovala komoře, že její hospodaření je ztrátové. Celostránkový inzerát v Tempusu přitom stál okolo 75 tisíc korun.

"Nebyl nám předložen přehled o nákladech a výnosech společnosti Meditempus spojených s vydáváním časopisu," stálo v auditu. Revizní komise v této souvislosti připomínala, že do smluv se společností Meditempus měl přístup jen Rath.

Ten tehdy uvedl, že spolupracuje s finančním úřadem a nesrovnalosti nalezené auditem dává do pořádku. Zjištění revizní komise a závěry auditu o hospodaření komory za Rathovy éry předznamenaly následující vývoj událostí.

V roce 2005 přinesla Česká televize a časopis Týden záběry skryté kamery, na nichž jednala Rathova kolegyně Klimovičová se zástupcem farmaceutické společnosti Pfizer Alešem Prokopenkem.

"Kdybyste mně podpořili ten Tempus, na tom má Rath zájem, na podpoře Tempusu, mezi čtyřma očima... Kdybyste investovali 2,5 až 3 miliony do časopisu, on řekne: 'Ať si požádají o schůzku.' Těch firem je hodně, všichni ho žádají o schůzku – ne všichni ji dostanou," říkala na nahrávce Klimovičová.

Záběry skryté kamery byly zveřejněny v době, kdy byla Klimovičová Rathovou poradkyní na ministerstvu zdravotnictví. Jak na zveřejnění reagoval Rath?

Od Klimovičové se distancoval a ona ze své funkce poradkyně odstoupila. Policie začala hospodaření komory vyšetřovat. Zaměřila se na Klimovičovou i Ratha. Podezření znělo jasně: komoře mohla vzniknout škoda tím, že uzavřela nevýhodnou smlouvu se společností Meditempus Evy Klimovičové.

Její kauza se dostala k soudu. Ten ji osvobodil s odůvodněním, že záběry skryté kamery jsou sestříhané, a nejsou tudíž dostatečným důkazem.

Rathovo vyšetřování policie odložila. On sám k celé kauze uvedl: "Je to účelová akce ve službách ODS." 

Než přejdeme ke třetí části exkurze do Rathovy minulosti, podívejme se ještě na jeden obchod v České lékařské komoře.

V roce 2004 se na vodách Aquila skvělo doporučení od ČLK. Také prezident komory Rath tuto vodu propagoval v jednom ze svých článků: "Vhodným prostředkem k doplnění tekutin jsou neslazené stolní vody, například Aquila."

Loga lékařské komory na lahvích Aquily si všiml podnikatel Karel Findejs ze společnosti Aqua Nova.

Tento výrobce kojeneckých vod chtěl pro své výrobky také získat lékařské doporučení. Začal proto s komorou jednat o vydání certifikátu a nestačil se divit. "Při ústním jednání s výkonnou sekretářkou vědecké rady Evou Klimovičovou mi bylo zcela nepokrytě řečeno, že za půl milionu to doporučení můžeme mít také. Jsme malá firma a půl milionu je pro nás dost," popsal svou zkušenost Findejs.

Pikantní bylo, že posuzování kvality vody spadalo pod Národní laboratoř pro pitnou vodu a komora na posuzování neměla příslušné odborníky. Na otázku, kolik komora dostala za doporučení pro Aquilu, tehdy ČLK neodpověděla.

III. Zorro mstitel

Že si David Rath nebere ve své kritice servítky, je už celkem známo. Prezidenta Václava Klause neváhal označit za vrtošivého staříka a privatizaci nemocnic nazval krádeží za bílého dne. Se svými odpůrci se David Rath rovněž "nepáře". Potvrzují to lidé, kteří se rozhodli jeho počínání kritizovat.

Brněnská lékařka Marta Holanová byla předsedkyní revizní komise České lékařské komory. Ta, jak jsme už zmínili, prohlásila získání Rathových lékařských licencí za neoprávněné a kritizovala účetnictví komory.

Holanová přišla o svou funkci po zveřejnění svých výhrad k Rathovi. Na kongresu ČLK ji delegáti odvolali. A navíc – v její ordinaci se objevila kontrola. "Viděla jsem dopis, který pan Rath napsal na finanční úřad. Hloubková kontrola u mě probíhala asi měsíc, ale nic nenašla," popsala  Holanová.

Politický turista

Nejprve byl David Rath členem ODS. V polovině 90. let tuto stranu opustil a zamířil do Svobodných demokratů – Liberální strany národně sociální. Nejvíce úspěchů slaví coby hejtman a poslanec ČSSD.

 

Totožnou zkušenost měl lékař Martin Vedral. Byl jedním z mála členů představenstva komory, jenž měl ke způsobu Rathova řízení výhrady.
Také k Vedralovi dorazila kontrola. Na odbor zdravotnictví Středočeského kraje, pod který Vedralova ordinace spadala, přišel dopis od prezidenta komory Ratha na hlavičkovém papíře ČLK.

"Máme informace, že se pan doktor opakovaně delší dobu zdržuje v zahraničí, čímž může být ohrožena dostupnost péče o pacienty," napsal Rath.

Stejně jako v případě Holanové, ani ve Vedralově ordinaci kontrola žádné závady nezjistila. David Rath se tehdy k případu nevyjádřil. Jeho asistentka jen tlumočila jeho vzkaz: "Je to prý váš problém."
Zcela jinou zkušenost mají s Rathem ti, kteří s ním spolupracovali na ministerstvu zdravotnictví.

Když byl dnešní hejtman ministrem, rozdal svým podřízeným téměř 11 milionů korun jako mimořádné odměny. Jak upozornila MF DNES, například ředitel kabinetu poradců ministra Michal Sojka (v komoře dělal tiskového mluvčího) dostal 270 tisíc korun. Rathův náměstek Vladimír Dryml, jenž letos uspěl ve volbách do Senátu, obdržel odměnu 515 tisíc korun.

Rath rozdělil odměny navzdory varování  personálního oddělení ministerstva, že peníze na platy jsou přečerpány. Exministr Rath své rozhodnutí obhajoval jako vždy suverénně: "Já jsem zvyklý lidi, kteří dobře pracují, i dobře zaplatit. To je má filozofie už od dob, kdy jsem zakládal Lékařský odborový klub. Já se tím nijak netajím."

Nemalé odměny z veřejných peněz pro své kolegy Rath hájil. Když ale něco podobného učinil jeho protivník, choval se nekompromisně.

Například letos v září se Rath pustil do mladoboleslavského primátora  Raduana Nwelatiho (ODS). Vytkl mu, že dostává plat coby člen dozorčí rady mladoboleslavské nemocnice a tím parazituje na jejím rozpočtu. Rath to označil za důkaz, "že ty různé v uvozovkách úplatky si ODS dokáže takto rozdělovat z veřejných peněz."

Autoři:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...