Z knihy Preacher 9. - Alamo | foto: BB/art

Konec drsného komiksu Preacher - a všichni žili šťastně až do smrti...

  • 1
Zakončení velkých sérií většinou budí rozpaky. Obzvlášť, pokud jde o poslední knihu takového díla, jakým je temný Preacher Gartha Ennise a Steva Dillona. Právě příběhy kazatele Jesse Custera, který se rozhodl došlápnout si na samotného Boha, bývají zařazovány na špičku komiksové produkce - po bok Gaimanova Sandmana či Moorova Bažináče. Na českých pultech se nedávno objevil svazek uzavírající historii nadávek, kontroverzních témat a neuvěřitelných dějových hříček.

Jesse Custer si už zažil své. Jeho církevní kariéru ukončilo stvoření jménem Genesis – potomek anděla a ďábla, který do mladého kazatele bez pozvání vstoupil. Na oplátku ho obdařil schopností Hlasu, jehož rozkazu nikdo nedokáže odolat.

Roztrpčený Custer se rozhodne vyhledat Boha, který ze strachu z Genesis zbaběle opustil nebeské království a utíká před nepříjemnými povinnostmi. Do cesty za pomstou se však kazateli staví nejen temná rodinná historie ztělesněná tyranskou babičkou, nýbrž také organizace zachovávající pokrevní linii Ježíše Krista či Svatý zabiják, jehož kolty nikdy neminou cíl. Po boku Jesse Custera se většinou drží jeho mužná přítelkyně Tulip, otcovský duch kovboje alias Johna Wayna a okouzlující upír Cassidy, který se v očích publika nepozorovaně přesunul na post nejoblíbenějšího charakteru.

Víc povinnosti než vášně

Garth Ennis je mistrem dějových odboček. S každým dílem Kazatele se pokouší trumfnout vše, co se odehrálo v předchozí knize, každá nová postava musí být perverznější a zábavnější, než ta předešlá. Právě proto během pěti let, kdy Preacher vycházel u amerického Vertiga, vznikla mozaika monumentálních příběhů, které se více či méně odkláněly od hlavní dějové linie. Vždy ovšem dokázaly zaujmout čtenářovu pozornost a přinést něco nového - jakkoli to bylo šokující a bizarní.

Obal knihy Preacher 9. - Alamo

O knize

Garth Ennis, Steve Dillon: Preacher 9. – Alamo

Překlad: Štěpán Kopřiva
BB/art, Praha 2012, 232 stran, doporučená cena 599 korun.

Ale ať Ennis odkládal zakončení série sebevíc, nakonec se mu nevyhnul. Rozpaky nad vrcholícím příběhem vyvstaly už u sedmého dílu s názvem Spása, který se stal téměř autonomním příběhem. Nástroje pro završení Preachera se objevily rovněž v osmé knize. Tam Ennisovi došlo, že historie některých hlavních postav zůstává čtenáři zcela neznámá a knihu vybavil zevrubnými flash backy.

Až s devátou knihou však přišlo konečné rozhřešení. I když se v devítce objeví všechny čtenářsky nejoblíbenější postavy, k úspěchu to nestačí.
Ennis se totiž vzdal všeho, co mu při tvorbě Kazatele šlo nejlépe. Dějové odbočky v posledním díle už nemají co na práci. A v tom tkví háček. Východiskem většiny Ennisových zápletek bývá epický krvák protkaný ironickou zvrhlostí. V deváté knize, v níž nutně mají být osudy hlavních hrdinů završeny, však tvůrce neřeší dějové rozpaky sarkasmem, nýbrž nostalgií. Děj se vyvíjí spíše z povinnosti, než z vášně, která byla jasně znatelná v předešlých dílech.

Seriálové postupy zamrzí, sarkasmus naštěstí zůstává

I závěrečný díl Preachera se nese v temných tónech, jimž odpovídá také barevné spektrum. Oproti Ennisovi zůstává kreslíř Steve Dillon věrný předešlých osvědčeným postupům a nevybočuje z Kazatelových zajetých kolejí. Podřídit se musel jen množství textu, které sloužilo k vysvětlení pohnutek hrdinů. To se odrazilo v dopisové formě vyjádření, s níž se čtenář na stránkách Alama setká hned několikrát. Právě vysvětlující dopisy se staly nejmenovaným leitmotivem poslední knihy. Ušetřily tak mnoho papíru a poněkud urychlily děj, nicméně ke konci svazku se již stávají nadužívaným prvkem.

Z knihy Preacher 9. - Alamo

Devátá kniha Preachera s titulem Alamo je docela dobrá. To je však v tvůrčím žebříčku Ennise a Dillona poněkud málo. Vyvrcholení monumentální ságy totiž pod slupkou nadávek skrývá seriálové postupy. Postavy z ničeho nic začaly cítit neodolatelnou potřebu vyrovnat se s milostnými problémy. Alamo se hemží vyznáními lásky, konec představuje typický happy end, jak ho známe z amerických dojáků. Právě závěr s nádechem klišé však dává tušit něco víc než smířenost, a to kousavou ironii obou autorů. Ennis i Dillon vědí, že cesta z bludiště plného úchylů a zbabělých všemohoucích vede pouze skrz přehnaný a neskrývaný patos. Čtenář se tak dočká slz, západu slunce, pomsty i příslibu lepších zítřků. Preacher zkrátka končí jako správný western.

John Wayne by byl určitě spokojený.

Z knihy Preacher 9. - Alamo

O tvůrci:

Garth Ennis

Tento Severní Ir se narodil roku 1970. Specializuje na drsnější scénáře, z jeho dílny pochází například Soudce Dredd či Hellblazer. Nejčastěji Ennis spolupracuje právě s kreslířem Stevem Dillonem, z jejich tvorby se nejvíce proslavil ironický Preacher, který se během krátké doby stal komiksovým kultem a vrcholem Ennisovy kariéry.

Kromě rozsáhlých komiksových sérií se Garth Ennis věnuje i drobnějším pracím, za zmínku stojí například postapokalyptický příběh Just a Pilgrim nebo The Pro, jenž ukazuje, co se stane, když se k týmu superhrdinů přidá profesionální prostitutka.

Garth Ennis


Video