Národní obrození s vietnamskými modely se na fotografiích dua Steinová & Issa nekoná

  14:10
Jan Žižka velící kališnickým bojovníkům se šikmýma očima? Božena Němcová s touž neevropskou tváří? A stejně tak Bivoj či Komenský? To je národní obrození na stejnojmenných fotografiích dvojice S. Stein & S. Issa. O čem to vypovídá? K čemu to vlastně?
S. Stein & S. Issa: Národní obrození - K. H. Mácha

S. Stein & S. Issa: Národní obrození - K. H. Mácha | foto: S. Stein & S. Issa

Autorská dvojnice Štěpánka Stein (1976) & Salim Issa (1973), která si u nového projektu Národní obrození zkrátila autorství na S. Stein & S. Issa, má ustálený, v současné české fotografii rozpoznatelný rukopis, jenž nezůstal bez vlivu na některé další, mladší autory. Redukovaná barevná škála, přitom ale syté odstíny a stíny, dramatické nebe, detailismus, kombinace světla přirozeného a umělého, sošné aranže. Steinová a Issa se nejen existenčně, nýbrž i vizuálně, potažmo výtvarně pohybují na hranici mezi zakázkovou a volnou tvorbou, mezi reklamní a galerijní produkcí. Ostatně v letech 2006 a 2009 získali titul Czech desing award, fotograf roku a když bodovali v soutěži Czech Press Photo, pak v kategoriích umění nebo portrét.

S. Stein & S. Issa: Národní obrození - Žižka

O výstavě

S. Stein & S. Issa: Národní obrození

Ateliér Josefa Sudka, Újezd 30, Praha 1, otevřeno denně kromě pondělí od 12 do 18 hodin.

Soubor Národní obrození, instalovaný v přívětivém pražském Ateliéru Josefa Sudka, čítá komorní počet osmi exponátů, ale jeho obrazové pojetí převážně je – jak je pro tuto dvojici typické – monumentalistické. A hlavní námět jest jednoduchý a již zřejmý: ikonické výjevy z českých dějin v podání asiatských modelů, konkrétně – jak v rozhovorech sdělili tvůrci – Vietnamců. S nimi Stein & Issa již spolupracovali před několika lety: fotografovali je při různých činnostech v pražském areálu Sapa a výsledek vystavili roku 2008 v Galerii Mánes pod názvem Little Hanoi (katalog k této výstavě si lze teď v Ateliéru Josefa Sudka ještě zakoupit). U této autorské dvojice vždy trochu hrozí, že její obrazové pojetí převálcuje námět, že obrazové zvyklosti pražského fotografického dua se chopí všeho dosti stejně. Jejich záběry bez výjimky vypadají zručně, zdatně, dobře. Výsledek tedy u nich bývá – což lze brát jako plus i minus zároveň - docela předvídatelný; je do značné míry věcí náhody a „chemie“, kdy se jejich metoda s námětem potká a umocní jej, a kdy námět pouze „použije“ a zmocní si jej pro sebeprezentaci.

S. Stein & S. Issa: Národní obrození - Božena

V Little Hanoii se Steinové a Issovi podařilo vyvážit koncept, obrazovost, sociálně-psychologický i dokumentaristický rozměr. Zobrazení pražští Vietnamci se nechali portrétovat, ale ze snímků je patrný odstup, který si vůči fotografům udržovali. Vibruje v tom souboru určité napětí. Nic tu není jednoznačné, aniž by nejednoznačnost byla deklarována. Naproti tomu Národní obrození programově pracuje se znejistěním vycházejícím ze zpochybnění národní identity. „Soubor se silně politicky a nacionálně zatíženým názvem s jistou ironií oživuje perspektivu tradiční akademické reprezentace 19. století. Prostřednictvím parafráze ikonických figur české obrozenecké mytologie autoři poukazují na měnící se kontext, vybízejí k reflexi nacionalistických vzorců a vytyčují silové pole mezi obdobím boje o národní identitu a kontinuální potřebou redefinice ve světě neustálé změny,“ píše v doprovodném textu kurátorka Mariana Serranová.

S. Stein & S. Issa: Národní obrození - J. A. Komenský

Jenže dá se to bohužel říci i jinak: Národní obrození stojí na mechanickém a multiplikovaném fóru. Když tyto „obrazy z dějin národa českého“ takzvaně svlečeme do naha a zůstanou před námi pouze ony, vnímané samozřejmě na pozadí oněch národních figur a mýtů (jimiž zde jsou Žižka, Komenský, Mácha, Němcová, Honza a Bivoj), avšak nedopentlené k užití vždy ochotně čekajícími formulacemi o identitách, redefinicích apod., zůstanou ve výsledku jen zdatně produkované výjevy, naaranžované do vzorné typičnosti. Pouze s tou obměnou, že české tváře jsou nahrazeny tvářemi vietnamskými. Nic víc. Ty fotografie nevypovídají o míře domestikace Vietnamců, o tom, nakolik jim česká historie vstoupila do krve; ale ani o tom, že my bychom již natolik byli multikulturně znejistěni tím, kdo je dneska Čech, z jaké krve je namíchán, že bychom se tázali, koho ty dějinné obrazy, na něž Národní obrození naráží, vlastně jsou. Celé je to takzvaně zajímavé. Ale právě a jen zajímavé.

Soubor Národní obrození je ideálním produktem pro efektní časopisecké nebo novinové portfolio, a jaké takové již také rychle došlo užitku (co vím, tak zatím v Reflexu a v Lidových novinách). Proměny, k nimž v Česku dochází a které se skutečně týkají národní identity a dokonce snad i jistého, zcela nepatetického a tichého národního obrození, leží zcela někde jinde než v navlékání a stylizování jinak vyhlížejících spoluobčanů do podoby národních ikon. Jako vtip a interesantnost je tedy Národní obrození dobré, ale nijak jinak.

S. Stein & S. Issa: Národní obrození - Zátiší II - Králík

Jenže pod názvem Národní obrození jsou ukryty ještě dva snímky, daleko méně efektní, v Ateliéru Josefa Sudka navíc instalované stranou, v tmavší komůrce (jde o repliku prostoru, v němž fotograf Sudek vyvolával). Ale právě ty dvě práce stojí o to větší pozornost! Běží o současnou variaci na klasická zátiší (podobné variace představil nedávno v pražském Rudolfinu LaChapelle). Stein & Issa kombinují exotické předměty, vesměs potraviny, s předměty (zase především s potravinami) produkovanými ve zdejších krajích. Tyto sestavy aranžují do organicky působících shluků, jakkoliv ty svým obsahem při bližším pohledu vyjevují svoji bizarnost. I když… bizarnost nejspíš není to správné slovo – vždyť takové „bláznivé“ kombinace předmětů jsou daleko přirozenějším projevem proměn v životním stylu a v kulturních kódech, než navlékání Vietnamců do oděvů ve stylu národních spisovatelů, vzdělanců či bojovníků. Koneckonců ona zdánlivě bizarní zátiší potkáváme na pultech prodejen, potažmo ve svých pokojích a kuchyních, když si chceme koupit, respektive vyhotovit či sníst něco nevšednějšího. Jenomže S. Stein & S. ISA je umí naaranžovat a nasvítit tak, že můžeme hovořit o umění.

Autor: , Kavárna

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...