Jiřina Šiklová: Stát a společnost má člověku pomoci, ale jen když se dostane do nezaviněné nouze nebo problémů, které neumí či nedokáže sám řešit.

Jiřina Šiklová: Stát a společnost má člověku pomoci, ale jen když se dostane do nezaviněné nouze nebo problémů, které neumí či nedokáže sám řešit. | foto: David Port, MF DNES

Jiřina Šiklová: Nelitujme se a nestěžujme si

  • 37
Deset nejdůležitějších hodnot, na kterých by měla stát budoucnost naší společnosti a České republiky, dnes prozrazuje socioložka Jiřina Šiklová.

1) Interiorizace hodnot Evropy, které vycházejí z judaismu, helénské kultury, římského práva a křesťanství a jeho různých denominací a do které určitě patří schopnost reflexe viny, vyznání viny, ale i odpuštění.

2) Umění proklamovat svoje názory, diskutovat o nich, obhajovat je, prosazovat a nést za ně odpovědnost.

3) Vytvoření sítě občanských a dobrovolnických iniciativ, které jsou bází pro demokratický systém a v nichž se lidé učí být občany odpovědnými za sebe sama, svůj život a život své rodiny.

4) Stát a společnost má člověku pomoci, ale jen když se dostane do nezaviněné nouze nebo problémů, které neumí či nedokáže sám řešit.

5) Přijmout názory a postoje druhého či druhých, pokud mne o nich druzí v diskusi přesvědčí nebo alespoň své postoje a hodnoty pro mne srozumitelně zdůvodní.

6) Odmítání flagelantství a přijetí postoje pouhých obětí objektivního dění, které pak vede k pasivitě, sebelitování a neustálému stěžování a obviňování druhých a v důsledku toho na rozdělení společnosti na "my a oni".

7) Schopnost sebereflexe, sebeironie, ale i entusiasmu při obhajování názorů.

8) Chápání událostí v kontextu jejich dění a to jak u dějinných událostí, tak i u postojů jedinců, což ale není totožné s omluvou a neodpovědností.

9) Vytvoření politických stran, jejichž představitelé budou schopni odpovědně zastávat názory a zájmy odlišných skupin lidí, kteří si je zvolili v demokratických volbách, jejichž pravidla budou srozumitelná většině občanů.

10) Kontrola těchto stran a celého demokratického systému a všech funkčních institucí, které představují společenský systém, a odvolatelnost těch, kteří tato pravidla nedodržují.

ČESKÁ VIZE

89 významných českých osobností pomáhá formulovat Českou vizi. Jde o desítku nejdůležitějších hodnot, na kterých by měla stát budoucnost naší společnosti.

Od pondělí 3. srpna 2009 vychází každý den kromě soboty jeden esej v Kavárně on-line. Soubor se stane podkladem pro setkání Václava Havla, Jacquesa Rupnika, Jiřího Gruši a Václava Bělohradského v Kabinetu Havel 19. listopadu.

Pořádají Masarykova univerzita v Brně, Divadlo Husa na provázku a DIALOG centrum, o.s. pod patronací Václava Havla a záštitou rektora Masarykovy univerzity Petra Fialy.
Více informací na www.usvitvcechach.cz.


Video