Diskuze

Pražský summit NATO bude přelomový

O čem bude pražské jednání NATO? Pražský summit je první schůzkou Aliance na nejvyšší úrovni za železnou oponou. Význam summitu však není jen symbolický. Půjde tu o pozvání nových členů i o vztah k dosud nepřizvaným, jednat se bude o zvýšení obranných schopností, o společném postupu vůči Iráku i o vlivu pokračující evropské obranné integrace na vnitřní vztahy v Alianci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

alarm

13. 11. 2002 1:06
Summit NATO , na co?
Summit NATO bude velkou událostí. Političtí lídři budou mít šanci prokázat, že přesto, že jednotící linkou je dnes EU, nezapomněli jsme ani na velké bratry ve vojenském. Prezident ukáže, že v bombardování tržišť a nemocnic se dá najít něco skutečně metafyzického a hlubokého, Pražané zase, že kvůli prohlubování demokracie a svobody dokáží disciplinovaně vyklidit město. Hoteliéři si prodlouží letní sezónu, každý novinář může doufat, že z pouličního teátru před Kongresovým centrem si letos odnese World Press Foto právě on, a pracující budou mít šanci ukázat světu, že po přírodní katastrofě zvládnou i jednu politickou; že i přes povodňová opatření dokáží dát větší porci nadhodnoty ještě i na party kovbojů s kolty proklatě nízko.
Svou roli ale máme ve scénáři předepsanou i my - od nás se čeká, že výjimečnost akce podtrhneme několika velkolepými pouličními scénami.
Obávám se, že poptávku kapitalistického trhu tak zcela neuspokojíme. Pokud se od nás čeká, že budeme význam tří listopadových dnů přeceňovat, scénář nedodržíme.
Jeden mítink manažerů světového kapitálu totiž nepovažujeme za něco, na čem by kapitalismus stál - jistě, desítky hlav států na jednom místě je něco, co vám rozbuší srdce: jenže kapitalismus je založen na každodenním vykořisťování a odcizení. Přeceňovat jeden monstrózní summit pokryteckých lídrů by byla chyba.
Když tedy v pražských ulicích v listopadu budeme, nebude to proto, že bychom si mysleli, že jedním protestem změníme svět, ani proto, abychom požadovali zrušení NATO - sebesilnější a sebekrvavější vojenská aliance není příčina. Tou je kapitalismus, který bude vždy nějaké NATO, pod tím či jiným názvem, potřebovat. Afghánští venkované a děti na jugoslávských tržištích nebyli zabíjeni proto, že by vládci USA nebyli úkolovaní zdola a kdykoli odvolatelní, ani proto, že by byli obzvlášť krvelačnými lidskými bestiemi. Vojáci za sebou nechávali tisíce obětí proto, že si to žádaly zájmy kapitálu.
Když se tedy během listopadového summitu ozveme, bude to proto, že NATO není zárukou míru, stejně jako jí nebyla ani Varšavská smlouva. Je zárukou bezpečnosti zisků mocných. Ochrany NATO si vážíme asi tak stejně, jako si pracující ze skláren v Květné-Stráních či demonstranti proti MMF v Praze vážili ochrany policie nebo jako si vážíme šance otročit v dílnách, skladech a kancelářích, kterou nám občas dávají zaměstnavatelé.
Bude to proto, abychom řekli, že otevřená, militaristická agrese je jednou stranou věci - a tou druhou je každodenní sociální násilí, jehož jsme v odcizených společenských vztazích třídní společnosti obětí.
Bude to proto, abychom vyjádřili, že si nevážíme kapitalistického systému, v němž máme hodnotu pouze jako zboží-pracovní síla, a nevěříme v jeho reformu. Nevěříme "lidskému rozměru" peněz, tržní ekonomice ani parlamentarismu. V ulicích budeme - ale na zveličování významu tří listopadových dnů se nebudeme podílet - nebudou to dny, které otřesou světem. Jistě, budou padat zásadní rozhodnutí a koncentrace moci bude v Kongresovém paláci neobvyklá. Jenže víme, že moc kapitálu nespočívá ve třech výjimečných dnech, ale ve všech běžných, všedních okamžicích, kdy nás kapitál vykořisťuje a utlačuje. Právě tehdy je nutné proti jeho diktatuře bojovat.
0 0
možnosti

Karel

20. 11. 2002 16:16
Re: Summit NATO , na co?
Ó, ó, ó... Není nad úžasný socialismus. Minulé období mě skutečně přesvědčilo. Myslíš, že čím toho napíšeš víc, tím spíš přesvědčíš? Ty nesmysly o hrozných kapitalistech, kteří tyjí z dělnických mozolů, už jsem někde a někdy slyšel. Kapitalismus, když už se tedy to musí nějak nazvat, je také demokracie, ale to ty asi nevíš, co je. Bohužel, zatím nikdo nevymyslel nic lepšího, i když má do dokonalosti daleko. Ten socialismus to rozhodně není. Doufám, že v těch ulicích tě někdo praští, aby se ti rozbřesklo.
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Diskuse na iDNES.cz

Najdete na iDNES.cz

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte