kvásek
Používáme sezónní produkty a náš špaldový kvas, říká šéfka oceněného bistra
Olomoucká restaurace se zařadila mezi stovku nejlépe hodnocených gastro podniků v České republice. Jde o podnik, který klade důraz na lokální suroviny a výrobu vlastních produktů. Zabodoval i v...
Nebojte se kvásku. Upečte si z něj chleba, nebo třeba vánoční perníčky
Domácí kvásek využijete nejen při přípravě chleba nebo jiného pečiva, ale třeba i při předvánočním pečení. Jakým chybám se vyhnout při jeho přípravě a na co si dát pozor?
Pálenice ve Zlínském kraji jedou naplno, zájemce objednávají na únor
Slivovice by mělo být dost, letošní páleničářská sezona bude výjimečně dlouhá. Například v březnické pěstitelské pálenici objednávají na polovinu února příštího roku. Pálenku, především ze švestek,...
Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma
Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i bez pekárny, v obyčejné troubě. Chvíli to vezme, než si recept i pečení...
Když si lidé zvyknou na chleba, zůstávají mu věrní, říká pekař z Jizerek
Jaké je tajemství chleba, na který se nejen ve Smržovce stojí fronty? Podle pekaře Jana Maška je základem kvalitní žitný kvas a dostatek času.
Pětadvacet let byl ajťák. Od loňska podniká a jeho chléb už znají ve světě
Učí lidi péct chleba a prodává kvásek. Epidemie jeho podnikání neublížila, spíše naopak. „Myslím, že chléb jako základní potravinu máme někde zakódovanou, ponechanou jako odkaz našich předků....
Nedostatkové droždí bude i v obřím balení, rozmáhá se také prodej na váhu
Droždí je v českých obchodech, ať již těch kamenných nebo internetových, stále horkým zbožím. Když se do nich dostane, je hned vyprodané. Výrobci nestíhají malá balení dodávat, někteří proto už...
Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času
V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je například hromadné šití roušek nebo pečení domácích housek a chleba.
RECEPT DNE: Kyselo se zastřeným vejcem
Kyselo vás v těchto chladných dnech skvěle zahřeje. Vyzkoušejte náš osvědčený recept.
Revoluci spustili Slováci, studentský průvod k nim jede oslavit i Zeman
Už den před 17. listopadem 1989 vyšli do ulic studenti v Bratislavě. Jejich nepovolený průvod je přehlíženým, přitom ale v jistém smyslu prvním projevem kvasu, jenž v následujících týdnech pohřbil...
OBRAZEM: Jak končí jedny dějiny? Fotografie připomínají revoluční dekádu
Výstav k připomenutí třicátého výročí sametové revoluce pomalu přibývá. Jednou z nich je i hlavní výstava letošního ročníku Fotograf Festivalu nazvaný Obrazy konců dějin. Na rozdíl od jiných se...
V chebské komunitní zahradě zavoní chléb upečený v nové obecní peci
V chebské komunitní zahradě budou mít brzy zajímavou novinku. Roste tam totiž obecní pec. Staví ji kamnář Jaroslav Závacký, který podobnou zhotovil v obci Štolmíř.
Nikdo jiný to nechtěl, já zbyl, říká nový jablonecký primátor
Jablonec řídil jako starosta už třikrát. Teď si to po třinácti letech zase zopakuje. Jiří Čeřovský se stal primátorem před pár dny, po krachu předchozí koalice. Je to i satisfakce pro ODS, která...
RECEPT DNE: Makové buchty se švestkovou náplní
Sladké k víkendové kávě nesmí chybět. Vyzkoušejte upéct makové buchty se švestkovou náplní.
RECEPT DNE: Domácí pita chléb s kuřecím masem
Připravte si domácí pita chléb plněný kuřecím masem. Je skvělý k večeři, ale vzít si ho můžete také druhý den do práce k obědu.
RECEPT DNE: Lodičky s mangoldem a hříbky
Houby stále rostou a vy už možná nevíte, jak je zpracovat. Vyzkoušejte náš recept na lodičky s mangoldem a hříbky.
Repliku nejstaršího krovu v Chebu doplní obecní pec na chleba
V průběhu tesařského workshopu vyrostla na chebském náměstí Krále Jiřího zmenšená replika nejstaršího krovu v České republice. Originál, který letos slaví 700 let, je možné najít nad presbytářem...
První kvásek založili před šesti lety v Itálii. Teď vedou úspěšnou pekárnu
Ve svém brněnském pekařství si všechno vyrábí sami. První kvásek založili před šesti lety v Itálii a mají ho dodnes. Když se rozhodli pro podnikání, chtěli chleba zákazníkům vozit na kole. Objednávek...
TEST DNES: Úplné výsledky testu kvasových chlebů
MF DNES otestovala deset chlebů, u nichž výrobci zdůrazňují, že jsou vyrobeny z živého žitného kvasu. Vybrali jsme vzorky, které vyrábějí velké i menší pekárny nebo malé řemeslné či rodinné firmy....
