Kanada je tak tolerantní, až si sama škodí, říká tlumočník Romů

  8:16
Kanaďané možná už brzy zavedou víza pro občany České republiky. Došla jim trpělivost poté, co se ukázalo, že jen za letošní rok tam požádalo o azyl 1 720 Čechů převážně romského původu. Je to druhý nejvyšší počet hned po Mexičanech.

Čechokanaďan Jan Rotbauer, sám bývalý emigrant, je nyní placený kanadskou vládou, aby tlumočil žádosti o azyl. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Ta země je pro ně jako sen. Ráj. Země zaslíbená. Kanada. O azyl tam žádá stále více českých občanů, v drtivé většině Romů. Při azylovém řízení jim tlumočí Čechokanaďan Jan Rotbauer, placený kanadskou federální vládou. Sám do Kanady před lety emigroval.

"Je to setkání dvou světů. Na jedné straně kanadský úředník, příslušník střední třídy, jenž přemýšlí o obkládačkách ve své nové koupelně, na straně druhé skupina žadatelů o azyl, která je někdy tak hlučná, že musí některý z těch úředníků vyběhnout a zakřičet: Ticho, tady se pracuje!“

Zaslíbená země?

Romové, kteří utíkají za oceán, uvádějí, že se chtějí zbavit obav z rasové diskriminace.
V Torontu, kam míří většina žadatelů, je více než polovina obyvatel jiné než bílé pleti.

Jak se na ně vlastně ti úředníci dívají?
Chovají se většinou profesionálně. Kanada si zakládá na korektní národnostní politice. Ale jsou situace, kdy ten úředník jistě přemýšlí, zda některý z uprchlíků nezneužívá kanadský sociální systém. Například ve chvíli, kdy žadatel o azyl neví, kdy se narodil jeho otec a jeho matka, ale ví přesně, na co všechno má v Kanadě nárok.

A na co tedy má nárok?
Kanada je tak tolerantní a benevolentní země, až sama sobě škodí. Už hned po dvou pohovorech na letišti se většina z příchozích stane žadatelem o azyl a získá tak právo pobývat v Kanadě rok až dva, než úřady rozhodnou o důvěryhodnosti jejich tvrzení. Odmítnuti jsou prakticky jen ti, kteří o azyl už žádali v minulosti a dobrovolně se vrátili domů. A žadatelé o azyl mají právo na nejrůznější výhody. Mohou získat ubytování s jídlem a kapesné osm dolarů (130 korun) na osobu denně. Když si potom najdou byt, sociální odbor jim platí větší část nájmu, přispívá na jídlo, jízdné a ošacení. Navíc dostanou 1 500 dolarů (24 300 korun) na rodinu jako jakési jednorázové startovné. Zdá se to být dost, ale k bezstarostnému životu to rozhodně nestačí.
Mnozí však dobře vědí, že kdo je alergický na určitý druh potravin a získá potvrzení od lékaře, může dostat měsíčně 250 dolarů (4 050 korun) na osobu navíc. Z toho už se dá slušně žít. Tlumočil jsem u lékaře, který mi řekl: Mám tu už sedmnáctou rodinu, která tvrdí, že nemůže skoro nic jíst... Ale podmínky pro vyplácení této dávky se začínají nyní zpřísňovat.

Kolik jich uspěje

Podle údajů kanadské ambasády uzavřela Kanada vloni celkem 195 žádostí o azyl. Z toho 84 žadatelů azyl získalo a pět bylo odmítnuto. 106 žadatelů své žádosti stáhlo či neobnovilo.

Lékaři či úředníci si informace neověřují?
V Kanadě je vše stále ještě do značné míry založené jen na důvěře a čestném prohlášení. Doktor nedělá testy, jen napíše potvrzení. Komise pro uprchlíky, která nakonec rozhoduje o udělení azylu, rovněž nevyžaduje důkazy a žadatelé nemusí nijak doložit, že právě oni byli pronásledováni, jako je tomu například u podobných azylových řízení v Británii. Členové komise se ale snaží formou rozhovoru rozpoznat, zda uprchlík hovoří pravdu a zda je důvěryhodným žadatelem o azyl. Jeden člen té komise mne až překvapil, jak byl důvěřivý. Žadatelé tvrdili, že děti skinheadů mlátily jejich děti už v mateřské školce. Nevěřím, že existují pětiletí skinheadi. Ten člen komise je ani nenechal domluvit a řekl, že v České republice jistě hodně trpěli...

