Diskuze

Proč se husitů dneska tak štítíme? Vždyť k tomu nejsou k pádné důvody!

Esej „odpíchlý“ od nedávno vydaných tří titulů, které spojuje téma husitství a historika Petra Čorneje, napsal pro „papírovou“ Kavárnu MF DNES editor komentátorského oddělení tohoto deníku Rostislav Matulík. V následujících odstavcích najdete autorovu krátkou úvahu, která v deníku své místo již nenašla a v níž se autor letmo ptá, proč asi česká společnost cítí k husitům takovou odtažitost.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

ROZZLOBENÝ

11. 10. 2011 21:28
první díl k Prophetovi -

Rubrika mi vnucuje jiné jméno - a nepatrný prostor pro odpověď.

Církev československá přinesla pro tento národ velmi mnoho nového, ale je mi znemožněno podrobně se rozepsat. Nový typ církevní organizace, systémovou sociální práci namísto almužnictví, pečovatelskou službu(už v roce 1941), chráněné dílny(1938), systém mládežové práce(1935), třebas i záchranu Třebechovického betléma, který byl nepochopitelným způsobem radě starších v Třebechovicích pod Orebem státem zcizen, v roce 1960 vyvlastněné sociální ústavy a zakázána sociální práce,zmařená mládežová a ochotnická práce.

Z diskuzí na internetu je zřejmé, že většina diskutujících jen opakuje nenávistná hesla, která s pravdou nemají nic společného a tak jen rozkládají společnost.Skutečná víra chce spojovat lidi a nikoliv je uzavírat do jejich krabiček představ.

Myslel jsem, že zde budu moci vyjmenovat podrobněji důležité kroky,které "jako předskokan" přinesla právě církev československá husitská, ale nemám prostor.Škoda. jan.oldrich

0 0
možnosti
Ž

žabiař

11. 10. 2011 19:08
Štítí se jen ti,kteří neví nic!

Ale nutno podotknout,že k tomu velkou měrou přispívá dosud špatně zpracovaná historie.Pan Čornej je snad prvním ,kdo se začal seriozně touto částí našich dějin zabývat-bez nánosu ideologie katolické,komunistické i obrozenecké.Podle informace nyní pracuje na J.Žižkovi,na kterého už také byly naneseny ideologické drby.

Také minulé století není dosud zpracováno poctivými historiky a pro naši orientaci v dějinách Evropy je tento "nezájem" dost fatální(mnoho Čechů se oprávněně za svůj národ stydí a dokonce i zapírá svůj původ).Servilnost některých VIP lidí vůči Němcům a menšinám je neuvěřitelná!!! Např.:Jaký vliv na myšlení české veřejnosti měla zrada Francie a Británie a jak se to projevilo na pozdějším vítězství komunistů v r.1945 a podpoře Stalina?Nikdo dosud seriózně nezpracoval nebo snad jen nezveřejnil(měl snad na tom "někdo zájem"?)!!

0 0
možnosti
MP

mildapr

5. 10. 2011 14:48
Já s článkem souhlasím

Jak má ale průměrný Čech mít nějaký vztah k husictví, když ho nemá k vlastní historii obecně? Výuka dějepisu za bolševika byla podřízení ideologii a úroveň té dnešní není o moc lepší. Nejméně toho pok víme o té nejmladší historii. Ale ono to studenty až na výjimky stejně moc nezajímá. Pokud se jedná o historickou beletrii - je otázka, kdo ji bude číst?  Jinka pokudse chcete o husictví opravdu něco dozvědět, tak se podívejte sem:  http://www.husitstvi.cz/index.php

0 0
možnosti
MP

mildapr

5. 10. 2011 15:08
Re: Já s článkem souhlasím

A ještě něco: Jan Hus a později například J.A.Komenský byli myslitelé s celoevropským významem. Na takové lidi bychom měli být jako Češi hrdí a hlavně o nich něco vědět ! Zejména proto, že Komenského myšlenky byly obdivuhodné nejen na tehdejší dobu, ale jsou aktuální pořád. To je ale něco jiného než národní hrdost podepírat slogany typu: "Kdo neskáče, není Čech".:-)

0 0
možnosti
P

Prophet

3. 10. 2011 0:34
Ktož su boží bojovníci a zákona jeho...

