Politické změny z „arabského jara“ se přesunuly i do letního Thajska

  8:38
Převratné výsledky všeobecných thajských voleb z 3. července budou připadat povědomé každému, kdo sledoval politická vzedmutí na Blízkém východě a v severní Africe. Etablované režimy všude na světě se nacházejí pod enormním tlakem v důsledku pokroků v informačních technologiích, demografických přesunů, rostoucích očekávání a zpozdilosti měřítek z období studené války. Při absenci ochoty a schopnosti použít násilnou represi lze přežití určitého režimu zajistit pouze prostřednictvím ústupků, přizpůsobování se a periodické sebeobnovy.

Příznivci Jinglak Šinavatrové slaví v Bangkoku slaví první volební odhady, podle nichž opoziční strana zvítězila (3. července 2011) | foto: AP

Výsledky nejnovějších thajských voleb s 47 miliony voličů a volební účastí 75 procent představují rozhodující výzvu pro dávno etablovaný režim v zemi. Strana Puea Thai pod vedením Jinglak Šinavatrové, nejmladší sestry exilovaného bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, si zajistila drtivé vítězství, když v pětisetčlenném parlamentu získala 265 křesel, zatímco vládnoucí Demokratická strana jich obsadila pouhých 159.

Návrat strany Puea Thai k moci je výjimečný – a nejen proto, že Jinglak bude první ženou, která v Thajsku usedne do premiérského křesla. Soudy nakloněné establishmentu rozpustily dvě předchozí vlády této strany a na pět let zakázaly jejím čelním politikům zastávat veřejný úřad.

Vítězství Puea Thai proto naznačuje, že dříve marginalizovaný elektorát se natrvalo probudil. Obdobná většina thajských voličů totiž hlasovala pro Tchaksinovy strany a jejich populistické platformy hájící zájmy chudých také v lednu 2001, únoru 2005, dubnu 2006 a prosinci 2007, čímž vyjádřila odpor k vojenskému převratu, převratem iniciované ústavě, soudním intervencím a donucování a útisku ze strany armády.

Jinglak Šinavatrová (4. července 2011)

Zatracený cyklus

Nedávné volby znamenaly hluboký rozchod s minulostí. Ve druhé polovině dvacátého století jako by se thajské volby střídaly s vojenskými převraty. Voliči se kupovali a prodávali jako zboží. Po volbách se už poslanci svým voličům prakticky neukázali ani neozvali a v typickém případě se zapojili do korupce a zneužívání moci v Bangkoku – takže nakonec ztratili legitimitu a vydláždili cestu k vojenským převratům. Bez výjimky pak následovalo přijetí nové ústavy a volby. Tento neblahý cyklus převratů, nových ústav a nových voleb definoval thajskou politiku po desítky let.

Toto schéma odráželo imperativy studené války. Pilíře thajského státu – národ, náboženství a král – hrály na sjednocující kolektivní strunu a výsledná stabilita umožňovala hospodářský rozvoj. Růst byl sice koncentrovaný do tak úzkého okruhu elit, že to u obyvatelstva vyvolávalo odpor, avšak komunismus se dařilo držet na odstup. Veškeré hrozby zavedenému pořádku byly v zemi, kde triumvirát armáda-monarchie-byrokracie fungoval jako kotva, opakovaně odráženy.

V té době zpívali thajští školáci každé ráno bojové písně a Thajci věděli, kde je ve zkostnatělé elitářské hierarchii jejich místo. Tuto hierarchii navíc posilovala socializace a indoktrinace v učebnách a obývacích pokojích, kam směla vstupovat jen státem kontrolovaná média. Thajci byli spíše poslušnými poddanými než informovanými občany. Odlišné názory nacházely jen malou odezvu.

Příznivci Jinglak Šinavatrové slaví v Bangkoku slaví první volební odhady, podle nichž opoziční strana zvítězila (3. července 2011)

Když odešla hrozba komunismu

Nástup Tchaksinovy strany Thai Rak Thai v roce 2001 to všechno změnil. Strana zaujímala vědecký přístup k volbám, spoléhala na drahé průzkumy prováděné zahraničními experty a nabízela jasnou agendu a silné vedení. Od skončení studené války to byla první strana, která zaujala kolektivní fantazii Thajců. Hlasy opomíjených segmentů elektorátu, zejména na venkovském severu a severovýchodě země, se náhle začaly počítat. Kupčení s hlasy přestávalo stačit. Pouto mezi stranou a voliči – pouto založené na politice – zapustilo kořeny.

