Postup spojeneckých vojsk se zpomalil

  23:16
Spojenecká vojska i přes problémy se zásobováním postupují k Bagdádu. Tuhý odpor iráckých vojáků přetrvává hlavně na jihu země. V Basře britské tanky zničily hlavní štáb jedné z milicí Saddáma Husajna. Podle spojenců irácké vedení odvolalo velitele protivzdušné obrany Bagdádu kvůli závažným pochybením.

Podle informací britské špionáže skončil velitel bagdádské protivzdušné obrany kvůli tomu, že rakety země-vzduch nezasáhly spojenecké letouny, ale dopadly zpět na město.

Spojené státy a Velká Británie totiž popírají odpovědnost za výbuchy v Bagdádu, které tento týden zabily desítky civilistů. Irák ale trvá na tom, že za ně mohou právě americké a britské rakety. Podle britských agentů to ale způsobila právě chyba protivzdušné obrany.

Velitele Musáhima Saaba Tikrítího podle špionáže odvolal přímo irácký prezident Saddám Husajn, který je jeho bratrancem.

Mluvčí úřadu britského premiéra Tonyho Blaira dodal, že podle posledních zjištění skutečně není možné vinit americké ani britské ozbrojené síly z výbuchů na dvou bagdádských tržištích, kde ve středu zahynulo 14 civilistů a v pátek dalších 62 lidí, především žen a dětí.

USA zesilují ostrahu zásobování
Jednotky USA přesunuly posily k jihoirácké Násiríji, aby ochránily dodávky jídla před nájezdy Iráčanů. Vojáci z 82. výsadkové divize mají hlídat zásobovací konvoje.

Podle nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany, na kterého se odvolává agentura Reuters, vojáci dorazili na základnu v blízkosti města Násiríja, které leží 375 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu.

Přední úderné linii totiž docházejí potraviny a palivo. Velení amerických sil ale popřelo zprávy, že by problémy se zásobování jejich postup zastavily.

„Pokud jde o nějakou přestávku, tak na bojišti není přestávka. Jen proto, že se na bojišti nějaká konkrétní formace zastaví, neznamená to, že tu je přestávka,“ prohlásil na centrálním velitelství v Kataru americký generál Victor Renuart.

Příslušníci námořní pěchoty mezitím stále postupují ve dvou proudech směrem k severu mezi řekami Eufrat a Tigris. Americká třetí divize pěchoty je asi 80 kilometrů jižně od Bagdádu, poblíž města Karbala.

Američanům dochází jídlo
Zásobovací cestu z Kuvajtu pro přední linie spojenců neočekávaně protáhly partyzánské útoky Iráčanů. Podle neoficiálních zdrojů agentury Reuters si tyto logistické problémy měly vyžádat čtyř až šestidenní přestávku.

VÁLKA V IRÁKU

ON-LINE ZPRAVODAJSTVÍ

Mapa
Stav bojiště - čtvrtek 27.3.

Atentát
U Nadžafu zabíjel taxikář - sebevrah

Nálety
Bombardování je pro Bagdád zlým snem

Pátrání
Iráčané zadržují sedm italských žurnalistů

Češi
Polní nemocnice bude nejdříve v Kuvajtu

Bojiště
Nikdo neví, co se děje v Basře

Média
Pentagon vyhodil novináře z fronty

Ropa
Ropa opět vyšplhala přes třicet dolarů

Příběh
Matka opouští kvůli synovi pěchotu

Oběti
Mrtvých přibývá mezi vojáky i civilisty

Posily
USA síly v Iráku zdvojnásobí

Jak bojuje Irák
Iráčané bojují pod trestem smrti

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA iDNES
* články * infografika * profily *
*
Irák v datech * foto * pozadí krize *

„Naše logistická podpora je narušená,“ připustil jeden za vysokých amerických důstojník z velitelství v Kataru, který si nepřál být jmenován.

Jde prý pouze o standardní zpomalení postupu z důvodů „vyčištění“ prostoru před první linií. Ta stojí asi osmdesát kilometrů od Bagdádu, k zásobám v Kuvajtu je to ale 500 kilometrů.

Spojencům kazí plány na rychlejší postup vojenské i nearmádní ozbrojené skupiny Iráčanů, které napadají právě zásobovací konvoje.

Armáda musela podle nejmenovaného důstojníka zastavit pohyb bojových vozidel s vysokou spotřebou paliva a omezila i denní příděly jídla. Vojáci v první linii, kteří čelí největšímu tlaku, dostávají namísto tří potravinových balíčků denně pouze jeden.

Tanky zničily štáb v Basře
Britské tanky v sobotu pronikly do Basry, kde zničily hlavní štáb jedné z milicí Saddáma Husajna, vysílací věž a sochu iráckého prezidenta.

Podle informací agentury AFP pronikly tanky a obrněná vozidla asi pět kilometrů do města a po akci se vrátily beze ztrát zpět navzdory silné irácké střelbě.