Ve škole bylo husitství nuda. Za komančů pak dávali filmy o upálení Husa v klasicky českém stylu - dlouhé protáhlé nudné psycho, spousta nultých dramatických okamžiků, kdy se vůbec nic nedělo a zase nuda. Tato česká doména přetrvává dodnes. Nelíbí se mi ani pojem církev husitská. Nic, co dosud vzniklo s tímto pojmem, není zajímavé.

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

2. 10. 2011 0:40
To je přece normální.

Po období heroizace a nekritického cpaní husitství, kam se dalo i nedalo, teď následuje fáze kritická, kdy se ty nánosy zase odstraňují. Pak se doufejme dostane pohled na husitství do optimálního stavu.

0 0
možnosti
S

sojkal

3. 10. 2011 8:59
Re: To je přece normální.

Ne není to normální. Teď je třeba odstranit katolické nánosy výkladu dějin typu sv.Václav patron atd. Není náhodou, že za okupace byl symbol kolaborace. Teď se vyskytlo mnoho vykladačů dějin ale zůstává jeden fakt. Jan Hus byl oblíbený kazatel, byl vylákán do Kostnice, upálen což rozuřilo naše obyvatelstvo. Ještě dodnes se katolická církev nedokázala omluvit za tento zločin. Památka JH se dochovala i přes stovky let nepřejících vykladačů dějin. Pamatuji si jako dítě, na prázdninách na jihu Čech, jak u každé vesnice hořely hranice na výročí upálení.

0 0
možnosti
JS

betaloc

1. 10. 2011 19:13
Husité všech věků spojte se

Hlavně lidé čtěte, a doporučuji Palackého, nebyl zaujatý ani ovlivnovaný. Nevyčítejte Vávrovi umlecké dílo, které není dokumentem, zlobte se na komunisty, kteří hovořili o revoluci. A pak se mě líbí klasická věta jak husité ničili památky. Je pro vás panelák památka? Za 600 let na to bude mít někdo  třeba jiný názor.

Jestliže mají mladí jednostranný názor na husictví (asi jedno z mála období uvědomění si sama sebe-rozuměj národ) a je negativní, tak odvolejme ministra školství.

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

2. 10. 2011 0:35
Re: Husité všech věků spojte se

Palacký BYL zaujatý. Za prvé byl evangelík, za druhé to pro něj byla etapa dějin, kdy se Češi vyznamenali, za třetí to byl protipól katolických Habsburků.

0 0
možnosti
TS

Suska

1. 10. 2011 13:48
kazda valka je obrovska tragedie

a v kazde valce doslo k prisernym zverstvum. Rusove porazili fasisty pricemz se dopustili obrovskych zrudnosti. Vinu ale nese predevsim agresor. Ve valce vzdy bojuji prumerni lide, spis chudy decka, a naverbovana luza. Snad jeste nikdy se nepodarilo ukocirovat ozbrojene primitivy. Ale ti napadeni do toho byli nechtene zatazeni.

V Husove dobe byla cirkev vyzrana a zvrhla politicka garnitura vysavajici predevsim ty nejchudsi o tom snad neexistuje mnoho pochyb. Katolicka cirkev se sama totalne zdiskreditovala svym chovanim, mamonarstvim, buzerovanim, a tim, ze kritiku vetsinou resila vyvrazdovanim a upalovani. Hus byl jeden z upalenych za pravdu (sam se dle svych slov stal kenezem, aby se mel dobre, ale pak neunesl tu zvracenost, kterou videl uvnitr cirkeve). V takovych podminkach bylo velice snadne ziskat duveru a nasledovniky. Papez byl ten, ktery se rozhodl zautocit proti zcela opravnene kritice. Husiti byly obrana armada, ktera zazrakem zvitezila coz nasledne umoznilo radeni luzy.

0 0
možnosti
M

Mordred_

1. 10. 2011 14:01
Re: kazda valka je obrovska tragedie

Zvěrstva rostou většinou úměrně délce trvání konfliktu. Zpočátku se válka vede "gentlemansky" jestli se tak o válce dá mluvit.

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

1. 10. 2011 13:01
Neštítím se

Já se totiž neštítím skoro ničeho:-P

0 0
možnosti

capjar

1. 10. 2011 12:06
Nic není černobílé, ani husitství.

1 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

1. 10. 2011 12:02
Štítili? Za urážku Jana Husa, dědeček tak zmlátil katechetu

z Jablonečku, že rok můj strejda a tedy jeho syn, musel chodit do školy do Rokytnice. Dědo jsem na tebe hrdá.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!