Pavlíček: Aliance není něco, co smrdí

  • 42
Takový úkol před sebou kytarista a skladatel Michal Pavlíček ještě neměl. Člen kapely Pražský výběr připravil podle pokynů prezidenta Václava Havla skladbu Oslava svobody, která zítra zazní na Pražském hradě. I publikum bude netypické: státníci a diplomaté ze zemí, které se zúčastní summitu NATO. Proto také všichni interpreti - Pavlíček, pražská komorní filharmonie, Kühnův dětský sbor, Hudba Hradní stráže a policie plus zpěváci - prošli bezpečnostními prověrkami.

Do jaké míry prezident skladbu ovlivňoval?
Výrazně. Dostal jsem přesné zadání. Přál si, aby ve skladbě zazněly motivy, které jsou spojeny s bojem za svobodu. Vybral motivy z Marseillaisy, z Ódy na radost nebo z písní Johna Lennona. Za Slovany, a také proto, že jsme hostitelská země, jsme tam zařadili Smetanovu Mou vlast, ze které dostala největší prostor Vltava. Celá koláž přeskakuje mezi minulostí a současností - právě to se panu prezidentovi líbilo.

Přidal jste i vlastní muziku?
Je tu asi pět minut mé hudby včetně slavnostní předehry. Z kompozice vystřelují motivy Marseillaisy, to je takový revoluční song. Ostatní věci jsem přearanžoval. Například Beethovenovu Ódu na radost jsem upravil do podoby poprockové skladby. Ale všechny ty slavné melodie tu zazní i v klasickém provedení. Všechna témata vrcholí na závěr, kdy jeden sbor zpívá spirituál Oh Freedom a druhý sbor do toho vstupuje s Lennonovou Power To The People.

Jak dlouho jste Oslavu skládal?
Asi tři měsíce. Předběžnou nahrávku skladby jsem odevzdal na začátku září a po schválení jsem psal jednotlivé partitury, které jsem odevzdal před čtrnácti dny.

Jako dirigenta jste oslovil Adama Klemense. I ostatní interprety jste si vybral sám?
Konzultovali jsme to s panem prezidentem. V podstatě jsem mu je navrhl. Daniel Hůlka s Klaudií Dernerovou zastupují operní složku, Kamil Střihavka s Kocábem poprockovou.

Bude Oslava svobody zaznamenána?
Na cédéčku nevyjde. Ta koláž je určena pro jedno provedení a pro jeden okamžik. Na Hradě jsou tak přísná bezpečnostní opatření, že do sálu nepustí nikoho, kdo by mohl skladbu nahrát. Možná nějaký zpravodajský štáb zaznamená fragment.

Takže Kocáb s Pavlíčkem se přidávají k politickým akcím, kterým se kdysi posmívali?
Jako by NATO bylo něco, co smrdí nebo je protivné! Před dvaceti lety tu chodili po ulicích udavači a skoro všichni drželi hubu - kromě Havla a několika dalších lidí. Tak proč se teď brojí proti NATO? Myslím, že je to mezník v dějinách naší země. NATO je garance, že se nevrátí totalita.

Dobře, ale někdo může namítnout, že rockeři na hradní večeři hlav států nepatří...
Havel bortí mýty o zkostnatělých politicích. Na washingtonské setkání s Billem Clintonem si pozval Milana Mejlu Hlavsu a Lou Reeda, teď mu zahrajeme náš bizarní obraz. Bude to celé v havlovském duchu.

Rocker pro NATO. Pro kytaristu Michala Pavlíčka je NATO garancí, že se nevrátí totalita.


Video