V roce 2001 už byla studená válka dávno pryč. Političtí vůdci, kteří nesouhlasili s dosavadním status quo, už nemohli být tak snadno obviňováni z komunistické činnosti a vězněni. S příchodem internetu se formování myšlení Thajců oficiálními místy ještě více ztížilo, neboť mediální zdroje se množily a výsledný rozptyl informací podkopával efektivitu státní propagandy. Do popředí se navíc dostaly nové mezinárodní normy: vnější mocnosti, které dříve zavíraly oči před převraty, vojenskými diktaturami a útiskem, nyní prosazovaly demokracii a lidská práva.

Změnila se i demografická situace Thajska. Koncept umělé vyvolané jednoty a stability z dob studené války nemá pro dnešní školáky žádný význam; i většina současných vysokoškoláků se narodila až po skončení studené války.

Dvojí dědictví

Zmíněné faktory vytvářely živnou půdu pro nové politické prostředí a Tchaksin, který byl v té době telekomunikačním magnátem, byl ve výhodné pozici, aby této příležitosti využil. Kromě dalších novátorských opatření reformoval byrokracii, splnil své sliby chudým, zmapoval průmyslovou strategii a nově formuloval přetíženou zahraničně-politickou agendu. Tchaksinova vláda měla pochopitelně i své stinné stránky: korupci, střety zájmů v legislativě, klientelismus, porušování lidských práv, zneužívání moci a další příklady špatného vládnutí.

Tchaksin Šinavatra na archivním snímku

Tchaksinův odkaz je tedy smíšený. Příležitosti, naděje a sny pro utlačované masy spolu s vizí a plány budoucnosti Thajska uvízly v síti jeho vlastní zkorumpovanosti. Ačkoliv se však Tchaksin dopustil mnoha poklesků, jeho nejtěžším „hříchem“ byla změna v myšlení a chování Thajců. Někteří lidé vidí v této změně uzurpaci; jiní ji pokládají za přechod Thajska do jednadvacátého století. Tchaksinovi protivníci uvnitř zavedeného thajského režimu nebyli ochotni na jeho politické inovace a populismus přistoupit. Pro ně by se to rovnalo přiznání, že většina lidí v tomto pohostinném a dobře obdařeném království byla po celou dobu záměrně udržována v chudobě.

Tchaksin se snaží vykreslovat výsledky nedávných voleb tak, že se vše točí pouze kolem jeho osoby. Nejlepší však je pohlížet na něj jako na sebestředného a bezděčného agenta politické modernizace. Jsou to právě tato dynamika a tyto změny jednadvacátého století – které ještě umocňuje stále asertivnější obyvatelstvo –, s nimiž se musí thajský establishment vyrovnat, má-li se země posunout vpřed.

Thitinan Pongsudhirak je ředitelem Institutu bezpečnosti a mezinárodních studií při Chulalongkornově univerzitě

Copyright: Project Syndicate, 2011. Z angličtiny přeložil Jiří Kobělka. Titulek a mezititulky jsou redakční.

Autor:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Zemřel Joe Lieberman. Bývalý demokratický senátor, který kritizoval Clintona i Obamu

28. března 2024  7:05

Ve věku 82 let zemřel Joe Lieberman, dlouholetý americký senátor, kandidát na viceprezidenta v...

Po útoku nožem zemřeli v americkém Illinois čtyři lidé, dalších pět je v nemocnici

28. března 2024  6:45,  aktualizováno  6:51

Čtyři lidé zemřeli a pět utrpělo zranění po středečním útoku bodnou zbraní v americkém státě...

Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 23 stupňů

28. března 2024  6:23

Přímý přenos O Velikonocích do Česka dorazí nádech léta. Postupně během pátku a víkendu a zejména v sobotu...

Pštros utekl z korejské zoo, kličkováním mezi auty způsobil chaos v dopravě

28. března 2024  6:22

Dopravu v jihokorejském městě Songnam zkomplikoval pštros, který utekl z místní zoologické zahrady....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...