Kubal: Válka nás poprvé přímo zasáhla

  • 289
Hotel Palestina, v němž bydlí v Bagdádu i reportér České televize Michal Kubal, zasáhla střela z amerického tanku. "Bylo to velmi nepříjemné. Je to první chvíle, kdy nás válka přímo zasáhla," řekl MF DNES Kubal. Jemu ani kameramanovi Petru Klímovi se nic nestalo.

Dva jejich kolegové, kameramani Španěl Jose Couso a Ukrajinec Taras Protsjuk, byli při výbuchu zabiti. Další tři novináři agentury Reuters byli zraněni. Při útoku Američanů zahynul i Tárik Ajúb, reportér televize Al-Džazíra. Spojenci pak oznámili, že zasáhli kancelář Džazíry omylem.

Michal Kubal přiznává, že mezi novináři v Bagdádu roste nervozita.  Americké velení tvrdí, že z hotelu na spojenecké jednotky pálili iráčtí ostřelovači. K tomu se však většina novinářů staví rezervovaně. "Nikdy jsem neslyšel, že by se odtud ozývaly výstřely. Je však pravda, že se zde pohybuje mnoho podezřelých lidí. Je také možné, že Iráčané používají tlumiče," prohlásil Kubal.

Zdeňka Kubalová, novinářova matka, se o útoku na hotel dozvěděla až z Michalova telefonátu. Rychle jí vysvětlil, že "je v pohodě". Stačila mu říci jednu větu: "Míšo, ty si tam budeš tak dlouho zahrávat, až v nějakých troskách zůstaneš navždy." On ji však znovu uklidňoval. Prý se mají s kameramanem Petrem Klímou obstojně, a v pondělí dokonce začala téct v jejich hotelu Palestine teplá voda.

Kubalová přiznává, že za poslední měsíc zestárla o dvacet let. "Mám pocit," vypráví, "že tam Michal málo spí. No jo, on mi pořád říká, že to těch osm hodin denně dá, ale to se mě jen snaží uklidnit." "No co," povzdychne si, "dál se budu dívat na zprávy. Musíme čekat."

Kubal přiznává, že mezi reportéry roste nervozita. "Spousta lidí zde začíná reagovat podrážděně. Je to velmi nepříjemná situace, ze všech stran se na nás valí americké tanky," říká.

Novináři si na pokoje nanosili zásoby jídla a balené vody a v hotelu nefunguje elektřina. Krok zpět už nyní nelze udělat, okolí ministerstva informací, kde hotel stojí, se ocitlo v kleštích spojeneckých tanků. "Nosíme neprůstřelnou vestu, a to je vše, co můžeme dělat. Nemáme už na výběr," říká Kubal a dodává: "Ještě včera tady fungovaly restaurace."

Podle agentury AP bylo v Iráku, kde se nyní pohybují stovky novinářů, zabito asi deset reportérů. Podle žurnalistů obrátil americký tank svou hlaveň proti budově, pár sekund poté vypálil. Tankový granát zasáhl patnácté patro hotelu, který leží na opačné straně než prezidentské paláce a většina ministerstev.

"Hned na začátku jsme jasně řekli, že se Bagdád stane nebezpečným místem. Je to válečná zóna," řekl televizi CNN mluvčí americké armády Frank Thorp. Po výbuchu začal z hotelu stoupat dým a z oken se vysypalo sklo. Televize ukázaly novináře vynášející své zraněné kolegy na zakrvácených prostěradlech.

Oba žurnalisté zasažení v hotelu zemřeli krátce po převozu do nemocnice. Kameraman agentury Reuters Taras Procjuk, Ukrajinec působící ve Varšavě, prošel jako reportér válečnými konflikty v Čečensku a Afghánistánu. Jeho kolega z Tele 5 Jose Couso byl zasažen do nohy a jícnu.

Bombardována byla také bagdádská studia televize Abú Zabí ze Spojených arabských emirátů a katarské televize Al-Džazíra. Její reportér Tárik Ajúb byl smrtelně zraněn. "Došlo k omylu. Velmi toho litujeme," prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Nabil Khoury.

Al-Džazíra označila svého reportéra za "mučedníka". V pořádku jsou dva polští novináři, které zadržela skupina ozbrojených Iráčanů u města Nadžaf. Využili zmatků a utekli.


Video