TEST DNES: Chutný chléb umí i velká pekárna, nemusí stát více než 40 korun
Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.
Když děláte chleba s láskou, nezáleží na peci. Pekař Sebera se vrátil
Všechno špatné je nakonec k něčemu dobré, říká plzeňský pekař Roman Sebera. Loni musel opustit stoletou pekárnu se zděnou pecí u Domažlické třídy, která překážela nové železniční trati. Zbořily ji...
Po dvouletém půstu se palírny nezastaví. Skvělá je úroda i kvas
Na plný výkon teď jedou všechny pěstitelské pálenice v Olomouckém kraji. Úvod sezony, který obstarává pálení třešní, totiž vychází nad očekávání dobře. Navíc lidé po mizerných letech, kdy se urodilo...
Žena si připravuje každou neděli snídani ze stodvacetiletého kvásku
Ione Christensenová z města Whitehorse v Kanadě si už šedesát let každý sobotní večer připravuje těsto na vafle na nedělní snídani. Odměří dva hrnky mouky a dva hrnky teplé vody a přidá kvásek, ovšem...
VIDEO: Jak zvládnout nástrahy pečení vánočky
Chcete se letos konečně pochlapit a pustit se vlastnoručně do vánočky? Není to zase tak obtížné, abyste si na Vánoce nemohli dopřát poctivou domácí, s radami zkušených a návodnými videi to zvládnete....
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené
Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré kondici. Takto radí Juliana Fischerová,...
Buchty? Knedlíky? Každá švestka touží zkvasit, říká šéf rodinné likérky
Abyste vypálili dobrou slivovici, nedávejte kvas do plastových beček a nepřidávejte do něj cukr, radí v rozhovoru pro MF DNES spolumajitel úspěšné rodinné likérky Žufánek Martin Žufánek.
Oslavte masopust s plnou pusou, upečte si koláče jako od babičky
Ještě to není tak dávno, co skončily Vánoce, a už je tady zase období, kdy si dáme do nosu. Zapomeňte na novoroční předsevzetí, že budete jíst zdravě a omezíte sladké. Protože o masopustu se prostě...
Křupavá snídaně přímo z trouby. Pivní rohlíky, žitný chléb a ciabatta
V Česku sní každý člověk 40 kilogramů chleba za rok. Nemusíte si ho ale všechen nutně kupovat, chutné rohlíky i chleba si doma zvládnete upéct sami doma, klidně i v neděli.
Za kváskovým chlebem lze vyrazit na pražské trhy, do pekáren i restaurací
Výrazná chuť, vůně, speciální struktura a vyšší kyselost dává kváskovému chlebu delší trvanlivost. Jedna věc je, kde koupit dobrý chleba, a druhá, kde mají dobrý kváskový chléb bez hlavní podpory...
Užívejte si jídlo jako Ital. Úžasné sýrové recepty pro sladký život
Italové jsou známí svou láskou z dobrému jídlu a důrazem na kvalitní suroviny. Italská kuchyně a speciality jsou pro ně kulturním dědictvím, o které se ale rádi dělí s celým světem. Vyzkoušet to...
Zelenina a luštěniny místo smažených jídel. Školáci by mohli jíst zdravěji
Pomazánka z červené řepy, uzeného tofu nebo z cizrny. Makový jahelník anebo muffiny ze špaldové mouky. Jídla, která by měla za pár let být součástí jídelníčku v každé školce i škole. Alespoň takovou...
Letošní sezonu v pálenicích snad zachrání švestky. Meruněk bylo málo
S velkým očekáváním vyhlížejí provozovatelé pěstitelských pálenic příští týdny. Úvod sezony výroby ovocných destilátů nebyl dobrý, ale současně se v některých částech Moravskoslezského kraje urodilo...
Na kole k pramenům Labe. Vyzkoušeli jsme královskou trasu Krkonoš
Dnešní Cyklotoulky nás zavedou k pramenu druhé nejdelší české řeky a připomenou nám, jak můžou být hory nejen nádherné, ale i nevyzpytatelné. Podíváme se také, kde se nalézá největší český vodopád a...
Upéct dobrý chléb, to je pořádná dřina, ví majitel rodinné pekárny
Antonín Baborovský obnovil tradiční pekárnu v Dolním Rychnově na Sokolovsku. Dnes v ní s celou svojí rodinou peče kváskový chléb. Začátky ale byly složité.
Švestek bude letos málo, kvasu mají pomoct kompoty nebo povidla
Pálenice začínají po loňské sezoně pomalu ožívat. Zájemci do nich vozí meruňky a letní odrůdy jablek či švestek. Klasických švestek však bude letos méně, takže lidé uvažují o doplnění kvasu kompoty i...
Pizza, masové koule, plněné cuketové květy. Udělejte si doma Itálii
Italská kuchyně se proslavila po celém světě svou chutnou elegancí a jednoduchostí. Základem je využití kvalitních surovin a dodržování tradičních a osvědčených postupů. Nahlédněte pod pokličku...