Neměli jste mne pouštět, jsem nežádoucí

Mladý Slovák Štefan Szilva svolal v září Bratislavany na Street Party. Teď ve čtvrtek se chystá před českým a americkým velvyslanectvím demonstrovat proti NATO a válce v Iráku. Rozhodl se, že proklepne kontroly na hranicích.

Po překvapeném břeclavském policistovi, který ho při celní kontrole bez problémů pustil do Česka, chtěl, aby rozhodnutí změnil.

Slušně vyhlížející mladý muž ho totiž požádal: Důkladně si mne proklepněte, měl bych totiž být v databázi nežádoucích lidí před summitem NATO...

"Chtěl jsem vyzkoušet, zda mě evidují, a tak jsem vyrazil vlakem přes hranice. Policista mě řádně zkontroloval, vyťukal číslo mého dokladu do počítače na ruce, ale nic mu asi neukázal, protože mě normálně pustil," vylíčil Szilva.

"Nezamlouvalo se mi to, takže v Břeclavi jsem vystoupil z vlaku a za policistou znovu zašel. Zda by si to nemohl ještě jednou ověřit, protože bych teoreticky mohl být nežádoucí osoba," popisoval Szilva, co na hranici zažil.

Odpůrci si předávají finty

* nejezdit auty
* použít vlak do pohraničí 
* sehnat si akreditaci třeba na filmový festival v Krakově
* nechat si poslat fingované pozvání pro novináře

"Tvářil se dost šokovaně, ale nakonec mi sebral občanský průkaz, ověřil si ho v počítači ve služebně a zjistil, že mě v evidenci mají. V malých počítačích prý ještě nejsou nejčerstvější data. A tak mě vrátili...," konstatoval aktivista.

Mladý cizinec tvrdí, že se nikdy žádného přestupku nedopustil. Úřady ho prý trestají pouze za odvahu pořádat pokojné demonstrace.

,

Video