Iráčané našli v řece padesát těl

  • 192
V řece Tigris jižně od Bagdádu se našlo asi 50 těl. Oznámil to irácký prezident Džalál Talabání. Zřejmě to byli rukojmí zajatí v sobotu ve městě Madáín. Máme jména mrtvých i těch, který zločin spáchali, prohlásil Talabání.

"Detaily sdělíme v nadcházejících dnech. Teroristé tu spáchali zločin. Není pravda, že v Madáínu nebyli žádní rukojmí," řekl prezident novinářům.

Upozornil tak na fakt, že poté, co v pondělí do Madáínu vstoupily irácké bezpečnostní složky, žádné rukojmí ani únosce tu nenašly.

Případ rukojmích v Madáínu se začal odvíjet minulý týden v sobotu. Šíitské oficiální zdroje sdělily, že sunnitští povstalci zajali ve městě ležícím jižně od Bagdádu, až 150 šíitských obyvatel včetně žen a dětí. Policie byla v odhadu opatrnější, hovořila jen o třech lidech.

Vzbouřenci požadovali úplný odchod Šíitů z města, v němž žijí obě komunity. Podle některých zdrojů dokonce pohrozili, že nestane-li se nic do 24 hodin, zajaté zabijí.

V neděli zaujali pozice kolem Madáínu američtí a iráčtí vojáci. Když o den později do města vtrhli, vzbouřence ani rukojmí nenašli. - více zde

Talabání oznámil nalezení těl v řece na tiskové konferenci, která následovala po jeho setkání s novým iráckým premiérem Ibrahímem Džaafárím a Abdul al-Hakimem, lídrem šíitské politické strany SCIRI. Ta byla jedním ze zdrojů, které o víkendu přišly s informací o událostech v Madáínu.

Irácký voják hlídá u města Madáínu nedaleko Bagdádu. (17. dubna 2005)

,

Video