Policie střeží tvůrčí dílnu anarchistů

  • 41
Anarchisté se pilně připravují na demonstrace proti NATO. V hale ČKD Trakce v pražských Vysočanech malují transparenty, s nimiž chtějí protestovat. Webové stránky AntiNATO.cz upozorňují, že do takzvaného Convergence centra se lze dostat jen přes dvojí kontrolu dokladů. "Policie současně návštěvníky kameruje," píše AntiNATO.cz. Občanské právní hlídky tvrdí, že policie snímáním jednotlivých demonstrantů porušuje zákon.

Policisté natáčením demonstrantů podle Občanských právních hlídek (OPH) porušují právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého života a právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním údajů o své osobě.

Pochyby provázejí i kontroly dokladů aktivistů. "Policisté ve většině případů tvrdili, že lustrovaný člověk odpovídá popisu hledané nebo pohřešované osoby," píše se v tiskové zprávě OPH, podle nichž jde o zástupný důvod, který je policií často zneužíván.

Novináři k anarchistům nesmí
Prostory v hale ČKD Trakce si anarchisté podle organizátora protestů Ondřeje Slačálka pronajali do středy. Je však možné, že zde budou i v dalších dnech.

Ochranná služba ČKD novináře do závodu nepustila s tím, že jde o soukromý pozemek a ve smlouvě s anarchisty není o novinářích ani zmínka.

Slačálek ČTK řekl, že uvnitř je zhruba 15 až 25 lidí z Česka i zahraničí. Postup ochranné služby, která nechce do objektu pouštět novináře, připsal na vrub "obecnému zastrašování ze strany ministra vnitra Stanislava Grosse".

Dovnitř se nedostala ani policie
Organizační centrum podobné tomu, které měli anarchisté při zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze před dvěma lety na Libeňském ostrově, chtěli navštívit i policisté z protiextremistického oddělení pražské policie.

"Chtěli jsme to vidět a slyšet na vlastní oči a uši, objekt i lidi," řekl ČTK vedoucí pražské protiextremistické policie Jiří Kopečný.

S několika anarchisty si promluvil jen u brány, protože ani je strážní do soukromého objektu nepustili. "Malují transparenty, jsou tam řádově jedinci, Češi i cizinci," uvedl. A jak na něj vrcholící přípravy budoucích demonstrantů působily? "Směšně," odpověděl.

Vedoucí oddělení zvláštních úkolů ministerstva vnitra Petr Solský informoval, že česká extremistická scéna je policii dobře známa. "Myslím, že by se nemělo objevit nic, co by nás mohlo překvapit," řekl Solský.


Video