„Tohle je způsob, jak říct, proč jsme tady,“ komentoval zničení Saddámovy sochy kapitán Rob Sandford ze skotské jednotky, která za podpory dělostřelectva průnik uskutečnila. „Je to viditelný způsob změny režimu.“

USA přerušily odpalování některých tomahawků
Spojenci přiznali, že už několik řízených střel omylem dopadlo na území Saúdské Arábie. Omezili proto lety raket přes její území. Zastavily převážně odpalování raket Tomahawk.

Problémy se týkají převážně raket s plochou dráhou letu odpalovaných z amerických lodí v Rudém moři a ve Středozemním moři.

„Obtíže se objevovaly krátce po startu raket,“ prohlásil v centrálním velení amerických sil v Kataru generál Victor Renuart. Podle něj se na jejich odstranění intenzivně pracuje.

Boje v Násiríji neutichají
V Násiríji mezitím pokračují prudké boje mezi příslušníky americké námořní pěchoty a iráckými vojáky.

Zpravodaj televizní stanice CNN hlásí, že američtí vojáci odpalují střely Hellfire z vrtulníků typu Cobra a z pětadvacetimilimetrových děl na Iráčany ukrývající se v obytném bloku domů na protější straně řeky Eufrat a střílející na invazní jednotky z kulometů.

Bombardování skladu potravin
Sklady potravin v jihoirácké Basře obsahující zásoby získané na základě programu OSN „ropa za potraviny“ zničilo v pátek britské bombardování. Prohlásil to irácký ministr obchodu Muhammad Mahdí Sálih.

„Bombardovali sklady potravin, zničili 76 tisíc tun jídla včetně 151 tun sušeného kojeneckého mléka,“ uvedl Sálih pro katarskou televizní stanici Al-Džazíra.

Za posledních 24 hodin navíc podle iráckých zdrojů při americko-britském bombardování zahynulo 22 Iráčanů a dalších 68 bylo zraněno.

Tři Američané zemřeli bez boje
Další tři oběti hlásí americké invazní jednotky z jižního Iráku. Na seznam mrtvých přibyli tři příslušníci námořní pěchoty, z nichž ani jeden nezemřel v přímém boji. Podle agentury AFP dva z nich šlápli na nevybuchlé tříštivé bomby a třetí podlehl zraněním, která utrpěl, když si na chvilku zdřímnul a přejel přes něj buldozer.

Další mariňák odpočívající na tomtéž místě byl se zraněními hospitalizován a lékaři mu museli amputovat nohu.

Tříštivé bomby odpaluje americká pěchota z houfnic, ale část z nich nevybuchne, pokud dopadne do příliš měkkého písku. Tyto bomby pak jsou krajně nebezpečné, pokud si jich vojáci nevšimnou a šlápnou na ně.

Baas přišel o 200 členů
Generál Victor Renuart v Kataru oznámil, že při pátečním útoku na sídlo vládní strany Baas v jihoirácké Basře bylo usmrceno 200 členů této strany. Šlo o jeden z devíti útoků na stranické centrály po celé zemi.

Renuart potvrdil, že poblíž Násiríje, kde několik dní zuří prudké boje, byla v mělkých hrobech nalezena těla zřejmě amerických vojáků. U Násiríje byly minulou neděli napadeny americké týlové jednotky. Při tomto útoku byli zabiti nejméně dva lidé, pět bylo zajato a osm dalších se od té doby pohřešuje.

Irácký ministr informací Muhammad Sahháf prohlásil, že za poslední den v Bagdádu zahynulo 68 lidí a 107 jich bylo zraněno. Mezi oběťmi jsou i mrtví z pátečního bombardování bagdádského tržiště.

U Nadžafu zabíjel taxikář - sebevrah
Na americké vojáky v Iráku poprvé zaútočil sebevrah. Taxikář přijel ke kontrolnímu stanovišti spojenců u Nadžafu a předstíral poruchu. Když se vojáci přiblížili k vozu, odpálil v něm uloženou nálož. Spolu s útočníkem zahynuli čtyři Američané. - více zde

Kuvajt: Zasaženo nákupní centrum
Poprvé od začátku války dopadla v noci na sobotu raketa také na centrum hlavního města Kuvajtu. Zvláštní zpravodaj MF DNES Petr Pravda slyšel svist blížící se střely a ohlušující výbuch.

Podle zpravodaje MF DNES raketa naplno zasáhla kinosál v luxusním nákupním centru na nábřeží Perského zálivu. V tuto hodinu by bylo za normálních okolností plné lidí, ale kvůli válce se nepromítalo. Ulice byly pokryty troskami, zpravodaj MF DNES viděl i zbytky rakety. - více zde

Posádka britského tanku Challenger hlídkuje v okolí jihoiráckého města Basra. (29. března 2003

Autoři: , ,

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...