Ukázka z komiksu Banda 1: Karty jsou rozdaný (The Boys 1: Name of the Game)

Ukázka z komiksu Banda 1: Karty jsou rozdaný (The Boys 1: Name of the Game) | foto: BB art

Komiksový řezník Garth Ennis má superhrdinů plné zuby. Vytáhl na ně Bandu

  • 0
Irský komiksový scenárista Garth Ennis se nikdy nedržel při zemi. Jeden by řekl, že se kontroverzemi živí. V legendárním Preacherovi si vzal na mušku církev, v krvelačném Punisherovi se pokusil překonat veškeré limity násilí. Jeho práce je nepřehlédnutelná a rozmanitá. Ať už ale píše o posedlém kazateli, který chce zabít Boha, nebo o celoživotní pomstě, jisté je jedno: každá z Ennisových sérií zaručuje poutavé spektrum postav, propracovaný děj a brutalitu. Úvodní kniha komiksu Banda je v řádu této věci: cynismus, násilí, sex, ale také pichlavý humor.

Svět se superhrdiny není takovým rájem, jak by se mohlo zdát. Vláda si začíná pokládat otázku, kdy takzvané „supráky“ přestane bavit neustále zachraňovat svět a místo bohulibých skutků začnou dělat něco zábavnějšího. Ke slovu tak přichází Banda – skupina vskutku nevšedních individuí, která však dokáže superhrdinům snadno a rychle srazit hřebínek. Aby mohla tato elitní jednotka fungovat, potřebuje posilu, co by doplnila společnost charakterního Řezníka, trochu šíleného Francouze, mlčenlivé Ženské a obrovského Afroameričana s přiléhavým pseudonymem Mateřský mlíko. Nováčka Banda najde v nesmělém Hughiem. Na první pohled obyčejný mladík má totiž pro práci v Bandě skvělé dispozice – má motivaci. Proč? Hughieho životní lásku „omylem“ zabil přímo před jeho očima jeden z předních superhrdinů.

Ukázka z komiksu Banda 1: Karty jsou rozdaný (The Boys 1: Name of the Game)

O knize

Garth Ennis, Darick Robertson: Banda. Karty jsou rozdaný

Překlad: Darek Šmíd. BB/art, Praha 2013, 152 stran, doporučená cena 399 korun.

Obálka komiksu Banda 1: Karty jsou rozdaný (The Boys 1: Name of the Game)

Ennis nepatří mezi příznivce superhrdinského komiksu. Raději má jejich satirickou podobu a občas ve svých sériích sklouzává až k parodii. Dlouhodobě také mnohem lépe vychází s postavami, které si obdiv zaslouží jinak. Před supersilou upřednostňuje peprný slovník a - decentně řečeno – ostré lokty. Těmito vlastnostmi disponuje i jeden z hlavních hrdinů Bandy, Billy, řečený Řezník, který přesně zapadá do archetypu typického Ennisova hrdiny. Kromě tohoto „usměvavého Punishera“ na první pohled zaujme také Hughie. Roli nového člena Bandy si totiž nevědomky zahrál britský komik Simon Pegg. Komiks se tak pomyslně přiblížil filmovému průmyslu, a kdo ví, třeba se brzy spolupráce komiksových scenáristů s reálnými herci stane normou.  

Okoukaný postup v novém kabátě

V prvním dílu série sáhl Ennis po trochu okoukaném, leč stále účinném „představovacím" schématu. Podobný postup lze najít jak v literatuře, tak i filmu a samozřejmě i v nejednom komiksu. Čtenář se s prostředím a postavami seznamuje očima nováčka, kterého zkušenější kolega zasvěcuje do zákonitostí společnosti. Nebyl by to však Garth Ennis, aby si Bandu trochu nevyšperkoval. Pro umocnění efektu nevypráví pouze příběh nesmělého Hughieho, ale přidává kontrastní pohled mladičké superhrdinky Hvězdičky. Dochází tak k zajímavému náhledu do světů, které stojí proti sobě. A zatímco ochránci míru s nadpřirozenými schopnostmi se ukazují jako zpustlí, násilničtí a nemorální, černě oděná Banda vítá nového člena vesele, přátelsky a s téměř rodinnou vřelostí.

Ukázka z komiksu Banda 1: Karty jsou rozdaný (The Boys 1: Name of the Game)

Kdyby byl Superman zkorumpovaný

I přesto, že se děj Bandy odehrává ve fiktivním světě, zanechává ve čtenáři realistický dojem. Eniss totiž přesvědčivě vykreslil všední realitu s jednou drobnou změnou – s přítomností superhrdinů. Výsledný obrázek působí až znepokojivě skutečně. Místo morálních hodnot se prioritou stává zisk z reklamy, pozornost bulváru a mocenské preference. A přesně tak by na příchod supersíly pravděpodobně reagovala naše společnost, která žije talentovými soutěžemi a kde je nejprodávanějším periodikem bulvár.

Prostřednictvím prvního svazku Bandy dokázali autoři Garth Ennis a Darick Robertson upoutat pozornost. Kniha nezakrytě, bez servítků paroduje superhrdinské komiksy, přetéká šokujícími scénami. Atraktivně postavení hrdinové vzbuzují zvědavost, a právě jejich prostřednictvím si Ennis získá asi nejvíce fanoušků. Každá z postav má tajemství, které čeká na odhalení, a kombinace nevšedních charakterů s Robertsonovou barvitou kresbou funguje efektně.

O tvůrci

Garth Ennis

Tento Severní Ir se narodil roku 1970. Specializuje na drsnější scénáře, z jeho dílny pochází například Soudce Dredd či Hellblazer. Nejčastěji Ennis spolupracuje s kreslířem Stevem Dillonem, z jejich tvorby se nejvíce proslavil ironický Preacher, který se během krátké doby stal komiksovým kultem a vrcholem Ennisovy kariéry. K sérii Banda (v originále The Boys) si Ennis přizval kreslíře z Transmetropolitanu Daricka Robertsona. Kromě rozsáhlých komiksových sérií se Garth Ennis věnuje i drobnějším pracím, za zmínku stojí například postapokalyptický příběh Just a Pilgrim nebo The Pro, jenž ukazuje, co se stane, když se k týmu superhrdinů přidá profesionální prostitutka.

Garth Ennis


Video