Jaké mají povědomí o Česku kanadští úředníci a ti, kteří o azylu rozhodují?
Mají jakýsi manuál, který Českou republiku označuje za demokratickou zemi, kde funguje právní a sociální systém, i když ne vždy dostatečně. Je v podstatě objektivní, ale je v něm uvedeno, že domáhání se spravedlnosti v mnoha směrech vázne. Pro Kanaďany pak stačí vědět, že to někde skřípe, i kdyby to bylo jen jediné procento případů. A oni se hned přiklánějí k té verzi, kterou uvádí žadatelé o azyl.

Jak dlouho to trvá

Azylové řízení se v Kanadě stále prodlužuje. Nyní trvá rok a půl až dva roky. Po tuto dobu mohou žadatelé využívat různých výhod. O udělení azylu rozhoduje komise.

Jak vlastně azylové řízení probíhá?
Po úvodních pohovorech na letišti obdrží uprchlíci řadu formulářů, které musí ve stanovených termínech vyplnit a dodat azylové komisi. Kanada je tak štědrá, že žadatelé o azyl si mohou najít právníka, který jim vše vyřídí na náklady provincie. Právník vše zpracuje, upraví, aby to odpovídalo ženevské konvenci. I díky těm právníkům je úspěšnost žadatelů tak vysoká.

Pohled na Česko tedy v Kanadě asi není příliš příznivý?
Určitě nás to, co se děje, poškozuje. Ale nyní, když už ta situace trvá tak dlouho, začíná se o ní více psát a píše se většinou objektivně.

Objevily se názory, že emigrace Romů je organizována a že jde o dobrý byznys...
Ten pocit může snadno vznikat. Romové přijíždějí instruováni, kolik mají mít peněz, co mají mít s sebou a co mají odpovídat na otázky úředníků na letišti. Ale největší roli tu podle mne hraje jejich rodinná soudržnost. Ti, kteří se dostanou do Kanady, po skypu hned informují příbuzné doma.

Budou víza?

Kanada sice vízy pohrozila, ale zatím termín jejich zavedení nezveřejnila. Příliv českých žadatelů o azyl vedl k zavedení víz už v roce 1997, zrušena byla po deseti letech.

Ale teď zkusme opačný pohled: co ti, kteří se v Česku opravdu setkali s rasistickými útoky? Najdou v Kanadě svůj lepší svět?
Jestliže se v Česku na ně dívají skrz prsty, tady se jim kvůli barvě pleti nic takového nestane. Hned na letišti jsou tito uprchlíci příjemně překvapeni tím, že se na ně prostí lidé dívají mile a pomáhají jim. Ptají se: Nemáte peníze? Spíte na letišti? Tady máte dvacet dolarů a kupte něco dětem. Potom, když jdou žádat o práci, mají někdy lepší podmínky než běloši. V Kanadě nejsou kvóty, ale rasová korektnost je taková, že často je přijat přednostně uchazeč s tmavou pletí, aby si nikdo nemohl stěžovat na rasovou předpojatost zaměstnavatele.

Takže přece jen země zaslíbená?
Ano, když přijde někdo, kdo byl opravdu terčem rasového útoku a chce žít poctivě, nemůže se v Kanadě stát, že by na tom byl hůř než v Česku. Bude tu žít v míru a bezpečí. Jeho děti budou chodit normálně do školy a nikdo se na ně nebude dívat křivě jenom kvůli etnickému původu. V Torontu je více než polovina obyvatel jiné než bílé pleti.

Je to jen byznys?

Bývalý šéf kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské komunity Roman Krištof tvrdí, že emigrace Romů za oceán je dobře organizovaným a výdělečným byznysem.

A co ti, kteří přijdou jen za štědrými sociálními dávkami?
Na sociální podpoře vás nenechají žít donekonečna. A i když se dávky zpočátku zdají štědré, k blahobytnému životu rozhodně nestačí. Skutečností je, že určitá část Romů se za pár měsíců vrací zpátky domů. Často říkají, že se jim v Kanadě nelíbí. Pro některé to nebyl ten ráj, který si představovali. Zjišťují, že chleba je i v Kanadě o dvou kůrkách.

Autor:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno 

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Kráska a zvíře, radoval se Blažek ze schůzky s Miss World. Pyszková bude pomáhat obětem

28. března 2024  13:11,  aktualizováno  13:58

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně pro oběti trestné...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na...

ANO souhlasí s růstem věku do důchodu, myslel si Pavel. Schillerová to vyvrátila

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  13:42

Na nutnosti zvyšovat věk odchodu do důchodu se podle prezidenta Petra Pavla shodli účastníci...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...